Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάλας

Πέθανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάλας

Ένας ακούραστος υπηρέτης της υποκριτικής τέχνης και του θεάτρου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάλας, έφυγε σήμερα (21/7) από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών. Άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλευόταν καθώς τους τελευταίους μήνες έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Από τους πλέον παραγωγικούς, δραστήριους αλλά και ευγενείς εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου, ο Γιώργος Μεσσάλας γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά στο Αιγάλεω και μετά την φοίτησή του στη δραματική σχολή έκανε τα πρώτ6α του επαγγελματικά βήματα συνεργαζόμενους με διάφορους θιάσους. Σταθμός στη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε η γνωριμία και η συνεργασία του με τον μεγάλο δάσκαλο Αλέξη Σολωμό, στο Θέατρο Προσκήνιο, για τον οποίον μάλιστα έγραφε τους τελευταίους μήνες και ένα βιβλίο. Είχε την τύχη όμως να θητεύσει και στο πλευρό του σπουδαίου  Αλέξη Μινωτή όταν εκείνος ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, κατά την περίοδο 1974 – 1984.

Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ήρθαν γρήγορα. Ανάμεσά τους αυτοί των έργων «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, «Ο κοριός» του Μαγιακόφσκυ «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Λόρκα , «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπρεχ κ.α Το 1973 ίδρυσε την δική του θεατρική στέγη, το «Μοντέρνο Θέατρο» όπου ανέβασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής πολυάριθμα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα έβαλε την υπογραφή του σε παραστάσεις του Εθνικού αλλά και του ελεύθερου θεάτρου και συμμετείχε σε περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ένα ακόμη μεγάλο επαγγελματικό του στοίχημα για χάρη του οποίου δούλεψε πολύ σκληρά και περισσό πάθος ήταν το θέατρο «Αλκυονίδα» που στέγασε τις δουλειές του από το 1992 έως το 2012.

Ο Γιώργος Μεσσάλας υπηρέτησε και τον ελληνικό κινηματογράφο, κατά την διάρκεια της χρυσής εποχής της δεκαετίας του ’60, Συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ταινίες «Αχ αυτή η γυναίκα μου», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» – μέσα από αυτές ανέπτυξε μια στενή φιλική σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη που άντεξε στο χρόνο – «Η ωραία του κουρέα», «Καπετάν φάντης μπαστούνι», «Ο ατσίδας», «Το λεβεντόπαιδο» κ.α.

ΜΥΝΗΜΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 

«Με τον ήπιο δυναμισμό του και τη θεατρική του παιδεία, την οποία διδάχθηκε από τους σπουδαίους δασκάλους του ελληνικού θεάτρου, τον Αλέξη Μινωτή και τον Αλέξη Σολωμό, ο Γιώργος Μεσσάλας υπηρέτησε το θέατρο με αγάπη και ήθος. Ιδρύοντας πριν από σχεδόν πενήντα χρόνια, το 1973, το Μοντέρνο Θέατρο, ανέβασε με συνέπεια παραστάσεις ρεπερτορίου, ενώ για δύο δεκαετίες στέγασε το όραμά του στην «Αλκυονίδα», καθώς ήταν από τους πρώτους που δημιούργησε θεατρικούς χώρους εκτός της στενής περιμέτρου του θεατρικού κέντρου της Αθήνας. Η απώλειά του θα είναι αισθητή, όμως δεν πρόκειται να ξεχαστεί η αγαπητή του παρουσία, η εργατικότητα και το πάθος του για τη θεατρική τέχνη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Ντένη και στον Αλέξη, καθώς και στους πολυάριθμους φίλους του»  αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

protothema.gr

 

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Γιώργο Μεσσάλα

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Μεσσάλα, ενός άοκνου «εργάτη» της Θεάτρου, ενός ανθρώπου με ευγένεια και ήθος, ενός ηθοποιού, σκηνοθέτη και ιδρυτή  του «Μοντέρνου Θεάτρου» που σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε την Τέχνη του με ζήλο και πάθος.

Ο Γιώργος Μεσσάλας γεννήθηκε στο Αιγάλεω και μετά την φοίτησή του σε δραματική σχολή έκανε τα πρώτα του  θεατρικά βήματα συνεργαζόμενος με πολλούς θιάσους της εποχής. Ωστόσο, σταθμός στη ζωή και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία υπήρξε η γνωριμία και η συνεργασία του με μία τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο του θεάτρου, τον Αλέξη Σολωμό, στο «Θέατρο Προσκήνιο». Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες της ζωής του έγραφε βιβλίο για εκείνη την περίοδο.

Άλλος μεγάλος σταθμός στην πορεία του υπήρξε η συνεργασία του με τον σπουδαίο Αλέξη Μινωτή επί μια δεκαετία –1974-1984-  όταν, εκείνος, ήταν γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Στην πορεία τους συνέδεσε και προσωπική φιλία. Όταν πέθανε ο Αλέξης Μινωτής του κληροδότησε τα θεατρικά του κοστούμια.

Το 1973 ίδρυσε την δική του θεατρική στέγη, το «Μοντέρνο Θέατρο» όπου ανέβασε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνίστησε σε πολυάριθμα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα, σκηνοθέτησε  παραστάσεις του Εθνικού αλλά και του ελεύθερου θεάτρου και συμμετείχε σε περιοδείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Από το 1992 έως το 2012 στέγασε τις θεατρικές του αναζητήσεις στο θέατρο «Αλκυονίδα».

Επίσης, συμμετείχε σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφο, τη χρυσή εποχή  της δεκαετίας του ’60.

Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε μία φορά, το 1991, όταν σκηνοθέτησε δύο μονόπρακτα νεοελληνικά έργα των: Βασίλη Ζιώγα  «Η κωμωδία της μύγας» και Παύλου Μάτεσι«Η τελετή».