Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δράσεις της Π.Ο.Π.Σ. για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) προγραμματίστηκαν στις 18 και 19 Μαΐου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Τρίτη 18 Μαΐου 2021
8.00μ.μ.

Συμβολική ένωση τριών μνημείων.

Η Π.Ο.Π.Σ και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα τα Γενοκτονίας των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής από τους Τούρκους και παράλληλα τιμούν τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση του 1821 ενώνοντας με κεριά μνημοσύνης τα τρία μνημεία: Αρμενικό Μνημείο Χατσκάρ – ανδριάντας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη – προτομή  Δημήτριου Υψηλάντη (πάρκο απέναντι από την ΧΑΝΘ, γωνία Τσιμισκή με Αγγελάκη, στη Θεσσαλονίκη).

Συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Πελοποννησίων.

Ομιλίες από τους:

•       Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., με θέμα: «Από τους Υψηλάντηδες στο σήμερα: 200 χρόνια συνεισφοράς των Ελλήνων του Πόντου στους αγώνες του Γένους».

•       Μαρί Κιουρκτζιάν, Μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, με θέμα: «Αρμενική Γενοκτονία: 106 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται, η πληγή, όμως, εξακολουθεί να αιμορραγεί».

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021
11.00π.μ.

Τελετή Μνημοσύνης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αυστηρά από τις επίσημες αρχές και φορείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ