Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Τι θα ισχύσει για τις λειτουργίες του Πάσχα στις εκκλησίες και για τις μετακινήσεις

Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής (23/4)  ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική  η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μμ τη Μ. Εβδομάδα – Πώς θα γίνει το πασχαλινό τραπέζι

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως  9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

 

Τι θα ισχύει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις

Οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις γίνονται πιο αυστηροί, με την ΚΥΑ να προβλέπει 5 εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού, τις οποίες και επανέλαβε στην ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα:

Από και προς την εργασία. Οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) πρέπει να έχουν μαζί τους χαρτί από την «ΕΡΓΑΝΗ». Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους σε περιοχή εκτός νομού και για το οποίο πραγματοποιούν τη διαπεριφερειακή μετακίνηση. Σημειώνεται ότι στη διαπεριφερειακή μετακίνηση για λόγους εργασίας τίθεται σε εφαρμογή το χρονικό όριο διάρκειας 48 ωρών για την επιστροφή από το ταξίδι εκτός νομού.

Για λόγους υγείας. Αποδεικνύονται μόνο με επίσημο έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.

Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Ο οδηγός πρέπει να έχει στην κατοχή του το Ε1.

Για μετάβαση σε κηδεία. Απαραίτητη η ληξιαρχική πράξη θανάτου και η άδεια ταφής.

Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση ο γονέας που μετακινείται εκτός νομού πρέπει να έχει στην κατοχή και να επιδεικνύει στον έλεγχο α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση των παραπάνω για ενδεχόμενη μετάβαση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ