Παρουσία της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τελέστηκε η δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου

Παρουσία της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τελέστηκε η δοξολογία στο ναό του Αγίου Δημητρίου

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου η Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου και την επέτειο της Απελευθέρωσης.  Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και παραβρέθηκαν, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η ηγεσία των τριών όπλων, ο υφυπουργός εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, βουλευτές κ.α.

Αμέσως μετά τη δοξολογία η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε:«Η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον Πολιούχο της, τον αθλοφόρο Άγιο Δημήτριο, είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία. Υπήρξε στρατηλάτης και συμπολεμιστής μαζί για τους πιστούς από τα βυζαντινά χρόνια. Αυτόν επικαλούνταν στους αγώνες τους εναντίον των ξένων εισβολέων και με το όνομά του στα χείλη μπήκε ο ελληνικός στρατός στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτής, στις 26 Οκτωβρίου του 1912. Συμμετέχοντας και φέτος με συγκίνηση στους εορτασμούς της πόλης μας, εύχομαι ο συμβολισμός τους να συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει. Χρόνια πολλά σε όλους».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης τόνισε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί φέτος συνεορτάζω με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας την απελευθέρωση της πόλης, την ενσωμάτωση στον ελληνικό κορμό, αλλά και την απελευθέρωση από το ναζισμό. Όπως καλά γνωρίζετε, η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κύπρος και ο κυπριακός Ελληνισμός, διέρχονται κρίσιμες πραγματικά στιγμές. Η εδώ παρουσία μου, μου δίνει την ευκαιρία να αντλήσω θάρρος, να αντλήσω πίστη, να ενδυναμώσω τη βούληση και τη θέληση να συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση, την επανένωση, την ειρηνική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Εύχομαι χρόνια πολλά στον Ελληνισμό και ό,τι καλύτερο».

“Η 26η Οκτωβρίου συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη  Χριστιανοσύνη, την ελευθερία με την πίστη. Τιμούμε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό. Τιμούμε τον ελληνικό Στρατό και εργαζόμαστε για την ενίσχυσή του. Σε όσους ανόητα εκτοξεύουν απειλές, στέλνουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Δεν μας πτοούν οι απειλές, δεν μας λυγίζουν οι εκβιασμοί, δεν μας τρομάζουν οι κραυγές. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη,  Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους” , δήλωσε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, μετά το τέλος της επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, γιορτάζει τον πολιούχο ‘Αγιο της, τον ‘Αγιο Δημήτριο, γιορτάζει την απελευθέρωση της, μνημονεύουμε τη δύναμη και το σθένος του έθνους και των προγόνων μας, θυμόμαστε τα μεγάλα “ναι” και τα μεγάλα “όχι” που χρειάστηκε να ειπωθούν. Η μνήμη του παρελθόντος, μας διδάσκει ότι με αγώνες και με ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, μπορούμε να περάσουμε μπροστά τους νικητές. Σήμερα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με σχέδιο, με υπομονή και επιμονή, για τις καλύτερες μέρες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο δήμαρχος έκανε και μια αναφορά στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας: «Μας λείπει από τις στιγμές της γιορτής, από τους αγώνες και από τις δράσεις. Η Θεσσαλονίκη την αποχαιρετά»

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον τόπο μας. Με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, αλλά και της λαμπρής επετείου απελευθέρωσης της πόλης, η σκέψη μας πέρα από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, τους οποίους θυμόμαστε και τιμούμε, πηγαίνει και στο μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για να κρατήσουμε την πόλη μας ανοιχτή και τους συμπολίτες μας προστατευμένους. Στον αγώνα που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα για την ανάκαμψη και την οριστική έξοδο από αυτή τη μεγάλη κρίση. Αλλά και στην υλοποίηση του κεντρικού οράματός μας για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά, τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030, μιας σύγχρονης και ανθρώπινης περιφέρειας, που χτίζουμε κάθε μέρα με έργα και πράξεις. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους τους Θεσσαλονικείς. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους τους Μακεδόνες», ανέφερε  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η Μακεδονία ακόμη και τώρα παραμένει “σκλάβα”, διότι το όνομα Μακεδονία δόθηκε και από ΣΥΡΙΖΑ και από Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς, σε αυτούς που κάποτε εποφθαλμιούσαν τη Μακεδονία και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί να μη σταματήσουμε ποτέ, γιατί η Μακεδονία είναι Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Αναφέρθηκε στο αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πατάει σε δύο βάρκες». «Πρέπει η κυβέρνηση να πατήσει σε μία βάρκα, όχι σε δύο. Είχαμε ένα επεισόδιο με τραυματισμό αστυνομικών και αυτό πρέπει να το δούμε σοβαρά, διότι η Νέα Δημοκρατία πατάει και στη βάρκα της νομιμότητας και της παρανομίας. Ο νόμος και η τάξη δεν συμβαδίζουν με λογικές τέτοιες. Η Αστυνομία και οι αστυνομικοί είναι παιδιά του ελληνικού λαού, είναι παιδιά δικά μας, είναι αδέρφια μας, είναι φίλοι μας, άρα λοιπόν μην ακουμπούν την Αστυνομία για να χαϊδεύουν αυτούς που λέμε παράνομους. Περαστικά σε όλους και χρόνια πολλά», είπε ο κ. Βελόπουλος.

«Σε μία εποχή όπου η τουρκική διεκδικητικότητα κλιμακώνεται συνεχώς και ζούμε ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, σήμερα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, γιορτάζουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης μας. Τέτοιες μέρες ανασύρουν από τις μνήμες μας τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος και ταυτόχρονα αποτελούν πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος.

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει, η Ελλάδα γιορτάζει στη σκιά της πανελλήνιας θλίψης για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά αλλά και των χιλιάδων συνανθρώπων μας που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Αμανατίδης και συνέχισε: «Όμως η ιστορία ζωντανεύει στην πόλη και μας αναγκάζει να αναστοχαστούμε, πέρα από τις γιορτές και από τις τιμές. Να αναστοχαστούμε τις παρακαταθήκες των προγόνων μας, με βάση τις οποίες πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, υπερασπιζόμενοι τα πανανθρώπινα αγαθά της λευτεριάς, της εθνικής ανεξαρτησίας, με το διεθνές Δίκαιο στο πλευρό μας. Από την άλλη μεριά, ο λαός μας έχει χύσει ποτάμια αίματος και πότισε το δέντρο της ελευθερίας και της αντίστασης απέναντι στους φασίστες και τους ναζιστές. Χρέος δικό μας είναι με ενότητα ο συνεχής ανυποχώρητος αγώνας, αποτελεσματικός, ενάντια στο νεοφασισμό και στο νεοναζισμό».

«Ο ‘Αγιος Δημήτριος να δίνει κάθε καλό, υγεία και δύναμη σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και η απελευθέρωση της πόλης να λειτουργεί πάντοτε ως μόνιμο απελευθερωτικό μήνυμα από κάθε καταναγκασμό και θλίψη της καθημερινότητας», δήλωσε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, τα επίκαιρα μηνύματα της εποχής εκείνης γυρίζουν στο μυαλό μας και σκεφτόμαστε όλοι ότι κάποιοι κάποτε θυσιάστηκαν για να μπορούν οι νεώτερες γενιές των Ελλήνων να ζουν ελεύθερες. Η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη της, οχυρώνει την ειρήνη της, αλλά, ταυτόχρονα, στέλνει και το μήνυμα προς όλους ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι παντός», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

«Ο ελευθερωτής ‘Αγιος Δημήτριος προστατεύει όλους μας και φωτίζει το δρόμο μας, όπως έκανε και με τους προγόνους. Χρόνια πολλά σε όλους. Να είμαστε καλά», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας.

«Γεροί και υγιείς να παραμείνουμε για να μπορούμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για την Ελευθερία», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.