Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Θεσσαλονίκη: “ΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ”. Δημόσια ψηφιακή συζήτηση

Η πανδημία αλλά και το δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε, με τις δασικές πυρκαγιές και τις υψηλές θερμοκρασίες, έκανε τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα και τη σημασία ύπαρξης λειτουργικών πράσινων και δημόσιων χώρων για μια βιώσιμη καθημερινότητα.
Στη διάρκεια του δεύτερου lock down στην Ελλάδα, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία με την υποστήριξη του Ιδρύματος Heinrich Boll Ελλάδας, σχεδίασε τρεις πιλοτικές προσεγγίσεις αναφορικά με το παραπάνω πλαίσιο: το δεντρί project, η εφαρμογή μεθοδολογίας place game/ placemaking στην Πλατεία Ναβαρίνου και η εκπαίδευση της Πράσινης Κοινότητας.

Έτσι λοιπόν στοχεύοντας σε ένα περισσότερο συμμετοχικό αστικό μέλλον, μελετήθηκαν σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο οι κλίμακες: α. πόλης, β. γειτονιάς, γ. Κοινότητας.

Με την εφαρμογή των τριών project εξήχθησαν σημαντικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι οι πολίτες πλέον είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι για τη διατήρηση και αύξηση των χώρων αυτών, εκφράζοντας το αίτημα να συμμετέχουν στη διαμόρφωση τους.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία και το Ίδρυμα Heinrich Böll Ελλάδας, ξεκινούν τη συζήτηση του συμμετοχικού σχεδιασμού στην πόλη με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στοχεύοντας στην ανάδειξη προτάσεων για τη βέλτιστη συνεργασία θεσμικών φορέων και πολιτών στην ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου. Έχουν οι δήμοι μηχανισμούς μέσω των οποίων να αφουγκράζονται τη γνώμη και τις ανάγκες των κατοίκων για το αστικό πεδίο; Μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν υπεύθυνα σε έναν παραγωγικό διάλογο;

Οι απαντήσεις θα δοθούν στην διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, στις 6.00 το απόγευμα μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ και live Facebook μέσω της σελίδας Mamagea.

Σύνδεσμος εγγραφής στην εκδήλωση: https://forms.gle/23HUJdYPkaquHKHN6
Συμμετέχουν:
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Κούπκας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Νεάπολης – Συκεών κ. Αντώνης Σαουλίδης. Την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης θα εκπροσωπήσει η κα. Παρασκευή Ταράνη, ενώ εισήγηση αναφορικά με τον Συμμετοχικό Σχεδιασμό θα πραγματοποιήσει ο κ. Άρης Καλαντίδης (καθηγητής αστικής διαχείρισης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής Διαχείρισης στο Manchester Metropolitan University). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Μιχάλης Γουδής (Διευθυντής Γραφείου Θεσσαλονίκης – Ίδρυμα Heinrich Böll Ελλάδας) και ο Περικλής Χατζηνάκος (Γενικός Συντονιστής της Μαμαγαία) θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου που υλοποιήθηκε.
Την συζήτηση θα συντονίζει ο Άκης Σακισλόγλου (δημοσιογράφος).

Θα δοθεί η δυνατότητα σύντομων παρεμβάσεων στο κοινό της εκδήλωσης που παρακολουθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Fedora Creative Studio

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ