Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών από το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών στις 21 Μαρτίου και της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Δάση και Βουνά: Κιβωτός του Ελληνισμού και ορμητήριο στα χρόνια της Επανάστασης».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, στις 18.00, μέσω zoom.

Σκοπός της είναι η ανάδειξη της σημασίας των δασών και των βουνών της χώρας ως καταφυγίων και χώρων οργάνωσης και διεξαγωγής της αντίστασης των επαναστατημένων Ελλήνων, πέραν της διηνεκούς προσφοράς τους σε υλικά και άυλα αγαθά.

Οι ομιλίες της εκδήλωσης θα συνεισφέρουν ιστορικές γνώσεις επί γεγονότων που συνέβησαν προ και μετά της περιόδου του Διαφωτισμού και του ρόλου τους στο ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Επίσης,  θα εστιάσουν στις δυνατότητες καταφυγής και ασφαλούς μετακίνησης Φιλικών, άμαχου πληθυσμού και ένοπλων ομάδων επαναστατημένων Ελλήνων, μεταφοράς πυρομαχικών, όπως και αιφνιδιασμού στις πολεμικές επιχειρήσεις, που προσέφεραν τόσο τα δάση όσο και το έντονο ορεινό ανάγλυφο της χώρας.

Τέλος, θα αναπτυχθεί η μετεξέλιξη της χρήσης και της διαχείρισης των δασών από τα χρόνια της Επανάστασης στα χρόνια του Όθωνα και των αντιλήψεων που επικρατούσαν για την εφαρμογή της Δασοπονίας τον 19ο αιώνα έως αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Ελληνική Δασοπονία» και «Ελληνική Δασολογική Εκπαίδευση», καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η αποκτηθείσα έως σήμερα γνώση και εμπειρία μπορεί να αποτελέσει εφόδιο στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο φυσικό περιβάλλον.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Δημήτριος Στ. Κωβαίος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγητής Απόστολος Αποστολίδης, η Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Καθηγήτρια Θέκλα Τσιτσώνη, και ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, Δρ Ιωάννης Σπανός.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Αθανάσιος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ. Θα μιλήσουν ακόμη η Αναστασία Στεργιάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, και ο Φίλιππος Αραβανόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στον σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/28966

Όσοι/ες επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μέσω zoom μπορούν στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://authgr.zoom.us/j/94349620198?pwd=aHVLbnNhNC9zZnppOStJSWVXdjJIUT09

Passcode: 631386

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ