Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
10.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
spot_img

Μνημόνιο Συνεργασίας για την συντήρηση βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων στα Σκόπια

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στη Θεσσαλονίκη και του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπεγράφη σήμερα Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.

Το μνημόνιο υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη η Υπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Irina Stefoska (δεξιά στη φωτογραφία) και η Πρόεδρος του ΕΚΒΜΜ, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, κ. Ναταλία Πούλου (αριστερά στη φωτογραφία). Αφορμή για την υπογραφή του μνημονίου υπήρξε η πρόσκληση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας προς το ΕΚΒΜΜ για την ανάληψη του έργου συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που διασώζει ολοκληρωμένο εικονογραφικό πρόγραμμα κομνήνειας περιόδου (1191). Στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων στη Βόρεια Μακεδονία, της εκπαίδευσης προσωπικού στη συντήρηση, της υλοποίησης επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, εκδόσεων και εκθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ