Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
30.2 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
spot_img

Νέο βραβείο στο Λευτέρη Μουφτόγλου για την ποιητική συλλογή “Τα ζουμπούλια θα είναι πάντα ροζ”

Νέο βραβείο για την ποιητική συλλογή «Τα ζουμπούλια θα είναι πάντα ροζ» (εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία) απονεμήθηκε στον ποιητή Λευτέρη Μουφτόγλου από το λογοτεχνικό περιοδικό “Κελαινώ”.

Η πρώτη ενότητα ποιημάτων είναι τα σατυρικά, «για να χαμογελάσει λίγο ο αναγνώστης και να ξεκινήσει ευχάριστα το διάβασμα του βιβλίου», όπως αναφέρει ο ποιητής. Ακολουθούν ερωτικά ποιήματα, πρόσφατα αλλά και της νεανικής του ηλικίας. Τρίτη ενότητα με ποιήματα για τις χαμένες πατρίδες, τέταρτη ενότητα με έντεχνα ποιήματα, δομημένα πάνω σε διάφορες ποιητικές φόρμες, πέμπτη με ποιήματα που έχουν διάφορα θέματα. Τέλος, μια εύθυμη προσέγγιση του Κορονοϊού.

Ποιήματα της συλλογής είναι βραβευμένα και διακριθέντα σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης, από γνωστούς και αναγνωρισμένους λογοτεχνικούς και πολιτιστικούς φορείς της χώρας.

Προλογίζουν ο κ. Κώστας Καρούσος, πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ο Φωτιάδης Αριστείδης Κωνσταντίνος, μαθηματικός-λογοτέχνης. «Ο Λευτέρης Μουφτόγλου, είτε δηκτικός, είτε δοτικός, είτε ρεαλιστικός, είτε κριτής και προβληματισμένος, συμμέτοχος και οδοιπόρος, μας χορηγεί – όπως εδώ – ποίηση ψυχικής ειλικρίνειας και κοινωνικής επικαιρότητας και αμοιβαιότητας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Καρούσος.

Ο κ. Φωτιάδης, από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι «το ποιητικό ένστικτο του Λευτέρη ενώθηκε με την υψηλόβαθμη γνώση και αντίληψη της γενικής εικόνας του κόσμου σ’ ένα δημιουργικό ξέσπασμα, με αποτέλεσμα αυτό το βιβλίο».

Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

 

Βιογραφικό του ποιητή

Ο Λευτέρης Μουφτόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πατέρα πρόσφυγα εκ Μ. Ασίας και μητέρα Μακεδόνισσα από την Χαλκιδική.

Αφού τελείωσε το ονομαστό για την εποχή του Ε΄ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, τις σπουδές του και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, δημιούργησε Τεχνικό Γραφείο και ασχολήθηκε με οικοδομικές μελέτες, εκδόσεις αδειών και ανέγερση πολυκατοικιών.

Μετά τον σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978 και λόγω της κρίσης του οικοδομικού κλάδου, ασχολήθηκε με την παραγωγή, εμπορία και χρήση εκρηκτικών υλών για ειρηνικούς σκοπούς (λατομεία, Δημόσια έργα κλπ), επάγγελμα σπάνιο, με ελάχιστους ειδικούς στην Β. Ελλάδα και στους τρεις τομείς του επαγγέλματος ταυτόχρονα.

Γράφει ποιήματα από νεαρή ηλικία. Οι παλιοί του συμμαθητές ακόμα θυμούνται τις σάτιρες του. Τα ποιήματά του είναι όλα έμμετρα και με ομοιοκαταληξία. Είναι κατανοητά και δεν οδηγούν τον αναγνώστη σε δύσβατα και δυσνόητα μονοπάτια. Έχει γράψει ερωτικά, εθνικά, κοινωνικά, αθλητικά, αλλά κυρίως σατιρικά ποιήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων απευθύνονταν σε γνωστούς και φίλους, χωρίς ποτέ να θιχτεί κάποιος από την σάτιρά του. Επίσης έχει γράψει στίχους που μπορούν να μελοποιηθούν.

Πολλά ποιήματά του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες, ανθολογίες και περιοδικά, επί δέκα χρόνια δε, έγραφε ανελλιπώς ένα ποίημα αθλητικού κυρίως περιεχομένου, σατιρικό κατά κανόνα, στην εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα SUPER ARIS. Μάλιστα, σε κάποια βράβευσή του στην Αθήνα του έδωσαν τον άτυπο τίτλο του μοναδικού, που έχει γράψει και δημοσιεύσει αθλητική ποίηση στην Ελλάδα!!!

Έχει εκδώσει τις εξής ποιητικές συλλογές : «Αγάπες και όνειρα», «Χαμόγελα 40 χρόνων», «Προς κουμπάρους επιστολές», «Στίχοι του τοίχου», «Στίχοι του ΑΡΗ Α΄& Β΄», «Ένα μικρό θα παραμείνω χαμομήλι», «Αγάπες και χαμόγελα», «Χαμογελάστε, παρακαλώ» (δύο Πανελλήνια βραβεία), «Τ’ Αστέρια φέγγουν όταν σκοτεινιάσει» (Τρία Πανελλήνια βραβεία).

Επίσης έχει εκδώσει το βιβλίο διηγημάτων ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα ακριβή, αλλά με σάτιρα, το οποίο έχει τιμηθεί με τρία πανελλήνια βραβεία.

Ποιήματά και διηγήματά του έχουν ανθολογηθεί σε πάρα πολλές λογοτεχνικές εκδόσεις και εγκυκλοπαίδειες, (ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, Αμφικτυονίας Ελληνισμού, ΕΛΒΕ, Φιλολογική πρωτοχρονιά ΕΠΟΚ, Αχ, Έρωτα κλπ.).

Ποιήματα, διηγήματα και βιβλία του έχουν βραβευτεί από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων, το περιοδικό Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού «Κελαινώ», την UNESCO, τον Φιλοζωικό Όμιλο Φθιώτιδας, την Αμφικτυονία Ελληνισμού, τον διαγωνισμό «Καισάριος Δαπόντες», τον Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων, το «Καφενείο των Ιδεών», το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας, το περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός», την Ένωση Ελλήνων Δημιουργών, τους Πνευματικούς Ορίζοντες Λεμεσού, το λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος», βραβείο Codepoetry κλπ, ενώ έχει τιμηθεί από την Ε.Λ.Β.Ε. και την ΕΝ.ΕΛ.ΔΗ. για την προσφορά του στην Λογοτεχνία. Μετείχε σε διάφορες κριτικές επιτροπές και έχει προλογίσει αρκετές εκδόσεις.

Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, καθώς και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, του ΕΠΟΚ του Ξάστερον – Κελαινώ και του Λίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ