Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Σε λεωφόρο “Μίκη Θεοδωράκη” θα μετονομαστεί η οδός Λαγκαδά

Κοινή δράση αναλαμβάνουν οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη ως απόδοση τιμής σε αυτόν τον μεγάλο Έλληνα.
Η σχετική πρόταση, που είχε διατυπωθεί από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, συζητήθηκε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των τεσσάρων Δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (08/09) το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο Κ. Ζέρβας
“Οι τέσσερις Δήμοι του κέντρου και της δυτικής Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουμε πλέον μια κοινή πρωτοβουλία, ώστε να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έναν μεγάλο, έναν μέγιστο Έλληνα. Κοινή μας θέληση και βούληση είναι να μετονομαστεί η οδός Λαγκαδά, που διασχίζει τους τέσσερις δήμους, σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη”, ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: “Η λογική ήταν να μετονομαστεί ένας κεντρικός δρόμος αντάξιος του ονόματος του Μίκη Θεοδωράκη και της δύναμης που έδωσε στη χώρα μας και στην πόλη μας σε καιρούς δύσκολους”.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ζέρβας: “Η οδός Λαγκαδά διασχίζει τέσσερις δυτικούς δήμους, τέσσερις δυτικές γειτονιές -φτωχογειτονιές- τις οποίες ύμνησε ο Μίκης Θεοδωράκης, και καταλήγει στην πλατεία Δημοκρατίας, για την οποία Δημοκρατία ο Μίκης Θεοδωράκης πάλεψε με πολλούς τρόπους σε όλη του τη ζωή”.

Ο Λ. Κυρίζογλου
“Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε, παραμένει όμως το έργο του. Μουσικοσυνθέτης παγκοσμίου φήμης, καλλιτέχνης που δόξασε την Ελλάδα παγκόσμια, ένας μεγάλος Έλληνας, ένας πολίτης της Οικουμένης, αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας για έναν καλύτερο κόσμο”, είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, προσθέτοντας ότι η πρόταση θα κατατεθεί σταΔημοτικά Συμβούλια, ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Σε πρώτο στάδιο, όπως εξήγησε ο κ. Κυρίζογλου,η σχετική εισήγηση θα κατατεθεί στα συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων διά των οποίων διέρχεται ο συγκεκριμένος δρόμος (Β’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, Κοινότητα Νεάπολης, Κοινότητες Πολίχνης και Σταυρούπολης, Κοινότητα Αμπελοκήπων”.

Ο Σ. Δανιηλίδης
“Είμαστε χαρούμενοι, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμαρχοι που εκπροσωπούμε τις εργατοσυνοικίες, τις λαϊκές συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα που είχε την πρωτοβουλία, ομονοήσαμε, ομοφωνήσαμε και συμφωνήσαμε να αποδώσουμε τις τιμές που αξίζει και δικαιούται ο μεγάλος Μίκης, ο Μίκης των Αγώνων, της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού, της Τέχνης”, τόνισε ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας γνωστό ότι σε επόμενη φάση, επίσης στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας των τεσσάρων Δήμων, θα οργανωθεί μια μεγάλη λαϊκή συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και εκτελεστές γνωστούς καταξιωμένους συνεργάτες του.

Ο Δ. Δεμουρτζίδης
“Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας παθιασμένος Έλληνας, ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Ένας τεράστιος δημιουργός παγκόσμιας εμβέλειας. Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και συμφωνήσαμε να καταθέσουμε από κοινού μια πρόταση στα κυρίαρχα όργανα των Δήμων, ώστε να μετονομαστεί η οδός Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, σημειώνοντας ότι “ο εν λόγω δρόμος περνάει μπροστά από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, ένα στρατόπεδο μνήμης και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ