Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διαδικτυακές διαλέξεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά συνεχίζει τα επετειακά αφιερώματα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης που θα καλύψουν χρονικά όλο το 2021. Οι επόμενες διαλέξεις:

 

Δημήτρης Σταματόπουλος: «Διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας κατά την τουρκοκρατία» – Τετάρτη 14/4 μέσω Zoom

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Διαδικτυακή διάλεξη μέσω της πλατφόρμας Zoom

«Διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας κατά την τουρκοκρατία»

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ώρα 19:00

Εισηγητής: Δημήτρης Α. Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

Αίτηση συμμετοχής: Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε ο/η κάθε ενδιαφερόμενος – η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας ΕΔΩ.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeE4I-MaD4gAQ1HT9f1kzIhVXAPFpK74NVWF4QbEBIr8FXhEQ/viewform

 

Στη συνέχεια μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.

 

Στο πλαίσιο της διάλεξης, θα γίνει διεξοδική αναφορά στις ηγετικές ομάδες του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και θα διερευνηθεί η στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο της επαναστατικής επιλογής και της απόσχισης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Συνεπώς, θα εξεταστεί το πώς αντιμετώπισαν το ζήτημα της νεωτερικότητας  και της έλευσης των νεωτερικών ιδεών μέσω του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, αλλά και τις προκλήσεις που έθεσαν η Γαλλική Επανάσταση και οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι.

 

Ο Δημήτρης Α. Σταματόπουλος είναι Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπήρξε μέλος της Σχολής Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου Πρίνστον (2010-11) και του Institute for Advanced Studies του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (2017-18), καθώς και επισκέπτης καθηγητής στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Μάιντς, της Σόφιας και της Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία του εθνικισμού και του οριενταλισμού, τη σχέση θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια,  τη συγκρότηση της κοινωνίας των πολιτών στη μετάβαση από την Οθωμανική αυτοκρατορία στα εθνικά κράτη, τη συγκρότηση των δικτύων εξουσίας στις αυτοκρατορίες και τα εθνικά κράτη, το ζήτημα της εθνογένεσης/καταγωγής/συνέχειας στις Βαλκάνιες ιστοριογραφίες. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων για τις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων είναι τα :

➢ Μεταρρύθμιση και εκκοσμίκευση: προς μια ανασύνθεση της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο αιώνα (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2003),

➢ Το Βυζάντιο μετά το Έθνος: το πρόβλημα της συνέχειας στις βαλκανικές ιστοριογραφίες (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2009),

➢ Το Αγιοταφικό Μετόχι Κωνσταντινουπόλεως: αρχειακές πηγές (18ος – 20ός αι.), (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2010),

➢ συνεπιμελητής (μαζί με τη Φωτεινή Τσιμπιρίδου) του συλλογικού τόμου Οριενταλισμός στα όρια: από τα Οθωμανικά Βαλκάνια στη σύγχρονη Μέση Ανατολή (εκδ. Κριτική, Αθήνα 2008).

Εικόνα εξωφύλλου από το αρχείο του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

«Η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας»

 

Αθανάσιος Καραθανάσης: «Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στη Μολδοβλαχία» – Τρίτη 20/4 μέσω Zoom

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Διαδικτυακή διάλεξη μέσω της πλατφόρμας Zoom

«Η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στη Μολδοβλαχία»

Τρίτη 20 Απριλίου 2021, ώρα 19:00

Εισηγητής: Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

 

Αίτηση συμμετοχής: Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε ο/η κάθε ενδιαφερόμενος – η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας ΕΔΩ.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfiUsraR7DUuEJVR4vdQSmuKqeLNXTjeniDDkGjcq7Q7yyUgA/viewform

 

Στη συνέχεια μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.

 

Η διάλεξη θα αναφερθεί στην έναρξη της ελληνικής επανάστασης στη Μολδοβλαχία το 1821, που ουσιαστικά υπήρξε η πρώτη επαναστατική ενέργεια των εξεγερμένων Ελλήνων εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θα αναλυθεί διεξοδικά το ιστορικό πλαίσιο, το καθεστώς των ηγεμονιών, ο χαρακτήρας της επανάστασης, οι εξελίξεις των επιχειρήσεων καθώς και οι συνέπειες και ο αντίκτυπος που προκάλεσε η ήττα, της 7μηνης αυτής εξέγερσης, τόσο στις Μεγάλες Δυνάμεις όσο και στον επαναστατημένο ελληνικό λαό.

Η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία ξέσπασε  στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το Φεβρουάριο του 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τη Φιλική Εταιρεία. Μπορεί να κράτησε μόλις λίγους μήνες και να απέτυχε λόγω της έλλειψης οργάνωσης και της απειρίας των στρατιωτικών και πολιτικών συμβούλων του Υψηλάντη, όμως ήταν προπομπός της Ελληνικής Επανάστασης. Ενισχύθηκε το φρόνημα των επαναστατών κατά του οθωμανικού ζυγού στο Μοριά, τη Ρούμελη, τη Μακεδονία και τους ομόδοξους βαλκανικούς λαούς, κινητοποιήθηκε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και δημιούργησε αντιπερισπασμό στα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Αθανάσιος Καραθανάσης είναι ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, τ. Πρόεδρος   της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης-ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας και ερευνητής του I.M.X.A. Είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ με το γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία του Ελληνισμού. Δίδαξε επίσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας – Εθνολογίας), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα), στα Πανεπιστήμια Sapienza (Ρώμη), Στρασβούργου και York (Καναδά).

—————————————————————————————————

Οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Παύλου Μελά αναμένεται να ολοκληρωθούν το Νοέμβριο του 2021, ωστόσο οι τελικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε φορά λίγες μέρες πριν την εκάστοτε εκδήλωση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και των Ειδικών Επιστημόνων.

 

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα καλούν όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Παρά το γεγονός ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων συμπίπτει με την επέλαση της πανδημίας, οι εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Παύλου Μελά αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για να αναζητήσουμε σε βάθος τα γεγονότα της εποχής, να εμβαθύνουμε στους λόγους που ξεκίνησε ο αγώνας, να διδαχθούμε από το παρελθόν μας και να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον με γνώση και αισιοδοξία.

 

Διοργάνωση και πληροφορίες

Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά

Τηλ.2313302938, -913,  στο Email:  grpol@pavlosmelas.gr

και στο www.pavlosmelas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ