Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα στην Τήνο

Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα στην Τήνο

Το συλλογικό εγχείρημα Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα, που ξεκίνησε ως residency της εικαστικού και της επιμελήτριας στην Τήνο (Ιούνιος-Ιούλιος του 2021) εξελίχθηκε σε μία διαδρομή που ξεκινάει από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και που, περνώντας από τα μονοπάτια, φτάνει μέχρι το Χάνι της Κυρα-Ξένης, τον Τριπόταμο, τον Κτικάδο και το μεσαιωνικό μονοπάτι που οδηγούσε στο κάστρο του Ξώμβουργου· και σε μία έκθεση που παρουσιάζεται μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 19/9 στο χωριό του Τριποτάμου, στον χώρο του Συλλόγου Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος».

Στην καρδιά του εγχειρήματος βρίσκεται η σχέση των ανθρώπων με τον τόπο τους και πιο ειδικά με τον δημόσιο χώρο – το τοπίο του νησιού, την αρχιτεκτονική και τους κοινούς χώρους. Η υλοποίηση του διαδραματίζεται μέσω «τελετουργιών της καθημερινότητας», όπως το περπάτημα, τη συνάντηση και την εξιστόρηση, που ενεργοποιεί ηεικαστικός εστιάζοντας στις πρακτικές φροντίδας και στον τρόπο που εισχωρούν στην καθημερινή ζωή.

Τα αποτελέσματα της δράσης που είναι συνεχώς εν εξελίξει, συνδιαμορφώνονταιαπό την Κυριακή Κώστα μαζί μετους κατοίκουςτης Τήνου,με τον αέρα που παίζει κυρίαρχο ρόλο στο νησί, τους μάστορες και τους τεχνίτες που συμμετέχουν. Μεσώ της σύμπραξης κατοίκων, μαστόρων και εικαστικού, το Head and Hand / Καιρόςθέτει τα ερωτήματα των σχέσεων λειτουργικότητας και ομορφιάς, σύγχρονης τέχνης και καθημερινότητας, φροντίδας και οικειοποίησης των κοινών.

Το Head and Hand / Καιρός της Κυριακής Κώστα κλείνει με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων το ερχόμενο σαββατοκύριακο 17-19/9/2021 που συμπεριλαμβάνει μία μουσική βραδιά, μία δημόσια συζήτηση και ένα εργαστήριο για εφήβους του νησιού.

 

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου

Δειλινό στον Κουρσάρο

 

small project by Mark Brown

Στις 7 μ.μ.

Ο MarkBrownεπιμελείται μουσικά της αφηγήσεις των κατοίκων του νησιού που καταγράφηκαν στο πλαίσιο του Head and Hand / Καιρόςκαι που αφορούν στη σχέση τους με τον τόπο τους.

 

 

Σάββατο 18  Σεπτέμβριου

Στον Τριπόταμο Τήνου

 

Ξενάγηση στην έκθεση

Στην αίθουσα του Συλλόγου «Ο Κάβος»

από την εικαστικό Κυριακή Κώστα

και την επιμελήτρια Σοφία Ελίζα Μπουράτση

Στις 7 μ.μ.

 

Δημόσια συζήτηση στην πλατεία του Τριποτάμου

Στις 8 μ.μ.

 

Κυριακή Κώστα, εικαστικός

Enrico Lunghi, ιστορικός τέχνης

Μαρία Βιδάλη, αρχιτέκτονας

Arch – ISLaND / Βασίλης Μπενέτος, αρχιτέκτονας

 

Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικός τέχνης/επιμελήτρια

 

 

Πρόγραμμα συζήτησης

 

Head and Hand / Καιρός, μία εικαστική τοπογραφία της φροντίδας

Κυριακή Κώστα, εικαστικός

Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικός τέχνης/επιμελήτρια

 

(Σύγχρονη) τέχνη και (ρουτίνα της) καθημερινότητας: ένας τεχνητός διαχωρισμός;

EnricoLunghi, ιστορικός τέχνης

 

Tήνος, αρχιτεκτονική και αφήγημα

Μαρία Βιδάλη, αρχιτέκτονας

 

Visit – Explore – Observe – Measure – Draw – Visit

Arch – ISLaND / ΒασίληςΜπενέτος, αρχιτέκτονας

 

 

Κυριακή 19  Σεπτέμβριου

The CARE project

Εργαστήριο σε συνεργασία με το ArchISLaND

για παιδιά 13-18 χρονών

Στην είσοδο του Τριποτάμου, Τήνου (στην πινακίδα) στις 11.30 π.μ.

Κρατήσεις info@itip.gr και 2283029070

Έφηβοι του νησιού καλούνται να περπατήσουν μέχρι το Χάνι τηςΚυρα-Ξένης, να επεξεργαστούν το εκπληκτικό κτήριο και να φανταστούν πιθανές χρήσεις του. Οι εισηγήσεις τους θα παρουσιαστούν επίσημα στον Δήμο Τήνου.

oμιλητές

ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ

 

Η Μαρία Βιδάλη σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth και του Kingston. Είναι κάτοχος πτυχίου MPhil στην ιστορία και φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και έχει διδακτορικό στην αρχιτεκτονική και γλώσσα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υπήρξε εκπαιδευόμενη ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο McGill με αντικείμενο την αρχιτεκτονική και το αφήγημα. Το ερευνητικό της έργο Γη και χωριό. Τα εξωκκλήσια της Τήνου δημοσιεύτηκε το 2009. Διατηρεί το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο από το 2007. Από το 2017 έχει διδάξει στο DruryCenter in Greece, σε πρόγραμμα σπουδών για το εξωτερικό του DruryUniversity στο Missouri, και της σχολής αρχιτεκτονικής Hammons, επίσης στην αρχιτεκτονική σχολή του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και στο ΔΙΚΕΜΕΣ (Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών), ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αθήνα, με έδρα το Cambridge της Μασαχουσέτης, όπου διδάσκει μέχρι και σήμερα.

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΩΣΤΑ

www.kyriakicosta.com

@kyriakicosta

 

Καλλιτέχνιδα / Ερευνήτρια

Η Κυριακή Κώσταείναικαλλιτέχνηςαπό τη Λευκωσία. ΣπούδασεΒυζαντινές και Εφαρμοσμένεςτέχνες και κατέχειμεταπτυχιακό στον τομέα των Τεχνώναπό το KingstonUniversity του Λονδίνου.

Η δουλειά της έχειεκτεθεί στην Κύπροαλλά και διεθνώς, και αποτελεί μέροςιδιωτικών και δημοσίωνσυλλογών, αλλά και της ΚρατικήςΣυλλογής της Κύπρου. Έλαβεπολυάριθμεςδιακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και αριθμώνβραβείωνBiennale. H δουλειά της Κώσταάπτεται των ιστοριών, της μυθοπλασίας, του αληθινού και του ψεύτικου, των τοπογραφιών και της δημιουργίας “τόπων”, με το να χρησιμοποιεί την τέχνη σαν μίαανθρωπολογική πρακτική και σαν έναεργαλείοδιαμεσολάβησης στο κοινωνικό και πολιτικό φάσμα.

 

 

ENRICO LUNGHI, ιστορικός τέχνης

 

O Enrico Lunghi είναι ιστορικός τέχνης. Ήτανε επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Λουξεμβούργου από το 1991 μέχρι το 1995 και στη συνέχεια Καλλιτεχνικός διευθυντής του Casino Lusembourg – Forumd’art contemporain από το 1996 μέχρι και το 2008. Ήτανε Γενικός διευθυντής του Mudam από το 2009 μέχρι και το 2016. Επιμελήθηκε τα περίπτερα του Λουξεμβούργου στη Βενετία το 1995 (BertTheis, PotemkinLock), το 1999 (SimoneDecker, Chewing and Foldingprojects) και το 2007 (JillMercedes, EndlessLust). Το 2009 επιμελήθηκε για την Ομοσπονδία Βαλονίας-Βρυξελλών (πρώην Γαλλικής Κοινότητας του Βελγίου) το εγχείρημα 100 Sexes d’artistes του Jacques Charlier. Απότο 2005 μέχριτο 2011 ήτανεπρόεδροςτου IKT (International association of curators of contemporary art). Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων γύρω από την τέχνη και τους σύγχρονους καλλιτέχνες καθώς και μυθιστορήματα που θεματοποιούν τη σχέση του με την τέχνη. Από το 2017, είναι υπεύθυνος μελετών στο Υπουργείο Παιδείας του Λουξεμβούργου (SCRIPT και Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου).

 

 

ARCH – ISLAND / ΒΑΣΙΛΗΣΜΠΕΝΕΤΟΣ, αρχιτέκτονας

Γεννημένος στο Βανκούβερ του Καναδά  ο Βασίλης Μπενέτος, σπούδασε στην Σχολής Αρχιτεκτόνων του Δεύτερου Πανεπιστημίου της Νάπολη. Έχει εργαστεί με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία από το 2007 (εταιρία αρχιτεκτονικών μελετών Κ.Κυριακίδης και Συνεργάτες Α.Ε, αρχιτεκτονική ομάδα DECA Architecture, μέλος της ομάδας για την εκτέλεση των σχεδίων μελέτης εφαρμογής στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Bobotis&BobotisArchitects, Salini – Impregilo).

Από το 2018, στρέφοντας το ενδιαφέρον του σε μια διαφορετική αρχιτεκτονική κλίμακα, εστιάζει στη δημιουργία και εφαρμογή της αρχιτεκτονικής δράσης Arch-Island η οποία έχει στόχο να προσφέρει τη γνώση της αρχιτεκτονικής παράδοσης των Κυκλάδων σε κάθε επισκέπτη του νησιού μέσα από την θεωρητική αλλά και πρακτική προσέγγιση της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής. Η Arch-Island σήμερα βρίσκεται ενεργή στο νησί της Τήνου. Για τους σκοπούς της Arch-Island ο αρχιτέκτονας σήμερα ζει και εργάζεται στο νησί της Τήνου.

 

 

ΣOΦΙΑ ΕΛΙΖΑ ΜΠΟΥΡΑΤΣΗ

Θεωρητικός τέχνης / επιμελήτρια

@sofiaelizabou

 

Η ΣοφίαΕλίζαΜπουράτσηγεννήθηκε στο Λουξεμβούργο. Εργάζεται στον κόσμο της σύγχρονηςτέχνης ως θεωρητικόςτέχνης, επιμελήτρια και σύμβουλος στις πολιτιστικέςπολιτικές. ΕίναιδιδάκτωρΑισθητικής και Επιστημών της Τέχνης από το Université Paris 1 – Panthéon-Sorbonne, με θέμαέρευνας το σώμα, τις εικόνες του και τα κοινωνικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά του όρια, όπωςεκφράζονταιμέσααπό τη σύγχρονητέχνη. Τα ερευνητικά της πεδίααφορούνεπίσης τη σωματοποίηση του εγκλεισμού και την ιδρυματοποίηση, τις αισθητικές του δημόσιουχώρου, τις αστικές και οικολογικέςσύγχρονεςμεταμορφώσεις και τις εικαστικέςπρακτικέςοικειοποίησης των κοινών. Κατά καιρούςδιδάσκει σε Πανεπιστήμια και σχολεία Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων. Ζει και εργάζεταικυρίωςμεταξύ Λουξεμβούργου και Ελλάδος, με βάση τη Θεσσαλονίκη και,ανάλογα με τα εγχειρήματα, συνεργάζεται με δημόσιους φορείς (Mudam – Luxembourg, Υπουργείο Πολιτισμού του Λουξεμβούργου, MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών,…), δήμους (Centresd’art de laVille de Dudelange, Commune de Lorentzweiller), γκαλερί (ErnaHecey, Tschudi, ΑΔ,LaPatinoireRoyale,…), κ.λπ.Aπό το 2008 μέχρι το 2021, ήτανε υπεύθυνη της έκδοσης του Γαλλικού περιοδικού έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες Prétentaine.

 

Ώρες λειτουργίας έκθεσης στον Σύλλογο Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»: Πέμπτη έως Δευτέρα 710 μ.μ.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

www.itip.gr

info@itip.gr

www.kyriakicosta.com

@head_and_hand_series

 

Συνδιοργάνωση

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»

 

Σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

 

Με την υποστήριξη

 

Kultur | lx Arts Council Luxmebourg

 

i-Portunus

Supporting Creative Mobility (European Commission)

 

Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου

 

Ένωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Τήνου

Και πιο συγκεκριμένα :

Golden Beach

Τήνιον

Ωκεανίς

Κάβος

Tinos Beach

Avra Hotel

Τοπική Κοινότητα Κτικάδου