Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Περιφέρεια και Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρούν στην ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου

Την απόφαση ένταξης του έργου της «Ολοκληρωμένης Ανάπλασης της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης» στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 1,9 εκ. ευρώ.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η παρέμβαση που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτούμε από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Τα προβλήματα είναι πολλά και η ολοκληρωμένη ανάπλαση θα δώσει επιτέλους λύση με την αναβάθμιση της προσβασιμότητας και του πρασίνου, σε μια περιοχή όπου δεσπόζει μια από τις πιο βασικές υποδομές υγείας της Θεσσαλονίκης, με υπερτοπικό χαρακτήρα. Οι κοινόχρηστοι χώροι που σχεδιάστηκαν, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ο αστικός εξοπλισμός και το πράσινο θα έχουν άμεσα και απτά οφέλη τόσο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, όσο και στη λειτουργία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Έχουν επίσης προγραμματιστεί θέσεις στάθμευσης για οχήματα και δίκυκλα, δίνεται λύση με τις πιάτσες των ταξί, διαμορφώνονται αξιοπρεπείς σύγχρονοι χώροι για τις αστικές συγκοινωνίες και νέες συνθήκες εξυπηρέτησης των επισκεπτών του νοσοκομείου. Η περιοχή μετά τις παρεμβάσεις μας θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει προοπτική. Με παρεμβάσεις όπως αυτή στην περιοχή του Ιπποκράτειου αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους συμπολίτες μας. Δείχνουν όμως και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει στο βιοτικό επίπεδο η καλή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους Δήμους».

Ο κ. Ζέρβας τόνισε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική ανάπλαση που αφορά στην περιοχή του Ιπποκρατείου. Μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, σε ένα συγκρότημα υγειονομικής φροντίδας, με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, δωρεά του Βαρόνου Χιρς, που διαχρονικά κάλυπτε υγειονομικές ανάγκες. Το πλάνο μας έχει να κάνει με αναπλάσεις δρόμων, δενδροφυτεύσεις, μια τελείως διαφορετική εικόνα για την περιοχή, η οποία μελετήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εξαιρετική συνεργασία μας όχι μόνο στην ανάπλαση του Ιπποκρατείου, αλλά και σε μια σειρά από άλλα project, όπως οι εμβληματικές παρεμβάσεις στην πλατεία Διοικητηρίου, τον άξονα της Αριστοτέλους και την επέκταση της παλιάς παραλίας, που τα δρομολογήσαμε από κοινού με την Περιφέρεια αποδίδει καρπούς για όλους τους πολίτες. Με αυτές τις συνέργειες, με την κοινή πεποίθηση για το τι πρέπει να γίνει, η Θεσσαλονίκη προχωράει μπροστά, βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον».

Η κ. Πατουλίδου υπογράμμισε: «Μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, γεφυρώσαμε πολλές ανισότητες μεταξύ των Δήμων, κατορθώσαμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να παράγουμε έργο, χάρις στη στενή συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης. Ειδικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Περιφέρεια υλοποιεί 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους ως το 2023, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα».

Βασικός στόχος της ανάπλασης της πυκνοδομημένης και κυκλοφοριακά επιβαρυμένης περιοχής είναι να γίνουν οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα πεζών, ατόμων με αναπηρίες, αλλά και να είναι ομαλή η κίνηση όλων των οχημάτων και ειδικά των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ταξί, με παράλληλη αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και μείωση των επιπέδων θορύβου, αλλά και τη σημαντική αύξηση του πρασίνου και την ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού.

Η υπό ανάπλαση περιοχή βρίσκεται στα όρια της Δ’ και της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, περιλαμβάνει την οδό Κωνσταντινουπόλεως (Κρίτωνος – Κλεάνθους), τις οδούς Βαρόνου Χιρς και Μιαούλη (Κωνσταντινουπόλεως – Γαριβάλδη), την οδό Κλεάνθους (Κωνσταντινουπόλεως – Σόλωνος) καθώς και την οδό Σταματοπούλου.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι κυριότερες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν στα ακόλουθα:

1.Τη μείωση των επιπέδων θορύβου και συγχρόνως την ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη δημιουργία εκτενών χώρων πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου, οι οποίοι θα λειτουργούν ως φράχτης ηχοπροστασίας. Τμήματα των κρασπέδων που θα οριοθετούν τους χώρους αυτούς πρόκειται να διαμορφωθούν ως επιμήκη καθιστικά.

2.Τη βελτίωση του μικροκλίματος -πέραν της πρόβλεψης για εκτενείς ζώνες πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου- με την ενίσχυση και συμπλήρωση των υφιστάμενων δενδροστοιχιών και τη δημιουργία νέων αλλά και με την τοποθέτηση πρασίνου στους διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους.

3.Τη συνολική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με την επιλογή ανάλογων υλικών επίστρωσης και στοιχείων αστικού εξοπλισμού, με αναπλάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και με τη διαμόρφωση -εκτός από πράσινο- και καθιστικών.

4.Τη διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους με τη δημιουργία ευδιάκριτων ζωνών κίνησης και στάσης πεζών και με τη λήψη μέτρων που επιτρέπουν την αυτόνομη, ανεξάρτητη και ασφαλή διέλευση των εμποδιζόμενων ατόμων. Προβλέπονται η αναδιάταξη και οργάνωση των στάσεων της αστικής συγκοινωνίας και της πιάτσας ταξί, ώστε να προκύψουν ευδιάκριτες διαδρομές, με στόχο τη διευκόλυνση των επισκεπτών και των εργαζόμενων του νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου πλάτους πλακόστρωτων επιφανειών κατά μήκος της Κωνσταντινουπόλεως από την πλευρά του νοσοκομείου για την ασφαλή κίνηση των πεζών.

5.Την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων και κατ’ επέκταση του θορύβου.

6.Την απελευθέρωση- ανάκτηση χώρων που έχουν καταληφθεί από την παράνομη στάθμευση με τη διευθέτηση της στάθμευσης (αυτοκινήτων, δικύκλων) και την πρόβλεψη για θέσεις φορτοεκφόρτωσης και γενικές θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας της οδού Σταματοπούλου.

7.Την αναβάθμιση του φωτισμού με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED σε όλη την περιοχή επέμβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ