Ψυχική ηρεμία και θάλασσα

Ψυχική ηρεμία και θάλασσα

Ποιός δεν θα ήθελε να ζει δίπλα στη θάλασσα;

Να βλέπει την παραλία και το απέραντο γαλάζιο μόλις ξυπνά το πρωί; Και δικαιολογημένα.

Χειμώνα ή καλοκαίρι, η θάλασσα χαρίζει μια αίσθηση ελευθερίας και ευεξίας. Μια μέρα σε μια παραλία μας αναζωογονεί και μας ηρεμεί.

Άρθρο της Αναστασίας Τριανταφυλλίδου
τελειόφοιτη Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στις μέρες που ζούμε, οι άνθρωποι βιώνουν μία δύσκολη καθημερινότητα γεμάτη άγχος, στρες, αγωνία, πανικό και δεν υπάρχει συχνά χώρος και χρόνος για λίγη ηρεμία και προσωπική γαλήνη. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν σου αφήνουν περιθώριο χαλάρωσης. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν αγωνιωδώς να φτάσει το καλοκαίρι, το οποίο έρχεται να σηματοδοτήσει μία εποχή χαλάρωσης δημιουργώντας διάθεση εκτόνωσης, διασκέδασης, ανανέωσης και ανασυγκρότησης απόψεων ή ακόμη και στάσεων ζωής. Είναι σαν να νιώθεις ότι δραπετεύεις από το «βάρος» της καθημερινής ρουτίνας.

 

Στη θάλασσα δε βλέπεις τίποτα άλλο πέρα από το αλάτι το και νερό. Όπως ακριβώς είναι και η σύσταση της θάλασσας.  Ο καθένας ηρεμεί με τον δικό του τρόπο εκεί. Άλλος ανακουφίζεται και μόνο στη θέα της θάλασσας. Ξαπλώνει στην άμμο και χαλαρώνει. Κοιτάζει το απέραντο γαλάζιο και ονειρεύεται. Ανοίγει το βλέμμα του μπροστά στο απέραντο της θάλασσας. Αναπολεί. Φαντάζεται τόσα πολλά πράγματα που του προκαλούν χαρά. Σκέφτεται τα προβλήματα που ταλανίζουν το μυαλό του, που τον εμποδίζουν από το να νιώσει αυτή την ηρεμία που αναζητά. Σκέφτεται με διαφορετική οπτική τα άσχημα γεγονότα που του συμβαίνουν. Αντιλαμβάνεται πόσο «μικρά» είναι τα προβλήματα και πόσο ανούσιο το άγχος που επέρχεται από αυτά και καταλαβαίνει πόση σημασία έχουν τελικά οι μικρές χαρές στη ζωή, τα «μικρά» πράγματα όπως η ηλιοθεραπεία στη θήλασα ή το περπάτημα στην ακτή. Εκτιμά κάθε στιγμή που ζει.  Άλλος γλιστράει στα νερά της και γαληνεύει. Λες και ξεπλένονται οι έγνοιες, οι αμαρτίες, οι σκοτούρες, τα βάσανα του μέσα στη θάλασσα. Με το κολύμπι, βουτάς στο νερό και «φεύγεις» σε έναν δικό σου κόσμο μακριά από αυτόν της πραγματικότητας. Πρόκειται για αυτήν την κατάσταση ηρεμίας μέσα στην οποία μπαίνεις, όταν αποσυνδέεσαι από το άγχος της καθημερινότητας, της δουλειά και της οθόνης.

Η θάλασσα δηλαδή έχει μια ανακουφιστική επίδραση τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα μας, χαρίζοντας τη προσωπική ευεξία. Το νερό είναι η φυσική θεραπεία για τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, καθώς είναι γεμάτο με φυσικά, θετικά φορτισμένα ιόντα που έχουν την ικανότητα να σε κάνουν να νιώθεις ηρεμία. Έτσι, αν πας για κολύμπι ή ακόμα και να βουτήξεις μόνο τα πόδια σου στο νερό, νιώθεις ένα αίσθημα χαλάρωσης. Αποτελεί έναν στιγμιαίο τρόπο για να σου φτιάξει τη διάθεση που μπορείς να χρησιμοποιείς πού και πού, όταν το έχεις ανάγκη. Επιπλέον, το αλάτι του νερού βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων τρυπταμίνης, σεροτονίνης και μελατονίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που συμβάλει στην αποφυγή της κατάθλιψης και την καλυτέρευση της ψυχολογικής διάθεσης. Η σύσταση του θαλασσινού αέρα , με τα αρνητικά ιόντα να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργεί βελτιωτικά στη μείωση του άγχους και την αύξηση της προσοχής και συγκέντρωσης. Η θερμοκρασία του νερού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευεξία αφού το κρύο νερό της άνοιξης καταπραΰνει τις νευρικές απολήξεις ενώ το ζεστό καλοκαιρινό νερό χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα. Πολύ σημαντικό είναι το ηρεμιστικό γαλάζιο χρώμα αλλά και ο ήχος των κυμάτων τα οποία ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό σύστημα προσφέροντας πολύτιμη χαλάρωση στο σώμα μας.

Η παραλία ακόμη παρέχει ανακούφιση στο αίσθημα της κατάθλιψης. Ο υπνωτικός ήχος των κυμάτων σε συνδυασμό με τη θέα και τη μυρωδιά της θάλασσας μπορεί να σε μεταφέρει σε ένα τοπίο διαλογισμού. Μπορείς να καθαρίσεις το μυαλό σου και αντικατοπτρίσεις τη ζωή σε ένα ασφαλές χώρο μακριά από το χάος της καθημερινής ζωής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν είναι τυχαίο όσοι λένε ότι όσοι ζουν κοντά σε θάλασσα, είναι πιο χαρούμενοι και πιο υγιείς. Έρευνες δείχνουν ότι έστω και οι φωτογραφίες με θέα το νερό και τη φύση αρκούν για να μειώσουν το στρες και το άγχος της ζωής μας. Κλείνοντας, η συμβουλή της ημέρας είναι: «Πάρε τα πράγματά σου και πήγαινε στην παραλία. Αν δεν κάνεις μπάνιο, μπορείς απλά να κάνεις βόλτα και να αγναντεύεις το απέραντο γαλάζιο».