Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Ξενιτεμένο μου πουλί» – Συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια στη Μονή Λαζαριστών

Τον ηθοποιό και σπουδαίο, σεμνό ερμηνευτή Γιώργο Μπαγιώκη τιμάει  φέτος το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 με μια συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Τον συνοδεύουν οι εξαιρετικοί μουσικοί Κυριάκος Γκουβέντας, Βασίλης Κασούραςκ.α με το σχήμα ΜΑΝΕΡΙΤΖΗΔΕΣ. Επίσης, θα παρουσιαστούν και μερικά πολύ γνωστά τραγούδια ελλήνων  συνθετών που ανέδειξε με τη φωνή του ο Γιώργος Μπαγιώκης.

Ο τίτλος της εκδήλωσης άλλωστε είναι παρμένος από το γνωστό ομώνυμο τραγούδι του Χρήστου Λεοντή (1990) που έχει περάσει στη συλλογική μνήμη σαν παραδοσιακό τραγούδι. Αυτό δείχνει και τη μεγάλη συμβολή του Γιώργου Μπαγιώκη στο να αποτελεί γέφυρα μεταξύ των ανώνυμων παραδοσιακών συνθέσεων με το τώρα. Στο πρόσωπο του τιμάται επίσης και μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών  που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στον σύγχρονο πολιτισμό μας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Μουσικό σχήμα «Μανεριτζήδες»
Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί
Βασίλης Κασούρας: ούτι και λαούτο
Βαγγέλης Πασχαλίδης: σαντούρι
Και οι συνεργάτες τους
Γιάννης Μπαλιάκας: κλαρίνο
Τάσος Μπαμπατζάνης: κρουστά

Ερμηνεύουν:
Γιώργος Μπαγιώκης
Βασίλης Κασούρας
Δόμνα Μέγκα
ΚαλιόπηΜπονέρη

Βιογραφικά στοιχεία:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΓΙΩΚΗΣ
Ο Γιώργος Μπαγιώκης σπούδασε θέατρο στην δραματική σχολή Αθηνών. Υπήρξε μαθητής του Σίμωνα Καρρά και συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με την Δόμνα Σαμίου τον Χρόνη Αηδονίδη και τον δεξιοτέχνη μουσικό και δάσκαλο στο σαντούρι Αριστείδη Μόσχο, του οποίου ήταν ο κύριος τραγουδιστής. Συνεργάστηκε επίσης με μεγάλους Έλληνες συνθέτες σε δισκογραφικές παραγωγές και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Μιχάλης Τερζής, ο Γιώργος Καζαντζής κ.α. Ο Γιώργος Μπαγιώκης ερμήνευσε τραγούδια σταθμούς όπως το “Ξενιτεμένο μου πουλί”,  “Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία”, το “Μικρό μου ελάφι” και πολλά άλλα που θα μείνουν στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Στο θέατρο συμμετείχε σε δεκάδες παραγωγές κυρίως του ΚΘΒΕ του οποίου υπήρξε πρωταγωνιστής.

 «ΜΑΝΕΡΙΤΖΗΔΕΣ»
Το μουσικό σχήμα «ΜΑΝΕΡΙΤΖΗΔΕΣ» λειτουργεί με απώτερο σκοπό να διατηρήσει και να διαδώσει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, μέσα από αυθεντικά – καθαρά ακούσματα, σαν φόρο τιμής στους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, εμπνέοντας έτσι και τους νεότερους μουσικούς να ασχοληθούν δημιουργικά με την μουσική μας παράδοση και τον πολιτισμό μας. Διαρκής επιδίωξη του σχήματος, αποτελεί η διεύρυνση του μουσικού του κύκλου, με στόχο την ανάδειξη της μαγείας της συγκεκριμένης μουσικής μέσα από συνεργασίες και ανταμώματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ετυμολογία της λέξης «μανέρω» έχει την έννοια «έχω μανία έρωτος», που σημαίνει τραγουδώ αμανέ. Ο βασικός πυρήνας του σχήματος αποτελείται από τους: Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, Βασίλη Κασούρα στο τραγούδι το ούτι και το λαούτο και Βαγγέλη Πασχαλίδη στο σαντούρι.

Η δράση της ομάδας ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό μέσα από συναυλίες, μουσικά σεμινάρια, πανηγύρια, κοινωνικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες και παρουσιάσεις χορευτικών συγκροτημάτων.
Σημαντικό σημείο της πορείας του σχήματος είναι η συμμετοχή του στην κινηματογραφική ταινία «DJAM», που σκηνοθέτησε ο Γάλλος TonyGatlif, σε συνεργασία του Ελληνικού και του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου το 2017.
Τέλος οι «ΜΑΝΕΡΙΤΖΗΔΕΣ» συμμετείχαν σε πολλές ηχογραφήσεις και παρουσιάσεις που αγαπήθηκαν από το κοινό της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας αλλά και των άλλων πόλεων στην επαρχία, όπου και εμφανίζονται ανελλιπώς από την σύστασή τους μέχρι και σήμερα.

 

INFO:
Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη
Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου
Ώρα προσέλευσης: 20.00
Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος ελεύθερη
(απαραίτητη κράτηση θέσης μέσω viva.gr)

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Σεβόμενοι τους περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι θέσεις είναι περιορισμένες για να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.
  • Η συναυλία είναι αποκλειστικά για καθήμενους. Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ δεν απαιτείται rapidtest, selftest ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας και σε όλους τους χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ