Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Career4all: Δράση για τη διασύνδεση του προσφυγικού πληθυσμού με την αγορά εργασίας

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Ομάδα Εργασίας για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων διοργανώνουν την ημέρα καριέρας Career4all στο προαύλιο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με κεντρικό σκοπό τη διασύνδεση του προσφυγικού πληθυσμού με την αγορά εργασίας.
Οι  δράσεις της εκδήλωσης, στις οποίες θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στα αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, φαρσί και ουρντού, απευθύνονται κυρίως σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι αναζητούν εργασία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εξειδικευμένοι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θα ενημερώσουν τους υποψηφίους σχετικά με πρακτικά ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην τοπική αγορά εργασίας, ενώ εκπρόσωποι επιχειρήσεων θα παρουσιάσουν τη φύση των εργασιών τους και τις δεξιότητες που απαιτούνται στους κλάδους που εκπροσωπούν.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πρόσφυγες θα μοιραστούν τη δική τους εμπειρία εργασίας στην Ελλάδα με άλλους υποψήφιους εργαζομένους.
Επιπλέον, θα υλοποιηθεί ειδική συνεδρία για επιχειρήσεις, με στόχο την πληροφόρησή τους για τα εργασιακά δικαιώματα των προσφύγων στην Ελλάδα και για θέματα ισότητας ευκαιριών και διαφορετικότητας στην αγορά εργασίας.

Διεκδικώντας μία θέση εργασίας
Παράλληλα με τις προαναφερόμενες δράσεις, θα παρευρίσκονται εκπρόσωποι εταιρειών, με τους οποίους μπορούν να έρθουν σε επαφή πρόσφυγες που αναζητούν εργασία και επιθυμούν να απασχοληθούν στις προσφερόμενες από τις εταιρείες θέσεις.
Η ημέρα καριέρας Career4all αποτελεί μια πρωτοβουλία της “Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη στην εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων” σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα εργασίας αποτελεί σημείο συνάντησης τοπικών και διεθνών οργανώσεων και οργανισμών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες συναφείς με την απασχολησιμότητα και την εργασιακή ένταξη. Στόχος της είναι η διασύνδεση των φορέων και των οργανώσεων, η ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα και η διοργάνωση δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την κοινωνική και εργασιακή ένταξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού της πόλης.
Φορείς και προγράμματα που συμμετέχουν: Δήμος ΘεσσαλονίκηςΔήμος Νεάπολης-ΣυκεώνΙΝΕ ΓΣΕΕ, EU funded HELIOS Project – ΔΟΜ, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους ΠρόσφυγεςΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης ΝέωνActionAid HellasIsraAID, ΝΑΟΜΙ – Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων και SolidarityNow.
Αρμοδιότητες του ΣΕΜΠ είναι μεταξύ άλλων η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου Θεσσαλονίκης ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, η επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή και η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων.

* Η δράση θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και τα μέτρα για την πανδημία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ