Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“1800”. Η Ελληνική Επανάσταση γίνεται Epic Comic. Διαδικτυακή διάλεξη

Διαδικτυακή διάλεξη – παρουσίαση graphic novel θα δοθεί από τον Θανάση Καραμπάλιο στις 26 Μαΐου, ώρα 19:00′ . Διοργάνωση: Τμήμα Πολιτισμού, Δήμος Παύλου Μελά . Η διάλεξη τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η ελληνική ιστορία, είναι γεμάτη με γεγονότα και πρόσωπα που στα χέρια ενός ταλαντούχου δημιουργού μπορούν να αποτελέσουν εκλεκτά υλικά για συναρπαστικές διηγήσεις, εικονογραφημένες ή μη. Ειδικά τα προεπαναστατικά χρόνια, η περίοδος που το ελληνικό κράτος παλεύει να γεννηθεί, «φωνάζει» να τη δεις με τα δικά σου μάτια και να τη ζωγραφίσεις με τα δικά σου χρώματα.

Αυτό το τολμηρό εγχείρημα ανέλαβε ο Θανάσης Καραμπάλιος  με τη σειρά Graphic Novel υπό τον τίτλο «1800».

Δημιούργησε ένα graphic novel εμπνευσμένο από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821, τους κλέφτες και τους αρματολούς, τοποθετώντας τη δράση τους μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο που είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Η ατμόσφαιρα της ελληνικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, τα σκοτεινά χωριά και οι πόλεις αποτέλεσαν ιδανικό background για να ξετυλίξει το κουβάρι των ιστοριών του

Στη διάλεξη ο Θανάσης Καραμπάλιος θα μας μιλήσει για το έργο του, το οποίο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και μελέτης. Ένα έργο που  φωτίζει λεπτομέρειες της περιόδου, μικρές και μεγάλες, με την τεκμηρίωση και την ακρίβειά της. Από τις φουστανέλες και τα όπλα της εποχής, μέχρι τις επιπλώσεις των σπιτιών και την αρχιτεκτονική των κτιρίων και από τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε οικογενειακό επίπεδο, μέχρι την κοινωνική διάρθρωση. Στις σελίδες του έργου του συνοψίζονται όλες οι θρυλικές μορφές της επανάστασης του 1821 αλλά και της προεπαναστατικής περιόδου. Παρελαύνουν φουστανέλες και φέσια, ήρωες και προδότες, γιαταγάνια και φυσεκλίκια, οπλαρχηγοί με παχιά μουστάκια.

Βιογραφικό

O Θανάσης Καραμπάλιος γεννήθηκε το 1983 στο Παλαιόκαστρο Ελασσόνας, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το 2007 φοίτησε στην σχολή COMINK στην Θεσσαλονίκη.

Το 2019 στα Ελληνικά βραβεία Comic, η ακαδημία του απένειμε τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Η σειρά «1800» περιλαμβάνει έως τώρα 5 βιβλία (1. Πατέρας, 2. Ελένη, 3. Αγία Μαύρα, 4. Χάκι, 5. Μαύρα Καράβια), που κυκλοφορούν από τη Jemma Press.

 

 

Εγγραφή

Για εξυπηρέτηση όλων, παρακαλούμε ο/η κάθε ενδιαφερόμενος – η να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας ΕΔΩ.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezRKObQqRRwyroFMRMwLetomG7B2keqEeHNe50i5qxCT1Brg/viewform

Στη συνέχεια μια μέρα πριν την εισήγηση θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.

 

Διοργάνωση και πληροφορίες

Τμήμα Πολιτισμού

Τηλ. 2313 302938, -913,

Email:  grpol@pavlosmelas.gr

www.pavlosmelas.gr

(μέσω της πλατφόρμας zoom )

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSezRKObQqRRwyroFMRMwLetomG7B2keqEeHNe50i5qxCT1Brg/viewform

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ