Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Προσωπικότητες στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού: Φίλιππος Τσιμπόγλου

Απρίλιος: μήνας βιβλίου και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνεχίζει τις διαδικτυακές μηνιαίες συναντήσεις με καταξιωμένες προσωπικότητες, φιλοξενώντας τον Φίλιππο Τσιμπόγλου, Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Μέσα από μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο εκσυγχρονιστής και οραματιστής Φίλιππος Τσιμπόγλου μας εξηγεί τι σημαίνει Εθνική Βιβλιοθήκη και γιατί αποτελεί θεματοφύλακα του Ελληνικού Πολιτισμούκαι κέντρο αναφοράς για τη μελέτη του ελληνικού βιβλίου.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου μας αφηγείταιπώς πραγματοποιήθηκε το τιτάνειο έργο μεταφοράς της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το Βαλλιάνειο Μέγαροστο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, ακούμε πώς πραγματοποιήθηκε το έργο με υψηλού επίπεδου προδιαγραφές μέσα από μία υπεράνθρωπη ομαδική προσπάθεια.

‘Περιηγούμαστε’ σε ένα πρότυπο ‘νοσοκομείο’ βιβλίου και μαθαίνουμε τα μυστικά της συντήρησης και διατήρησης των τεκμηρίωνκαι γιατί το χειρόγραφο ζει περισσότερο και ασφαλέστερα από το ψηφιακό.

Ακολουθούμε τον μεγάλο δρόμο της ψηφιοποίησης και το μέλλον του βιβλίου και της ψηφιακής πληροφορίας ως βασικούς συντελεστές στη διαμόρφωση της παιδείας και του πολιτισμού.

Την Κυριακή 25 Απριλίουκαι ώρα 18.30,  από το κανάλι youtubeτου ΕΙΠ, θα ακούσουμε:

  • Ποιο είναι το πρώτο ελληνικό έντυπο βιβλίο
  • Πώς διαμορφώνεται το οικοσύστημα των βιβλιοθηκών και η πραγματικότητα του σήμερα
  • Τη σημασία των αρχείων και βιβλιοθηκών των ελληνικών κοινοτήτων και τη σημασία της υποστήριξης των Ελλήνων της Ομογένειας
  • Τον ρόλο του ανθρώπου για το μέλλον των βιβλιοθηκών μέσα από το όραμα προσέλκυσης του κοινού προς τις βιβλιοθήκες και τη μεγάλη σημασία και συμβολή του εθελοντισμού για τις βιβλιοθήκες

Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

 

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης, καλωσορίζει τον καλεσμένο ενώ στη συζήτηση το ΕΙΠ εκπροσωπεί το μέλος του Δ.Σ., φιλόλογος και πρώην συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών, Διονύσης Τσελέντης.

 

Παρακολουθήστε διαδικτυακά στην ιστοσελίδα και στo κανάλι youtube του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Κυριακή, 25Απριλίου 2021, στις 18:30, στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:https://www.youtube.com/channel/UCNhrBcXqwk4gKpNt7guX1qQ/videos

και στο κανάλι youtube της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος:

https://www.youtube.com/channel/UC9eyx9-HaQ5sxOwlgH0VGRA

Το ενημερωτικό μήνυμα της εκδήλωσης:

https://www.youtube.com/watch?v=D4-Muwk24H4&feature=emb_title

 

 

 

Χορηγός επικοινωνίας:

 

Φίλιππος Τσιμπόγλου

Διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας-Επιστήμης Πληροφόρησης του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πτυχιούχος Οικονομικών της ΑΣΟΕΕ.

 

Σύντομο βιογραφικό

Από τον Απρίλη 2014 Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, υπεύθυνος για:

  • τη μετεγκατάσταση συλλογών και υπηρεσιών της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
  • την οργάνωση των υπηρεσιών με σύγχρονη προσέγγιση.
  • τον σχεδιασμό και ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και την ένταξη της ΕΒΕ στην ψηφιακή εποχή.
  • τη δημιουργία και λειτουργία πρότυπων υπηρεσιών και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος του Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών.
  • την ανάδειξη της ΕΒΕ σε έναδιεθνές κέντρο για τη μελέτη του καταγεγραμμένου ελληνικού πολιτισμού και την πρόσληψή του στη διαχρονία του 1999-2014

 

Διευθυντής Βιβλιοθήκης και exofficio μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, εμπνευστής και συντελεστής της δημιουργίας Κοινοπραξίας Κυπριακών Βιβλιοθηκών.

 

1983-1999 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, μέλος της ομάδας που ανέπτυξε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Προϊστάμενος των Τμημάτων Ανάπτυξης Βιβλιοθηκών και Επιστημονικής Πληροφόρησης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος, τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Διαδανεισμού Βιβλιοθηκών, αποθετηρίου ελληνικών διδακτορικών, online Αρχαιολογικού Ελληνικού Συστήματος κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ