Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
23.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Επιστήμονες του ΑΠΘ ευαισθητοποιούν τους πολίτες στην κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές αερίων από αυτοκίνητα

Μία πρωτοποριακή πλατφόρμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών για αυξημένη ευαισθητοποίηση πάνω σε περιβαλλοντικά προβλήματα αποτελεί το πρόγραμμα MILE21 – LIFE (More Information Less Emissions – Empowering Consumers for a Greener 21st Century – Περισσότερες Πληροφορίες, Λιγότερες Εκπομπές – Ενδυνάμωση των καταναλωτών για έναν πιο πράσινο 21ο αιώνα), το οποίο συντονίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, από τα πλέον συζητημένα προβλήματα, με τις μεγαλύτερες  επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή, είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με βασικότερο το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), που προέρχονται από οχήματα στον δρόμο. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι άμεσο προϊόν της καύσης βενζίνης και πετρελαίου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου καυσίμου που περιέχει άνθρακα και αποτελεί έτσι μία άλλη έκφραση της κατανάλωσης καυσίμου.

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής (https://lat.eng.auth.gr/) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ με την πολύχρονη εμπειρία του στις εκπομπές καυσαερίων από κινητήρες εσωτερικής καύσης, ηγείται του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος MILE 21 (https://www.mile21.eu/),το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα.

Στην πλατφόρμα μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, ενώ, παράλληλα, μπορεί να βοηθηθεί στην επιλογή ενός οχήματος πιο φιλικού στο περιβάλλον. Ακόμη, προτείνονται τρόποι που βοηθούν στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και δίνονται συμβουλές με στόχο την οικονομικότερη οδήγηση. Επιπλέον, η πλατφόρμα αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο όπου οι χρήστες μπορούν να καταγράφουν την προσωπική τους κατανάλωση και να ελέγχουν έτσι τις επιδόσεις τους.

«Το ζήτημα των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την επιστημονική κοινότητα, αλλά όλη την κοινωνία, καθώς οι επιπτώσεις της είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινή ζωή. Η συνεργασία επιστημονικών και κοινωνικών φορέων προσφέρει καταρτισμένη ενημέρωση καθώς επίσης και τα απαραίτητα μέσα για τη δραστηριοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα. Ζούμε σε μια εποχή που η ανάγκη προσοχής πάνω σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον αφορά πλέον τον καθένα από εμάς και χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας για να τα αντιμετωπίσουμε», διευκρινίζει ο συντονιστής του προγράμματος,  Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Καθηγητής Ζήσης Σαμαράς.

Το MILE21 (LIFE17 GIC/GR/000128) είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του LIFE+, που είναι το κύριο χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητικοί οργανισμοί από τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς και οι ενώσεις καταναλωτών από την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο  και την Πορτογαλία.

Για την προώθηση της πλατφόρμας του MILE21 – LIFE, το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του ΑΠΘ απευθύνεται σε εγχώριους οργανισμούς και αρμόδιους φορείς που ενδιαφέρονται για την ενημέρωση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τις καθημερινές μας συνήθειες. Παράλληλα προσκαλεί τους καταναλωτές να εξερευνήσουν από μόνοι τους την πλατφόρμα και να ελέγξουν τις γνώσεις τους με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο το οποίο βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqKFTdlOosH66xjb26DM2TBzL8V1dT1jgNZdMpjlW7vf-l1A/viewform

Οι διακρίσεις του MILE21

Αξίζει να αναφερθεί ότι το MILE21 είναι υποψήφιο για Καλύτερη Ιστοσελίδα στην κατηγορία Best World στον διαγωνισμό που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο στον οποίο οι ομάδες των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θέτουν υποψηφιότητα για να ψηφιστεί η καλύτερη ιστοσελίδα.  Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο και το αποτέλεσμα θα κριθεί στην ψηφοφορία του κοινού. Οι νικητές κερδίζουν διάφορα βραβεία, ανάμεσα στα οποία είναι η προώθηση με poster στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Όσοι/ες επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να επισκεφθούν την πλατφόρμα: https://webawards.eurid.eu/?q=www.mile21.eu

 

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) φιλοξενεί ήδη το υλικό σχετικά με το MILE21 στη διεύθυνση: https://kepka.org/mile21,  όπου μέσω δύο συνδέσμων στο τέλος της σελίδας παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις παραμέτρους που επηρεάζουν την κατανάλωση καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες και συμβουλές για πράσινη οδήγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ