Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συνάντηση Δημάρχων – Μητροπολίτη για τα κοιμητήρια Ευόσμου

Συνάντηση στο Κοιμητήριο Ευόσμου είχαν οι Δήμαρχοι του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης (ΣΔΔΘ) και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας, προκειμένου να ενημερωθούν για την ένταξη του Κοιμητηρίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Αριθμ. Πρωτ. 45762 19/04/21) και να συντονίσουν την κοινή προσπάθειά τους, ώστε το έργο να παραδοθεί το ταχύτερο δυνατό.

Η ενημέρωση για την πορεία του έργου ύψους 3.880.900 ευρώ, που τιτλοφορείται:«Μελέτες και έργα δημιουργίας νέων ταφικών τμημάτων και έργων υποδομής στο Κοιμητήριο Ευόσμου» έγινε από την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ), η οποία έχει την επίβλεψη διαχείρισης και υλοποίησής του.

Σημειώνεται ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, χωρίς χρονοτριβές, ενώ δεσμεύτηκαν να το παρακολουθούν σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΣΔΔΘ, ώστε να συνδράμουν για την παράκαμψη γραφειοκρατικών διαδικασιών, εάν και εφόσον προκύψουν τέτοια ζητήματα.

Πρόκειται για ένα έργο εξέχουσας σημασίας, το οποίο τελεσφόρησε χάρη στην προσπάθεια του ΣΔΔΘ, ενώ οι παρεμβάσεις που προβλέπονται από τη σχετική μελέτη θα συμβάλουν καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του χώρου λειτουργικά, αλλά και αισθητικά.

Η παρέμβαση προβλέπει: τη δημιουργία 3.500 νέων ταφικών θέσεων, κάτι που θα λύσει το πρόβλημα των πρόωρων εκταφών, την επέκταση του κτιρίου του Οστεοφυλακίου, την ανακαίνιση του κτιρίου διοίκησης, τη συντήρηση του κτιρίου πύλης στην είσοδο του Κοιμητηρίου και την κατασκευή νέων χωνευτηρίων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο  Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Παύλου Μελά, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης (καθότι ο Δήμαρχος, Δημήτρης Δεμουρτζίδης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατούσε να παραβρεθεί), ο Πρόεδρος της Διοίκησης του ΣΔΔΘ, Θεόφιλος Πατέλης, ο Αντιπρόεδρος, Γρηγόρης Κυριακίδης, ο Γενικός Γραμματέας, Πέτρος Τράκας, ο Διευθυντής του ΣΔΔΘ, Θανάσης Παζαρλόγλου και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός σημείωσε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης: «Ο πολιτισμός ενός λαού αντικατοπτρίζεται στις τιμές που αποδίδει στους νεκρούς του. Οι Δήμοι, οι οποίοι αποτελούν το Σύνδεσμο και είμαστε υπεύθυνοι για το Κοιμητήριο, είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση του κράτους, ώστε να αναμορφώσουμε και να επεκτείνουμε το Κοιμητήριο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους να επισκέπτονται έναν αξιοπρεπή και όμορφο χώρο. Είμαστε διατεθειμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Διοίκησης του Κοιμητηρίου σε ό,τι μας χρειαστεί, προκειμένου να διευκολύνουμε το έργο της. Θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, η οποία δεν σταμάτησε ποτέ να είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης που παρίσταται σε συνάντηση των Δημάρχων του ΣΔΔΘ στο Κοιμητήριο Ευόσμου επεσήμανε: «Βρισκόμαστε σε έναν ιερό τόπο για να ανακοινώσουμε την εκκίνηση των εργασιών ενός πολύ σημαντικού έργου. Ο Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, προχωρά μία διαδημοτική συνεργασία για την ανάπτυξη του Κοιμητηρίου, με επιπλέον χιλιάδες ταφικές θέσεις, εντάσσοντας την στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημότης κανενός Δήμου μας ούτε ένα ευρώ. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, κάτι που οφείλαμε στους πολίτες των δυτικών συνοικιών, που οφείλαμε στον πολιτισμό. Χαίρομαι γιατί ο χώρος αυτός ήδη έχει αρχίσει να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν για να έρθει ένα έργο ύψους σχεδόν τεσσάρων εκ. ευρώ και ευελπιστώ σύντομα να συναντηθούμε όταν θα έχουν περατωθεί οι εργασίες, για να τον παραδώσουμε με κάθε επισημότητα στους πολίτες».

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου απεφάνθη από την πλευρά του: «Οι Δήμαρχοι και οι Δήμοι που συναποτελούμε τον Σύνδεσμο που διοικεί και διαχειρίζεται το Κοιμητήριο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στον Εύοσμο, σήμερα είμαστε ικανοποιημένοι γιατί για πρώτη φορά, χωρίς ίδιους πόρους, με χρήματα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 4 εκ. ευρώ ανακοινώνουμε έργα για την επέκταση του Κοιμητηρίου, τον ευπρεπισμό του και την ανάταξη και βελτίωση των χώρων του και γι αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Περιφερειάρχη κύριο Τζιτζικώστα. Ο δείκτης του πολιτισμού ενός λαού είναι και η εικόνα και η κατάσταση την οποία παρουσιάζει ένα Κοιμητήριο. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω επίσης την Μητρόπολη μας και τον Σεβασμιότατο, κ. Βαρνάβα τους ιερείς που υπηρετούν εδώ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας και εύχομαι και σε άλλες τέτοιες κοινές προσπάθειες και ενέργειες και άλλα τέτοια κοινά έργα».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, κ. Βαρνάβας, αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια για το επίπεδο συνεργασίας των Δημάρχων, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας συνεννόησης και μιας σύμπραξης που όμοια της δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν, γι’ αυτό και τα αποτελέσματά της είναι ορατά, ενώ εξήρε τη δουλειά και τη μεθοδικότητα της διοίκησης του ΣΔΔΘ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ