“KOUZINA 2021” – Γιορτή Παλαιοχωρινής πατάτας και ποντιακό πιροσκί

“KOUZINA 2021” – Γιορτή Παλαιοχωρινής πατάτας και ποντιακό πιροσκί

Με τη γιορτή της παλαιοχωρινής πατάτας και το ποντιακό πιροσκί συνεχίζονται, σήμερα 3 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις του γαστρονομικού και τουριστικού θεσμού της Ανατολικής Χαλκιδικής “KOUZINA 2021”. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου με τιμώμενη χώρα την Κροατία, ελληνικό τιμώμενο προορισμό την Αμφίπολη και τιμώμενο τοπικό προϊόν τα μύδια της Ολυμπιάδας, και ολοκληρώνονται στις 15 Ιουνίου.

Η Γιορτή της πατάτας θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία Παλαιοχωρίου , 3 Ιουνίου, 8 μ.μ. – 11 μ.μ. και διοργανώνεται από το Γυναικείο Όμιλο Παλαιοχωρίου.

Η παλαιοχωρινή πατάτα αναμένεται να αποτελέσει το κύριο συστατικό των παραδοσιακών πιροσκί, που θα τηγανίσουν στο καυτό μεγαλοπαναγιώτικο ελαιόλαδο Πόντιες νοικοκυρές από την Αμφίπολη και τη γύρω περιοχή. Η σύζευξη άλλωστε της Αμφίπολης ως τιμώμενου ελληνικού προορισμού με το ντόπιο στοιχείο αναμένεται να προκαλέσει αισθήσεις και συναισθήματα.

Εκτός από τις νοικοκυρές, χορευτές από τη Δράμα, την Αμφίπολη και τo Τσάρεβο της Βουλγαρίας πλαισιώνουν τη γιορτή και χαρίζουν στο κοινό ένα πολύχρωμο θέαμα, που θα καταγραφεί και θα συναρπάσει!

 

KOUZINA 2021

Στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή διοργάνωσηKouzina 2021 είναι:

  • Η συμμετοχή εννέα (9) guest chef από την Ελλάδα και το εξωτερικό και δώδεκα (12) τοπικών chef.
  • Το concept «δοκιμάστε πιάτα από την κάρτα των restaurant μας», που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς χώρους εστίασης να προωθήσουν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης το μενού τους, όταν αυτό συνάδει με το θέμα της εκάστοτε ενότητας του KOUZINA.
  • Πέντε (5) γνωστές εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες και ένδεκα (11) πολιτιστικά δρώμενα, που αναδεικνύουν επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους και συνδέονται με την παράδοση της Ανατολικής Χαλκιδικής και με την τοπική πρωτογενή παραγωγή.
  • Το τιμώμενο τοπικό προϊόν τα «Μύδια Ολυμπιάδας», με μία (1) κύρια και τέσσερις (4) παράλληλες εκδηλώσεις να φιλοξενούνται στα μυδοτροφεία του Αριστοτελικού Όρους και να καταγράφονται από Γάλλους, Αυστριακούς, Πολωνούς και Κροάτες εκπροσώπους Τύπου. Οι εν λόγω δημοσιογράφοι συμμετέχουν στα επτά (7) ταξίδια εξοικείωσης, που οργανώνονται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και στοχεύουν στην προβολή κάθε γωνιάς του Δήμου Αριστοτέλη σε έξι (6) ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές αλλά και στην αντίστοιχη ελληνική.
  • Προώθηση των μοναστηριακών προϊόντων μέσα από τις περιηγήσεις ταξιδευτών στον εμπορικό ιστό της Ουρανούπολης: δύο (2) κύριες και έξι (6) παράλληλες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια της «μοναστηριακής» εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας, συνθέτουν μία γαστρο-πολιτιστική διαδρομή ανάμεσα σε  βυζαντινούς χώρους και σε τοπικά καταστήματα, όπου θα δοκιμάσει κανείς ολόκληρη την αγιορείτικη παραγωγή.  Στην ίδια ενότητα τοποθετούνται οι τέσσερις (4) κύριες και τέσσερις (4) παράλληλες δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται σε προσκυνήματα και ξωκκλήσια του θαλάσσιου και ορεινού όγκου.
  • Το φεστιβάλ “KOUZINA 2021” εγκαινιάζει εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε πλοιάρια εν πλω. Την ίδια εβδομάδα παρουσιάζονται οι κολοκυθοανθοί της Βαρβάρας, ένα πρωτοεισαγόμενο στο KOUZINA προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα πρωτοστατήσει στα τοπικά και όχι μόνο γαστρονομικά δρώμενα.
  • Σε συνεργασία με το Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που ο Δήμος Αριστοτέλη δημιούργησε πρόσφατα στην Ουρανούπολη, το KOUZINA 2021 θα υποδεχθεί χορευτικά σχήματα από το Τσέρνοβο της Βουλγαρίας, τη Δράμα και την Αμφίπολη. Η μεσογειακή εβδομαδιαία θεματική ενότητα άλλωστε είναι αφιερωμένη στην κροατική μεσογειακή κουζίνα και διοργανώνεται με τη συνεργασία τη  “Gault & Millau” της Κροατίας και του “Taste the Meditettanean”, που αποτελεί αντίστοιχη του KOUZINA κροατική διοργάνωση.
  • Η συμμετοχή της Αμφίπολης ως τιμώμενου προορισμού σε εκδήλωση που συνδέει την παλαιοχωρινή πατάτα και και το ποντιακό πιροσκί.

Η «Γιορτή της Λήξης», η οποία είναι πάντα αφιερωμένη στην αείμνηστη εθελόντρια Ευαγγελία Ηλία – Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, αποτελώντας πανηγυρικό μουσικό αντάμωμα ολόκληρου του κόσμου της Ανατολικής Χαλκιδικής, που εδώ και πολλά χρόνια δίνει το στίγμα της δημιουργίας πραγματικού έργου. Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του KOUZINA θα φυτευτούν δέντρα στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, ώστε να θυμίζει ότι σε όλους ότι «ο σπόρος που ρίχνουμε θα μετατραπεί σε δέντρο, τη σκιά του οποίου μπορεί να μην απολαύσουμε ποτέ. Αυτή όμως θα σκιάσει ευεργετικά τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας».

Η διοργάνωση KOUZINA τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αριστοτέλη.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του 2021 στον ιστότοπο του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, εδώ