Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Οκτώβριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 στο Επταπύργιο η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Εντός ορίων». Η έκθεση αναπτύσσεται σε έναν από τους πύργους του Επταπυργίου, στον αύλειο χώρο μπροστά από αυτόν και στην απομόνωση των πρώην φυλακών και περιλαμβάνει κυρίως νέα έργα της εικαστικού, που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η Μαρία Κομπατσιάρη εμπνέεται από τον χώρο, διερευνά την ιστορία και τη σημασία του, επιδιώκει να αναπτύξει έναν διάλογο μεταξύ του μνημείου και της σύγχρονης τέχνης και να αναδείξει μέσα από αυτόν τη σημασία του Επταπυργίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Μαρία Δ. Καγιαδάκη, Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος / ΕΦΑΠΟΘ.

Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν τρεις ξεναγήσεις από την εικαστικό βάσει του παρακάτω προγράμματος: Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 & ώρα 12:00. 

 

Συνεχίζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το  όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021.   

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Η σαρκοφάγος της ‘Ραμόνας’» και «Η παράσταση δεομένης Θεοτόκου με προσκύπτοντες αγγέλους στην αψίδα του Αγίου Νικολάου Ορφανού και η χαμένη λατρευτική εικόνα της Αχειροποιήτου».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Mε αφορμή τη σαρκοφάγο της «Ραμόνας» που εντοπίστηκε επί της οδού Γ. Ιβάνωφ στην περιοχή της Ξηροκρήνης, θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε την κοινωνική ιεραρχία, το οικονομικό υπόβαθρο, καθώς και τις εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις των αρχαίων Θεσσαλονικέων κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στις πολυτελείς μαρμάρινες σαρκοφάγους του δυτικού νεκροταφείου της πόλης, στο πλαίσιο των νέων κοινωνικών δεδομένων που διαμορφώθηκαν από την ρωμαϊκή κατάκτηση της Μακεδονίας.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, εστιάζει στην παράσταση δεομένης Θεοτόκου με προσκύπτοντες αγγέλους, η οποία επιγράφεται Μ(ΗΤ)ΗΡ Θ(ΕΟ)Υ H AΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟC στις τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου Ορφανού, και στη σχέση της με τη χαμένη λατρευτική εικόνα της Αχειροποιήτου.

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου και ώρα 11:30 αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα υποδεχθούν ομάδα επισκεπτών στον μακεδονικό «τάφο του Μαιευτηρίου»  (Αλ. Παπαναστασίου 40). Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της ειδικής θεματικής «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage All Inclusive!).

Λόγω των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

#greece2021#drasi21

Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ