Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Υφαίνοντας το  Μέλλον Μέρος ΙΙΙ” στην Δημοτική Πινακοθήκη στα Σκόδρα

Την ομαδική έκθεση με τίτλο “Υφαίνοντας το  Μέλλον Μέρος ΙΙΙ”, που  θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη στα Σκόδρα της Αλβανίας(Galeria e Arteve Shkodër) την περίοδο 3-27 Σεπτεμβρίου 2021, οργανώνει η dream idea machine ΑΜΚΕ. Το “Υφαίνοντας το  Μέλλον Μέρος” είναι  ένα project-work in progress… το concept του οποίου είναι  της Κριτικού Τέχνης & Επιμελήτριας Εκθέσεων Έφης Μιχάλαρου και επικεντρώνεται στην γυναικεία φύση και δημιουργικότητα.

 

Σε αυτό το τρίτο μέρος της έκθεσης  με τίτλο ‘’Υφαίνοντας το  Μέλλον’’, συμμετέχουν 35 γυναίκες καλλιτέχνιδες που χρησιμοποιούν διαφορετικά εκφραστικά μέσα όπως: ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, video και performance, μετουσιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους και τεχνικές όπως:  το κέντημα, τον αργαλειό, το πλέξιμο, το ράψιμο, το μαλλί, τον καμβά, τα νήματα και τα υφάσματα σε έργα σύγχρονης τέχνης. Η ιδιαιτερότητα αυτού του project είναι ότι λειτουργεί σαν ένα ζωντανό εργαστήριο ιδεών που συνεχώς εξελίσσεται.

Το ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον’’  ξεκίνησε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2019 με την συμμετοχή 20 καλλιτεχνιδών, μεταφέρθηκε στην Λάρισα και την Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα τον Ιούνιο 2021 (24/6/21- 31/10/21) ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με νέα έργα και 29 καλλιτέχνιδες και συνεχίζει την πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή του, στην Αλβανία και τα Σκόδρα, εν παραλλήλω με την Λάρισα, με έργα που συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους και στον χώρο, ενταγμένα σε έναν νέο πολύ ενδιαφέροντα διάλογο με τον θεατή.

‘’Η δική μου συνάντηση με την διεθνούς φήμης Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Janine Antoni,  τον Ιανουάριο του 1996, ήταν αφετηρία της συγκεκριμένης έκθεσης,  αφού έζησα 3 ολόκληρους μήνες, δίπλα της, καθημερινά, στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής», στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.  Η οποία ύφαινε την κουβέρτα των ονείρων της, αφού το βράδυ ήταν συνδεδεμένη με μία συσκευή χαρτογράφησης της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, που κατέγραφε τα όνειρά της και το πρωί ύφαινε στον δικό της μεταμοντέρνο αργαλειό την κουβέρτα με την οποία σκεπαζότανε. Τότε υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι κάποια στιγμή θα οργανώσω μια έκθεση με γυναίκες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους και υλικά. Συνειδητοποιώντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην ιστορία: κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό, μέσα από την εργασία στο σπίτι, αλλά και στην ανάπτυξη της οικογένειας, ρόλος που αναγνωρίστηκε μόλις πρόσφατα’’.

 

Οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον ΙΙΙ’’ είναι οι: Άρτεμις Αλκαλάη, Ανίτα Αργυροηλιοπούλου, Άντα Αναστασέα, Βίκυ Βασιλείου, Γρηγορία Βρυττιά, Πέννυ Γκέκα, Κρίστι Γρηγορίου, Μάρθα Δημητροπούλου, Μπέτυ Ζέρβα, Μαρία Ζυγομαλά, Μαίρη Ζυγούρη, Αικατερίνη Κανακάκη, Μαριγώ Κάσση, Μαρία- Μαρίκα, Ελένη Κοτσώνη, Beskida Kraja, Ευδοκία Κύρκου, Μαρία Λαγού, Ιωάννα Μύρκα, Μάρω Μιχαλακάκου, Ευαγγελία Μπασδέκη, Βίκη Μπέτσου, Μαργαρίτα Πέτροβα, Σπυριδούλα Πολίτη, Άρτεμις Ποταμιάνου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ιφιγένεια Σδούκου, Φανή Σοφολόγη, Ελευθερία Στόικου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Μάρω Φασουλή, Έφη Φουρίκη, Δήμητρα Χανιώτη, Θάλεια Χιώτη, Penelope’s Web.

Την έκθεση θα πλαισιώσει τρίγλωσσος κατάλογος (Ελληνικά, Αλβανικά, Αγγλικά) με αναλυτικά κείμενα και τα έργα των καλλιτεχνιδών.

Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου, Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών της  AICA Hellas.

Συνεπιμέλεια: Beskida Kraja, Εικαστικός

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 3-27/9/21

 

Πληροφορίες:

Galeria e Arteve Shkodër

Rruga Selaudin Bekteshi,

Nd.12, H.8, Ap.1, 4001

Shkodra, Albania

Τηλ +355 22 400 460

Email: galeriaearteveshkoder@gmail.com

http://www.gashkoder.com/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ