Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
32.2 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
spot_img

“Ο Άγγελος της Ελευθερίας 1821 – 2021” της δημοφιλούς ζωγράφου Στέλλας Καριάκα σε έκθεση του Συλλόγου Ζωγράφων ΘΒΕ

Με το έργο της “Ο Άγγελος της Ελευθερίας 1821 -2021” (λάδι σε καμβά  70 εκ χ 100 εκ.) συμμετέχει η δημοφιλής Θεσσαλονικιά ζωγράφος Στέλλα Καριάκα στην Έκθεση Ζωγραφικής -Βυζαντινής Αγιογραφίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος (ΣΖΘΒΕ) για τα 200 Χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021,  ώρα  19.30′,   με τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων, στους δύο ορόφους του Εκθεσιακού Χώρου στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη). Τα άτομα θα εναλλάσσονται έτσι ώστε όλοι οι φιλότεχνοι και οι καλλιτέχνες να έχουν την δυνατότητα να  επισκεφθούν το χώρο της Έκθεσης, η οποία, σημειωτέον, πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Ώρες Λειτουργίας:Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10.00 π.μ. έως 16.00 μ.μ, Τετάρτη 10.00΄  έως 20.00′.

Η ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Η Στέλλα Καριάκα, με κείμενο της που δημοσιεύουν τα politismika.gr, περιγράφει τους λόγους για τους οποίους δημιούργησε το μοναδικό έργο με το οποίο συμμετέχει στην έκθεση:

Χαιρετώ τους απανταχού φίλους της Τέχνης.

Καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση των Ελλήνων και την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους  επετειακές εκδηλώσεις  σε όλη την Ελλάδα τιμούν το γεγονός με κάθε τρόπο .

 

 

 

Γράφει η ζωγράφος Στέλλα Καριάκα

 

Στην πόλη μας  ο Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Β.Ελλάδος διοργανώνει μια επετειακή έκθεση στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς από τα μέσα Μαΐου 2021 και για 2 περίπου μήνες,για να γιορτάσει μέσω της Τέχνης το μεγάλο γεγονός.

 

 

Συμμετέχω με το έργο μου   “Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1821-2021”,  Λάδι σε καμβά  70 εκ Χ 100 εκ.

Το έργο είναι μια εξωτερίκευση των συναισθημάτων της ψυχής μου για την σκλαβωμένη Ελλάδα. Οραματίστηκα την Ελευθερία των Ελλήνων να έρχεται υπερβατικά από το αόρατο και να περικαλύπτει  τον ουράνιο θόλο και  τον πόθο των Ελλήνων για λευθεριά με τα προστατευτικά φτερά της.

Μια υπερφυσική δύναμη που ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τον Ελληνισμό.

Στα χέρια της κρατά μια από τις σημαίες  της Επανάστασης , τη Σημαία των Κολοκοτρωναίων. Στο πάνω μέρος του κονταριού το Σύμβολο του Σταυρού.

Είναι ντυμένη με την  εθνική γυναικεία φορεσιά της Αμαλίας, την οποία συνήθιζαν να φορούν σε αστικά κέντρα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ήταν ένα ένδυμα ρομαντικού τύπου αλλά και με στοιχεία παραδοσιακά, που έγινε η συνηθισμένη  φορεσιά όλων των Χριστιανών αστών γυναικών,  σήμα κατατεθέν του Ελληνικού στοιχείου παγκοσμίως.

Στο έργο είναι ντυμένη με έντονο κόκκινο χρώμα,τόσο κόκκινο όσο το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε για την απόκτηση του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας.

Το μπούστο είναι ανοιχτό για να φαίνεται το λευκό πουκάμισο με τα φαρδιά μανίκια.

Το μικρό στρόγγυλο κάλυμμα της κεφαλής  για τις ελεύθερες γυναίκες την εποχή εκείνη ονομαζόταν καλπάκι. Στο έργο την οραματίστηκα με χρυσοκέντητο κάλυμμα και φούντα, το παπάζι, περίτεχνα φτιαγμένο από χρυσές κλωστές καθώς οι παντρεμένες γυναίκες φορούσαν αυτό το είδος κάλυψης στο κεφάλι τους.

Θέλοντας να εκφράσω την αγάπη μου για την αξία της οικογένειας έντυσα με αυτό το είδος κάλυψης το κεφάλι της.

Τα μαλλιά της πλεξούδα, παραδοσιακό χτένισμα της εποχής.

Το βλέμμα της λίγο θλιμμένο που άργησε να έρθει, όμως με ένα ελπιδοφόρο απαλό χαμόγελο που τα κατάφερε έστω και μετά από καιρό, αποκαλύπτοντας την ανακούφισή της. Σα να λέει: ήρθα.. είμαι εδώ κοιτάζω μακρυά ..και βλέπω την ΕΛΛΑΔΑ να λυτρώνεται και να προχωρά!

Την φορεσιά συνοδεύει κόσμημα στο λαιμό της με το Σύμβολο του Σταυρού.

Τα σκούρα μπλε χρώματα στο κάτω μέρος του έργο δηλώνουν την δύσκολη κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνισμός.

Το φως του ήλιου την Ελπίδα.

Τα σύννεφα τις δυσκολίες για το μεγάλο στόχο της απελευθέρωσης.

Το ένδυμα του Αγγέλου είναι ένα είδος κώδικα επικοινωνίας . Μια γλώσσα σιωπηλή που όμως μπορεί να φανερώσει πολλά, για την ίδια την έννοια της Ελευθερίας έτσι όπως την είδαν τα μάτια της ψυχής μου σε σχέση με το  κοινωνικό σύνολο και το πολιτισμικό περιβάλλον που είχε έρθει να λυτρώσει.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ !!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ