Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ο Αρχιμανδρίτης Πλάτωνας Κρικρής εξελέγη νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά

Ο Αρχιμανδρίτης Πλάτωνας Κρικρής εξελέγη σήμερα (8/10) νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με 55 ψήφους, μετά από μυστική ψηφοφορία. Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος  έλαβε 48 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πακαλίδης 5 ψήφους.

 

Βιογραφικό

Ο Aρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής γεννήθηκε στην Πάτμο το 1962, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές και αποφοίτησε από την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.

Το έτος 1977 εισήχθη ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός από τον θείο του, μακαριστό Καθηγούμενο Ισίδωρο (μετέπειτα ΕπίσκοποΤράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων προς τιμήν του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρα Πλάτωνα Αιβαζίδη, συγγενή εκ του πατρός του.

Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη.

Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983 διορίσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου,αναπτύσσοντας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής.

Επί δεκαετίας εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου έως σήμερα διακονεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτριου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσεδε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας, ιδρύοντας εντός αυτού Παρεκκλήσιο προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ζωηρό το ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Ιστορία και την σχέση της Εκκλησίας με το Γένος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1996-1998). Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master)στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με το βαθμό Άριστα. Το 2002 εκπόνησε διδακτορική διατριβή και ανακηρύχθηκε Αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επί τετραετία υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια».

Από το 1998 έως σήμερα υπηρέτησε και υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου.Εισηγητής Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου,Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής γυναικείων θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεώς των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Είναι μέλος της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λογοτεχνικής Εταιρείας και συμμετείχε σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές, συνδιασκέψεις και συνέδρια. Δίδαξε σε σχολές γονέων και σε συνάξεις φοιτητών και επιστημόνων. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά, έχει δώσει διαλέξεις και έχει συγγράψει μελέτες θεολογικού και ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ