Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Γιώργος Σικελιώτης (1917 – 1984) – Έργα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

Με τη νέα περιοδική έκθεση Γιώργος Σικελιώτης (1917 – 1984) Έργα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης συνεχίζει ο προγραμματισμός της Πινακοθήκης για προβολή των έργων της συλλογής μέσα από επιλεγμένες θεματικές ενότητες.  Κύριος στόχος η γνωριμία του κοινού με τα έργα και τους δημιουργούς τους, αποκτήματα της μόνιμης συλλογής, που περιήλθαν στην Πινακοθήκη έπειτα από δωρεά των ίδιων των καλλιτεχνών ή της οικογένειάς τους.

Οι δημιουργίες, που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, χρονολογούνται κυρίως τη δεκαετία του ’70 (στην πλειοψηφία τους το διάστημα 1970 – 1975) και προβάλλουν τις κύριες θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκε ο Σικελιώτης. Μητρότητα και οικογένεια, γυναικεία γυμνά, γυναικείες φιγούρες σε διάφορες συνθέσεις, αστικά τοπία από την Αγγλία του Dickens, θρησκευτικές σκηνές, αλλά και θέματα που συνδέονται με απεικόνιση προσώπων της λαϊκής τάξης. Τα έργα είναι χαρακτικά, εκτυπωμένα κυρίως με τη μέθοδο offset και μεταξοτυπία, αλλά και με τη χρήση linoleum.

Ο Σικελιώτης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες της «γενιάς του ’30», γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1917 και πέθανε το 1984 στην Αθήνα. Το 1922 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1935 – 1940) με καθηγητές τον Σπυρίδωνα Βικάτο και Κωνσταντίνο Παρθένη. Ο Σικελιώτης έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γαλλία.

Ένας ξεκάθαρα ανθρωποκεντρικός ζωγράφος, έντονα επηρεασμένος από τα βιώματά του στην προσφυγική συνοικία της Καισαριανής, τoν πόλεμο και την κατοχή, τα ταξίδια του. Οι φιγούρες του αδρές, άκαμπτες, στιβαρές, με μεγάλα άκρα και έντονα μάτια, πρόσωπα ανέκφραστα. Άλλα χαρακτηριστικά του έργου του η αφαιρετική διάθεση, η έλλειψη προοπτικής,  φωτοσκιάσεων, πολλών χρωμάτων, λεπτομερειών. Στην πορεία παρατηρούμε αλλαγές: οι μορφές του αποκτούν πλαστικότητα, το φως αφήνει το στίγμα του. Στο έργο του υπάρχουν επιρροές από τη βυζαντινή και τη λαϊκή τέχνη, αλλά και την παράδοση του θεάτρου σκιών.

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και επεισόδιο της σειράς εκπομπών με θέμα Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί “Συνάντηση με τους Δημιουργούς” με τίτλο “Ο Ζωγράφος Γιώργος Σικελιώτης”, το οποίο προβλήθηκε από την ΕΙΡΤ στις 10 Νοεμβρίου 1975 σε παραγωγή – σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά.
Το επεισόδιο, στο οποίο ο ίδιος ο Σικελιώτης μιλά για τη ζωή και το έργο του,  προβλήθηκε με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου – χαράκτη στην Εθνική Πινακοθήκη το 1975.

Στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης υπάρχουν 72 έργα (ελαιογραφίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, ξυλογραφίες, offset, linoleum) του Γιώργου Σικελιώτη.

Casa Bianca, Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο  10.00 – 18.00
Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ