Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
18.9 C
Thessaloniki
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
spot_img

Αποκάλυψη μνημείου Ναυάρχου Βότση στην Καλαμαριά

Το μνημείο του Ναυάρχου Βότση, αποκαλύφθηκε και παραδόθηκε χθες 21/10 στους κατοίκους της Καλαμαριάς, ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών, σε μία σεμνή τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο “Ναύαρχος Βότσης”.

“Σήμερα σμίγει η ιστορικότητα και η παράδοση της Καλαμαριάς με την τέχνη. Δίνουμε ένα τοπόσημο, ένα σημείο αναφοράς, εδώ στο Βότση, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά μας, που όλοι θα επισκεπτόμαστε και θα τιμούμε τους προγόνους μας και τους αγώνες που έκαναν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι”, δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σταύρος Μυρωνίδης έκανε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης μαζί με τον Πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Ανανία Τσιραμπίδη (φωτογραφία).

Ο Πρόεδρος του Ι.Α.Π.Ε, μίλησε για τον άθλο του ήρωα Ναύαρχου Βότση, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο που κατέστρωσε και εκτέλεσε τον Οκτώβριο του 1912 καταστρέφοντας την τουρκική φρεγάτα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του ηθικό του εχθρού ταυτόχρονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μνημείο έχει επάνω barcode δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον το σκανάρει να έχει άμεσα πληροφορίες για το ίδιο το  μνημείο, αλλά και την ιστορία της περιοχής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Ελένη Φύκα, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, κ Ιουστίνος, ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση,  ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, οι αντιδήμαρχοι, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι.

Καλαφάτης: Το ηρωικό παράδειγμα του Ναυάρχου Βότση μας διδάσκει θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε επιβουλή

 

“Η Ελλάδα σήμερα είναι μια περήφανη χώρα, με εθνική αυτοπεποίθηση, με όραμα και σχέδιο για το μέλλον. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν και προχωρά στο αύριο με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μια Πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας. Το ηρωικό παράδειγμα του Ναυάρχου Βότση, μας διδάσκει θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε επιβουλή”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν του Ναυάρχου Ν. Βότση, από τον Δήμο Καλαμαριάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς και τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ναυάρχου Βότση.

 

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι “οι Έλληνες ενισχύουμε και διευρύνουμε  τις στρατηγικές συμμαχίες μας με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας. Διευρύνουμε ταυτόχρονα τις σχέσεις στρατηγικής συμμαχίας με παραδοσιακούς συμμάχους μας. Είμαστε περήφανοι που πετύχαμε την Συμφωνία με τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία, που προβλέπει στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση έξωθεν προσβολής στη γη ή τα πολεμικά μας σκάφη στη θάλασσα. Μια Συμφωνία που φέρνει την Ελλάδα και τη Γαλλία στην πρωτοπορία του κοινού οράματος για μια ισχυρή και αμυντικά αυτοδύναμη Ευρώπη. Είμαστε ταυτόχρονα απόλυτα ικανοποιημένοι για την αναβάθμιση και την επέκταση της στρατηγικής συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ