Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Το παιχνίδι της Αλίκης”στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

«ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ» της Θεσσαλονικιάς συγγραφέως Δελίνας Βασιλειάδη (φωτογραφία) σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη με την Αλεξάνδρα Τσιάγκα παρουσιάζεται στις 20 Οκτωβρίου στις 21:00 με τη μορφή Θεατρικού Αναλογίου στο 9ο HANDMADE AND RECYCLED THEATER FESTIVAL στην Αθήνα στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα το βραβευμένο με το Α΄ βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών 2018 θεατρικό έργο .

Στο θεατρικό έργο «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ» ο Μάρκος είναι ένας διάσημος και εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας, ο οποίος βρίσκεται σε ένα άκρως βασανιστικό δημιουργικό αδιέξοδο. Η απόγνωση τον έχει καταβάλει, ο εκδότης τον πιέζει, οι θαυμαστές περιμένουν εναγωνίως το επόμενό του αριστούργημα. Η εικόνα της επιτυχίας, που πρέπει με κάθε θυσία να διαφυλαχτεί, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Οι επικλήσεις του καλλιτέχνη στη Μούσα αμέτρητες. Και αναπάντητες. Ώσπου… Κάποια στιγμή η Μούσα εμφανίζεται… Με τη μορφή της Αλίκης! Αλλά το μονοπάτι της δημιουργίας, στο οποίο αυτή προ(σ)καλεί τον Μάρκο να βαδίσουν μαζί, όχι μόνο δεν είναι στρωμένο με τις όμορφες φράσεις, τις λέξεις που αυτός επιθυμεί, αλλά ούτε οδηγεί τελικά στον επιθυμητό -από τον συγγραφέα- προορισμό. Ο Μάρκος παρασύρεται σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης, όπου όλα τα μυστικά έρχονται στο φως και όλα τα λάθη αποκαλύπτονται. Θα συνειδητοποιήσει ποιος είναι πραγματικά, τι επιθυμεί πλέον από τη ζωή του και πού ακριβώς τον οδήγησε το κυνήγι των νεανικών του ονείρων. Ουσιαστικά, πέρα από ένα σχόλιο πάνω στην καλλιτεχνική αναζήτηση και δημιουργία, πρόκειται για μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο συντρόφους, δύο εραστές, ανάμεσα στα δύο φύλα, όπου η αλήθεια είναι πάντα υποκειμενική, τα όρια δυσδιάκριτα και η μάχη χωρίς έλεος, μέχρις εσχάτων.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΙΑΓΚΑ

 

Η διάρκεια του έργου είναι 30’.

Τεχνοχώρος Φάμπρικα (Μεγ. Αλεξάνδρου 125, Αθήνα, 21 0341 1651)

 

Το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» κυκλοφόρησε το 2019 από την Κάπα εκδοτική, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019», τιμήθηκε το 2018 με το Α’ βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» και με έπαινο στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο», ενώ το 2020 ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος «Βιβλίο – θεατρικό έργο της χρονιάς 2019» και απέσπασε το Α’ βραβείο στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»). Σύντομα «Το παιχνίδι της Αλίκης» θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά από την OnTime Books με τίτλο ”Playing with Alice”.

 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Σιώμο και έχουν μια κόρη, τη Μυρτάλη.

Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη, στο εργαστήριο του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη, καθώς και σε μια Πειραματική Σχολή Ζωγραφικής για παιδιά.

Σπούδασε, με υποτροφίες σε κάθε έτος, Χρηματοοικονομική και Λογιστική (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), όπου αρίστευσε και πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της, καθώς και υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου (Παράθλαση, New York Film Academy). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο (υποκριτική, σκηνοθεσία, συγγραφή).

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά πλέον έχει αφοσιωθεί στην τέχνη, ιδιαίτερα στη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία. Έχει λάβει δύο φορές το Βραβείο Θεατρικού έργου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2017, 2018), δύο φορές το 1ο Βραβείο Θεατρικού έργου (2018, 2019) από το Περιοδικό Κέφαλος, το 2ο Βραβείο Παραμυθιού στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συλλόγου Λόγου-Τέχνης-Μουσικής «ΛΙΝΟΣ», 1ο (2019) και 2ο (2018) Βραβείο για Διήγημα από τον Όμιλο για την Unesco, Βραβείο Παραμυθιού (2020) της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, Βραβεία Παραμυθιού από τον Ε.Π.Ο.Κ., Βραβείο (2020) της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Βραβείο Παραμυθιού από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017), Βραβείο Παραμυθιού (2018) από την Ε.Τ.Ε.Π. Κερατσινίου κα. Τα θεατρικά έργα «Το παιχνίδι της Αλίκης» και «Παράδεισος κατ’ οίκον» συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2020» αντίστοιχα, το θεατρικό έργο «Πέρασμα» και «Το παιχνίδι της Αλίκης» ανακηρύχθηκαν «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2018» και «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2019» αντίστοιχα από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το παιδικό παραμύθι «Ρόμι και Μιράντα» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και το παραμύθι «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου» ανακηρύχθηκε «Παιδικό Παραμύθι της χρονιάς 2017» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος. Είναι πολιτιστική συντάκτρια -χρόνια γράφει θεατρικές κριτικές σε blogs και free press έντυπα (Εξώστης, φιλμ νουάρ)-, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», συμμετείχε σε video-art projects, ντοκιμαντέρ και ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, ενώ συνεργάστηκε και με το Κ.Θ.Β.Ε. ως Βοηθός Σκηνοθέτις, Σκηνοθέτις και Συγγραφέας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής εντός και εκτός συνόρων. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Τον Νοέμβριο 2020 το έργο της «ΠΕΡΑΣΜΑ» παρουσιάστηκε στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Hephaestus radio» της Αυστρίας σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Λιμίτσιου. Το 2021 συμμετείχε με το θεατρικό της έργο «Πέρασμα» (“Passage”) μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα στο The Greek Play Project New York 2021, στη δράση Readings_Women’s voice in Greek Theater, που συνδιοργανώθηκε από το The Greek Play Project και το Eclipses Group Theater New York, ενώ τον Οκτώβριο 2021 το θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη στο 9ο Homemade and Recycled Theatre Festival (HRTFest) στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο 2022 το «Πέρασμα» θα ανέβει στη σκηνή του εμβληματικού θεάτρου Αμαλία στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη.

Κείμενά της, παραμύθια και διηγήματα, έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές σε πολλά πολιτιστικά έντυπα καθώς και στο ραδιόφωνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχουν εκδοθεί συνολικά έξι παραμύθια της από την εκδοτική Μιχάλη Σιδέρη («Η Νεράιδα της πιπίλας», «Το αγόρι που δεν ταίριαζε». «Ρόμι και Μιράντα», «Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά» και «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου») και τέσσερα θεατρικά έργα της («Πέρασμα», «Το παιχνίδι της Αλίκης», «Νανούρισμα», «Παράδεισος κατ’ οίκον») από την ΚΑΠΑ εκδοτική και τις εκδόσεις Ανεμόεσσα, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα θεατρικά της έργα «Χάρτινες Μοίρες», «Ελεύθερη Πτώση» και «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά» από την ΚΑΠΑ εκδοτική.

Τα κείμενα της Δελίνας, τα θεατρικά έργα, τα διηγήματα και τα παραμύθια της, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Τον Οκτώβριο 2021 κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τη βρετανική εκδοτική εταιρεία OnTime Books το θεατρικό έργο “Passage” («Πέρασμα»), ενώ το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν στα αγγλικά από την ίδια εκδοτική τα θεατρικά “Playing with Alice” («Το παιχνίδι της Αλίκης») και “Paper Fates” («Χάρτινες Μοίρες»).

Η Δελίνα Βασιλειάδη το 2020 εντάχθηκε στο The Greek Play Project, ενώ είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου «Το ράφι της αγάπης».

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:

το προσωπικό site της Δελίνας Βασιλειάδη:

www.delinavasiliadi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ