Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Νέες, πρωτότυπες εγκαταστάσεις στο πάρκο της Γαλλίας

Σημαντικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα αλλά ακόμη και έθιμα ή και μύθοι που αναδεικνύουν τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τη Γαλλία με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα αποκτούν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο πάρκο της Γαλλίας -απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης- το οποίο εμπλουτίζεται με νέες πρωτότυπες εγκαταστάσεις.
Εννέα χρόνια από την ίδρυσή του, τον Μάρτιο του 2012, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους, αποδίδοντας το πάρκο της Γαλλίας ανανεωμένο στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης.
Το πάρκο της Γαλλίας, με την ευκαιρία της διαμόρφωσης των νέων εγκαταστάσεων, επισκέφθηκαν σήμερα (7/10) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Γενική Πρόξενος και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ, η Γενική Διευθύντρια Αεροπορικού Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης της Fraport Greece Κατερίνα Πολλάτου και από μέρους της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France οι Γιάννης Πανταζόπουλος -Περιφερειακός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας- και Μαρία Μαυρικάκη -Διευθύντρια Μάρκετινγκ Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

“Ήταν Μάρτιος του 2012, όταν είχαμε εγκαινιάσει με τον τότε Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη το πάρκο της Γαλλίας, σε ένα υπέροχο σημείο της πόλης μας, απέναντι από το Δημαρχείο. Σήμερα, ερχόμαστε να ανανεώσουμε το πάρκο αυτό. Τότε γιορτάζαμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Σήμερα κατά μία ευτυχή συγκυρία συζητείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η κύρωση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας, στο πάρκο της Γαλλίας -μέσα και από τις νέες εγκαταστάσεις που τοποθετήθηκαν στον χώρο- αναδεικνύεται “η αγαστή σχέση που υπάρχει μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ της Γαλλίας και της Θεσσαλονίκης”.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τις προξενικές αρχές όσο και προς τους χορηγούς, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από τις συνέργειες επιβεβαιώνεται ότι η Θεσσαλονίκη προχωράει δυναμικά προς τα μπροστά.

Οι νέες εγκαταστάσεις
Οι νέες εγκαταστάσεις που τοποθετήθηκαν στο πάρκο της Γαλλίας έχουν δημιουργηθεί από το Γενικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Αποτελούνται από δύο σειρές πρωτότυπων οπτικών πάνελ με θέμα τις ελληνογαλλικές σχέσεις, που είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό χάρη στους κωδικούς QR. Ειδικότερα, όπως εξήγησε η  Γενική Πρόξενος και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Σαντρίν Μουσέ, πρόκειται για:
· Τα «Chroniques της Πέμπτης», που δημοσιεύονται από τον Νοέμβριο του 2020 και χάρη στα οποία οι επισκέπτες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν ή να ξαναθυμηθούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα, όπως ο Ερνέστ Εμπράρ, αλλά και έθιμα που συνδέουν τη Γαλλία με τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
· Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τον Αίσωπο στον Λα Φονταίν». Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μια σειρά μύθων του Έλληνα μυθοποιού Αίσωπου και του Γάλλου μυθοποιού Ζαν ντε Λα Φονταίν, τους οποίους διαβάζουν δίγλωσσοι Έλληνες μαθητές. Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές από περισσότερα από 100 σχολεία της Βόρειας Ελλάδας με την υποστήριξη περίπου σαράντα καθηγητριών και καθηγητών γαλλικής γλώσσας.
Ακόμη, στον χώρο του πάρκου έχει τοποθετηθεί ένα “πράσινο” παγκάκι-καθιστικό με ενσωματωμένες θέσεις ποδηλάτου.
Το σύνολο των νέων εγκαταστάσεων που κοσμούν πλέον το πάρκο της Γαλλίας δημιουργήθηκαν με την υποστήριξη της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air France και της Fraport Greece.
Σε σχετική δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece  Γιώργος Βήλος σημείωσε: «Μετά από ενάμιση χρόνο πρωτοφανούς κρίσης, η ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, όπως προκύπτει από τον απολογισμό της φετινής καλοκαιρινής περιόδου. Η σταδιακή έξοδος από την κρίση βρίσκει τη χώρα μας πιο δυνατή από ποτέ στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου, γεγονός άκρως ελπιδοφόρο για τη μετέπειτα πορεία της. Από τη μεριά μας, έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των 14 αεροδρομίων, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μετατρέψει τα περιφερειακά αεροδρόμια σε άξιους πρεσβευτές της ελληνικής φιλοξενίας, στηρίζοντας έμπρακτα την τουριστική ανάπτυξη των προορισμών μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Air France για την απόφασή της να επεκτείνει την παρουσία της σε αεροδρόμια διαχείρισης της Fraport Greece αυτό το καλοκαίρι, με απευθείας πτήσεις προς τους μοναδικούς ελληνικούς προορισμούς που εξυπηρετούμε. Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την πολιτική αειφόρου ανάπτυξης της Air France, με την οποία δεσμευόμαστε και συμπορευόμαστε κι εμείς ως εταιρεία. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γαλλικό Προξενείο και τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη σημερινή κοινή οικολογική δράση, που ενισχύει την ‘πράσινη’ ταυτότητα της πόλης, κάνοντάς την ακόμη πιο φιλική για τους κατοίκους και επισκέπτες της. Με αφορμή την άψογη συνεργασία για την υλοποίηση της ενέργειας αυτής, θα ήθελα να επαναλάβω τη σταθερή θέση της Fraport Greece ότι μόνο μέσω των συνεργειών μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάκαμψη και να πετύχουμε τους κοινούς αναπτυξιακούς στόχους μας».
Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής της Air France για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία Γιάννης Πανταζόπουλος παρατήρησε: “Αισθανόμαστε διπλά ευτυχείς. Αρχικά γιατί είχαμε την ευκαιρία να συνδράμουμε στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, έχοντας πτήσεις το καλοκαίρι από τη Γαλλία προς τη Θεσσαλονίκη. Δεύτερον γιατί στις πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, όπως αυτή της αναβάθμισης του πάρκου της Γαλλίας, μοιραζόμαστε κοινό τόπο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν σημαντική η βοήθεια που μας παρείχε το προξενείο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ