Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Η δίκη του Κολοκοτρώνη – Η δίκη των δικαστών» : Θεατρικό Ντοκιμαντέρ

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ευαγγελία Καρακούτα και το Τμήμα Πολιτισμού σας προσκαλούν την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, ώρα 19.00, στη διαδικτυακή προβολή του θεατρικού ντοκιμαντέρ «Η δίκη του Κολοκοτρώνη – Η δίκη των δικαστών», υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», από το κανάλι YouTube του δήμου Παύλου Μελά και τη σελίδα www.pavlosmelas.gr.

 

Το Τμήμα Πολιτισμού και η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά, στο πλαίσιο του αφιερώματος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζουν ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ με θέμα τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του συντρόφου του Δημήτρη Πλαπούτα, καθώς και τη δίκη των δύο δικαστών, που αρνήθηκαν πεισματικά να υπογράψουν την καταδίκη των δύο οπλαρχηγών.

Στο αφιέρωμα γίνεται θεατρική αναπαράσταση των σημαντικότερων στιγμών της δίκης, που διαδραματίστηκαν από τον Απρίλιο του 1834 ως την 26η Μαΐου του ίδιου έτους, καθώς και μια σύντομη ιστορική αναδρομή των γεγονότων που οδήγησαν στη σύλληψη των ηρώων, αλλά και των δικαστών που τους υπερασπίστηκαν με προσωπικό κόστος. Δύο από τους πέντε δικαστές, ο Αναστάσιος Πολυζωίδης και ο Γεώργιος Τερτσέτης παρ’ όλες τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, δεν έβαλαν την υπογραφή τους στο έγκλημα. Αφού απολύθηκαν και φυλακίστηκαν, κάθισαν και οι ίδιοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι συγκλονιστικές απολογίες τους αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένου-Μουσική Επιμέλεια: Θεανώ Αμοιρίδου

Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα

Εικονοληψία-Μοντάζ: Νίκος Κατικαρίδης

Εικονοληψία: Αργύρης Κολοκοντές

Ηχοληψία-Μίξη Ήχου: Πάρης Βασιλειάδης

Φωτισμός-Τεχνική Υποστήριξη: Μάκης Μαριάδης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Λαμπριανίδου, Μάγδα Τογκούρη

Μουσική επένδυση: «Morning Aura» του Μάνου Αχαλινωτόπουλου

 

 

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αφήγηση: Δώρα Μπαξεβάνογλου

Κολοκοτρώνης: Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Πλαπούτας: Γιώργος Στρέμπλης

Μάσον: Γιάννης Φωτιάδης

Πολυζωίδης: Μπάμπης Καλτσίδης

Τερτσέτης: Δημήτρης Τσακίρης

 

ΠΗΓΕΣ

Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών ΑΕ, 1975

Άπαντα Κολοκοτρώνη, Γ. Μέρμηγκας, Ιστορικές Εκδόσεις 1821

Οι μεγάλες δίκες, Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ, 2011

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ