Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Η Θεσσαλονίκη των Ποιητών”: Εκδήλωση της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος

Λογοτεχνική εκδήλωση με θέμα «Η Θεσσαλονίκη των Ποιητών» διοργάνωσε η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, στις 4 Οκτωβρίου 2021, στο αίθριο του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης,τιμώντας τους ποιητές της και γενικότερα τους Θεσσαλονικείς λογοτέχνες. Στην διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της ΕΛΒΕ απήγγειλαν ποιήματά τους και απέδωσαν μικρά κείμενά τους ή αποσπάσματα από μεγαλύτερα έργα τους. Παραβρέθηκαν αξιόλογοι λογοτέχνες καθώς και σημαντικές προσωπικότητες του επιστημονικού και λογοτεχνικού χώρου της Θεσσαλονίκης.

Τους παρεβρισκόμενους καλοσώρισε η Πρόεδρος της ΕΛΒΕ κ. Γεωργία Γοργώ Αλεξίου, και έκανε μια σύντομη αναφορά στην Θεσσαλονίκη και στους σύγχρονες ποιητές της.

Γράφει ο Ελευθέριος Μουφτόγλου, ταμίας Ε.Λ.Β.Ε.

 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γράφων, ταμίας της Ένωσης Ελευθέριος Μουφτόγλου, ο οποίος διάβασε το σατυρικό διήγημα του “Το Μετρό της Θεσσαλονίκης” από το βιβλίο του “Ιστορία με χαμόγελα”.

Ο κ. Ματθαίος Τσούγκας, διακεκριμένος καθηγητής του τμήματος ιατροδικαστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε αναφορά για ύπαρξη μετρό στην πόλη κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, δηλαδή έναν υπόγειο δρόμο όπου πηγαινοέρχονταν και διασταυρώνονταν δύο τέθριππες άμαξες. Το γεγονός αυτό, που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, όπως είπε ο κ. Τσούγκας, το αναφέρει ο Μάριος Μαρίνος Χαραλάμπους στο βιβλίο του με τίτλο: «Η Μυστική Θεσσαλονίκη».

 

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων. Η κ. Μελίνα Τριανταφυλλίδου με τα ποιήματά της «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΟΥ» και  «ΕΠΙΓΕΙΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ», ο κ. Γρηγόρης Δήμας με το ποίημά του «ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ», ο κ. Δρόσος Δρόσου με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Ο ΛΥΚΟΣ ΤΩΝ ΑΛΥΚΩΝ», ο κ. Βασίλειος  Γούσιος – Πελασγός με το ποίημά του «ΤΟ ΘΑΥΜΑ», η κ. Χριστίνα Ζωικίδου με το ποίημά της «ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ» και η κ. Αναστασία Χατζή, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.Ε., η οποία απέδωσε ένα απόσπασμα από το έργο του ποιητή της πόλης μας Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.

Στη συνέχεια, η κ. Ευαγγελία Βακλαβά διάβασε το ποίημα του διακεκριμένου ποιητή της πόλης μας Μανώλη Αναγνωστάκη «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1969». Ο κ. Βασίλης Τσερέλης διάβασε αρχικά ένα ποίημα του μέλους της ΕΛΒΕ κ. Θανάση Παμπόρη και στην συνέχεια δύο δικά του ποιήματα· το ένα από αυτά ήταν το «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», το οποίο πήρε το πρώτο βραβείο μουσικής και στίχου στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με στίχους και μουσική του ιδίου, του Βασίλη Τσερέλη.Σημειώνεται ότι ο κ. Τσερέλης είναι ο πλέον πολυβραβευμένος δημιουργός του ως άνω φεστιβάλ με τρία πρώτα, ένα δεύτερο και ένα τρίτο βραβείο μουσικής και στίχου, πέραν των άλλων διεθνών διακρίσεων που κατέκτησε. Δυστυχώς, παραμένουν άγνωστες στους Θεσσαλονικείς, οι τιμητικές διακρίσεις του, αφού ο χαμηλών τόνων και σεμνός Βασίλης Τσερέλης δεν επεδίωξε ιδιαίτερη προβολή, η δε πόλη μας δεν τον έχει προβάλλει και τιμήσει ανάλογα.

Η κ. Γεωργία Γοργώ Αλεξίου διάβασε ένα ποίημα του θανόντος πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου από την Θάσο, ο οποίος μαζί με την θυγατέρα του Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδη υπήρξε επί χρόνια μέλος της Ένωσης και από τους πρωτεργάτες του πολιτισμού και των γραμμάτων στην Θάσο. Επίσης διαβάστηκαν δύο λογοτεχνικά επιγράμματα της κ. Ανδρομάχης, έγινε δε ανακοίνωση στους παρευρισκομένους για τον λογοτεχνικό διαγωνισμό εις μνήμην του θανόντος ποιμενάρχη, με παράλληλη διανομή φυλλαδίων με τους όρους του διαγωνισμού.

Κατόπιν ο κ. Γιάννης Αρκέτος διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ», η κ. Φωτεινή Φωτιάδου απήγγειλε ένα ποίημά της αφιερωμένο στον μεγάλο μουσουργό μας ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, η κ. Ζένια Κατσούλη τίμησε με ένα ποίημά της την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, η κ. Χριστίνα Ζωικίδου απήγγειλε ένα ποίημα του κ. Ελευθερίου Μουφτόγλου αφιερωμένο στην μνήμη του μεγάλου ποιητή της πόλης μας Τάκη Βαρβιτσιώτη, η κ. Αναστασία Χατζή διάβασε το ποίημα του μέλους μας κ. Ιωάννη Τσακίρη με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», η κ. Μαίρη Καούνη διάβασε το ποίημά της με τίτλο «ΑΝΤΙΟ» και η κ. Γεωργία Γοργώ Αλεξίου  απήγγειλε το νοσταλγικό ποίημά της «ΩΡΑ ΔΕΙΛΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».

Η εκδήλωση έκλεισε με τον καθιερωμένο πλέον τρόπο, δηλαδή με ένα σατιρικό ποίημα από τον κ. Ελευθέριο Μουφτόγλου. Είχε σαν θέμα, τι άλλο; Τον κορωνοϊό, από το βιβλίο του ΤΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΡΟΖ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση και ευχήθηκε καλή λογοτεχνική χρονιά, χωρίς την δαμόκλεια σπάθη του κορωνοϊού.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ