Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εκδηλώσεις στην Περιφέρεια για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχουν οριστεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ισχύουν  (ΦΕΚ 1944/Β/13-05-2021) για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00, η τέλεση των Δοξολογιών στις έδρες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και αντιστοίχως οι καταθέσεις στεφάνων με περιορισμένο αριθμό ατόμων και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

          Ως εκ τούτου,

  1. Κατά τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:

 α.  Γενικός σημαιοστολισμός  σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από ώρα 08.00′ μέχρι τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2021.

β. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2021 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

γ. Ομιλίες για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων λόγων των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

 

  1. Ειδικότερα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

– Ομιλίες στα σχολεία, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων λόγων των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σε ημέρα και ώρα που θα καθορισθούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Κυριακή 23  Μαΐου 2021

 

Ώρα 11.00΄:  Επιμνημόσυνη Δέηση στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας.

 

Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

è        Να σημειωθεί ότι για την προσέλευση των ατόμων στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται  με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ 488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και  Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

 

Ώρα 11.30΄: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους κ.κ.:

Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος, Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και Παλιννοστούντων, καθώς και όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενημερώνοντας έγκαιρα την υπηρεσία του Αυτ. Γραφείου Τύπου και Δημοσίων – Διεθνών Σχέσεων της ΠΚΜ  όπου και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας .

è        Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, κατά την τελετή κατάθεσης στεφάνων επιτρέπεται η παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, όπου και θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται  με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ  488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και  Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

 

  1. Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν τηνΚυριακή 23 Μαΐου 2021 και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα εκδοθεί με μέριμνα της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, σε συνεργασία με τα Ποντιακά Σωματεία και τους οικείους Δήμους και θα περιλαμβάνει τέλεση Δοξολογίας, ομιλία του οικείου Αντιπεριφερειάρχη που θα εκφωνηθεί μετά το τέλος της Δοξολογίας και κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές, τα Ποντιακά Σωματεία και από όποιο Νομικό Πρόσωπο επιθυμεί να τιμήσει την  ημέρα μνήμης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 2 και 3 του Π.Δ. 99/1994 και στις ισχύουσες διατάξεις περί προβαδίσματος.

è          Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, κατά την τέλεση των εκδηλώσεων επιτρέπεται η παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, όπου και θα τηρηθεί το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, όπως ακριβώς ορίζεται  με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 52749/28-09-2006 (ΦΕΚ  488/Β΄/06-10-2006) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και  Αποκέντρωσης για τον καθορισμό της σειράς προβαδίσματος, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

φωτό Αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ