Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Κ. Ζέρβας: “Προστασία της δημόσιας υγείας με την οικονομία ζωντανή”

“Προστασία της δημόσιας υγείας με την οικονομία ζωντανή” είναι το πρόταγμα που έθεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το λιανεμπόριο.
Με την επισήμανση ότι “προφανώς δεν διεκδικούμε δάφνες ειδικών -λοιμωξιολόγων και επιστημόνων-, αλλά διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της”, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατύπωσε τρία συγκεκριμένα αιτήματα:
“1. Άμεση οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, όχι όμως στη βάση των εθνικών προβλέψεων και της συλλογικής πρόνοιας, αλλά εξειδικευμένα για τη Θεσσαλονίκη. Οι πρωινές εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλώ τον εμπορικό κόσμο να τις συνυπολογίσει. Δείχνουν ότι η φωνή της πόλης ακούστηκε. Τα επιδόματα όμως δεν αντικαθιστούν τους τζίρους!
2. Την επανεξέταση της εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την παράταση του lockdown και την επαναλειτουργία της αγοράς με μέτρα, κανόνες, ρυθμίσεις αυστηρές κι ελέγχους. Αν αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα, ζητώ τη συνεχή ενημέρωση και επαναξιολόγηση της απόφασης ανά 3-4 ημέρες, ώστε να φτάσουμε άμεσα στην επαναλειτουργία.
3. Τη σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μεσοπρόθεσμα μέσα από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου διαστήματος (Ταμείο Ανάκαμψης – Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, κ.ο.κ.). Ζητάμε δηλαδή να μπει η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό να μεταφραστεί είτε σε επιτάχυνση έργων υποδομής είτε σε κατά προτεραιότητα υλοποίηση project, τα οποία θα τονώσουν μεσοπρόθεσμα την οικονομία της πόλης”.
Ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και ο ίδιος μαζί με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.
“Εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη προτείνουμε λύσεις και δεν κάνουμε μόνον καταγγελίες ή διαμαρτυρίες. Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σημαντικές ενισχύσεις, πρωτοφανείς στην ελληνική ιστορία. Η εξίσωση είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι άλυτη. Εμείς είμαστε παράγοντας της λύσης –ακούμε την πόλη– εκφράζουμε τις αγωνίες της”, τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας επανέλαβε τη θέση του ότι έναν χρόνο μετά απαιτούνται έξυπνα μέτρα, δεδομένου μάλιστα ότι πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνον υγειονομικό, αλλά είναι και κοινωνικό και οικονομικό.
“Έξυπνα μέτρα δεν σημαίνει καθόλου μέτρα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Σημαίνει μέτρα που ρυθμίζουν ρεαλιστικά την πραγματική ζωή και την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται”, σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ζητώντας νέα στάθμιση υπέρ του λιανεμπορίου. Εξάλλου, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει βάλει πλάτη, τηρεί τα μέτρα κι αποδέχεται την οικονομική ζημία για χάρη της δημόσιας υγείας.
“Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως αποφασίστηκε για όλη τη χώρα και σωστά, είναι μία απόφαση με συγκεκριμένη λογική, η οποία δεν ικανοποιεί μόνον οικονομικά κριτήρια, αλλά και υγειονομικά. Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα κομμωτηρίων προ δύο εβδομάδων. Το ίδιο ζητάμε και τώρα. Άνοιγμα λιανεμπορίου με click away. Μια ελληνική, αλλά επιτυχημένη πατέντα! Είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας: “Η πολιτεία, όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, πρέπει να διοχετεύσουμε την κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι προτιμότερο από κάθε άποψη ο κόσμος να κινείται με κανόνες και ελέγχους, παρά να συνωστίζεται σε πλατείες, πάρκα και τοποθεσίες ή σε σπίτια όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί σχεδόν κανείς”.
Ο κ. Ζέρβας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εξελίσσεται καλά κι ότι έχουμε ξεπεράσει τις προσδοκίες σε επίπεδο οργάνωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ