Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Απρίλιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Απρίλιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Διοικητηρίου» και «Τα υπερώα της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης».

Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, θα παρουσιάζει τον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, όπου αποκαλύφθηκαν οικοδομικά λείψανα που καλύπτουν χρονολογικά ένα ευρύ φάσμα της ζωής της πόλης, από την ίδρυσή της, στην αρχή της ελληνιστικής περιόδου, μέχρι τα οθωμανικά χρόνια.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, θα αφορά στα άγνωστα στο κοινό υπερώα του βυζαντινού ναού της Αγίας Σοφίας, που διετέλεσε καθεδρικός ναός της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή του έως και το 1523/4, όταν μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος.

Τον Μάρτιο…

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνέχισε τη διαδικτυακή δράση «Ιστορίες της πόλης», οι οποίες δημοσιοποιούνται μέσα από τη σελίδα της Υπηρεσίας στο Facebook (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).

Τον Μάρτιο παρουσιάστηκαν οι ιστορίες «Η αναστήλωση του κίονα της Αρχαίας Αγοράς» και «Η φιάλη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου».

Η πρώτη ιστορία του μήνα είχε επετειακό χαρακτήρα. Στις αρχές του 1966 στην ανασκαφική έρευνα του αποχετευτικού αγωγού ομβρίων της ανατολικής στοάς βρέθηκε ένας κίονας. Άμεσα σχεδόν, στις 5 Μαρτίου, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Φώτης Πέτσας προέβη «…ες τήν τοποθέτησιν το ερεθέντος κεραίου κορμο κίονος τς στοάς πρό το δείου Θεσσαλονίκης πί βάσεως ερισκομένης κατά χώραν…». Η ενέργεια αυτή, με έντονο συμβολικό περιεχόμενο, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου στη συγκεκριμένη θέση, για την οποία πραγματοποιούνταν την εποχή αυτή ανασκαφικές έρευνες και εργασίες εκσκαφής. Πενήντα πέντε χρόνια μεσολαβούν από την αναστήλωση του κίονα μέχρι σήμερα και η μέριμνα για το μνημειακό συγκρότημα της Αγοράς συνεχίζεται με στόχο πάντοτε την πληρέστερη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στη σύγχρονη λειτουργία της πόλης (5.03.21).

Η δεύτερη ιστορία του Μαρτίου αφορούσε στη μαρμάρινη φιάλη στη δυτική αυλή του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα φιαλών της Ύστερης Αρχαιότητας. Ανήκει στον εξοπλισμό της βασιλικής των αρχών του 5ου αι., εξυπηρετούσε τη νίψη των χεριών των πιστών και πιθανότατα βρισκόταν εντός θολωτού κιβωρίου. Η φιάλη φέρει εμφανή σημάδια της πολυκύμαντης ιστορικής της πορείας, η οποία παρουσιάζεται στη σελίδα της ΕΦΑΠΟΘ στο Facebook (19.03.21).

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που ανακοινώνονται στο e-Newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

#greece2021#drasi21

Η πρώτη δράση της Εφορείας, με τίτλο «… στη Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα» είναι διαδικτυακή και περιλαμβάνει την παρουσίαση μνημείων της πόλης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, με αφορμή τους εορτασμούς της εθνικής επετείου για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, πραγματοποιήθηκε επετειακή ανάρτηση με θέμα «Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στη Θεσσαλονίκη την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης». Ο μεταβυζαντινός ναός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής χριστιανικής κοινότητας. Ανακαινισμένος μόλις το 1818, αποτελεί άλλον έναν ιερό τόπο που χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς ως προσωρινή φυλακή για τον άμαχο χριστιανικό πληθυσμό της πόλης. Τον Μάιο του 1821, σύμφωνα με μαρτυρίες, στον ναό του Αγίου Αθανασίου  φυλακίστηκαν χωρίς νερό και τροφή και πέθαναν πάνω από 100 ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα (25.03.21).

Στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής εμβέλειας «21» η Εφορεία ανακοίνωσε, επίσης, μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Τον Μάρτιο ο Λευκός Πύργος φωτίστηκε από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού (11.03.21).

Στο ίδιο μνημείο πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού, Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων & Φεστιβάλ) προβολή (video mapping), στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 (25.03.21).

Επίσης, έγινε συσκότιση του Λευκού Πύργου από την Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF ΕΛΛΑΣ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την προστασία του περιβάλλοντος «Η Ώρα της Γης 2021» (27.03.21).

 

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ανάκτορο Γαλερίου: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Πύργος Τριγωνίου: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, τις υπόλοιπες ημέρες: κλειστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ