“Χίλιες ζωές δεν φτάνουν”, της Τάνιας Ελληναίου: Ανάλυση από την Βάνα Λάγιου

“Χίλιες ζωές δεν φτάνουν”, της Τάνιας Ελληναίου: Ανάλυση από την Βάνα Λάγιου

Η ιστορία που περιγράφεται στο πρώτο βιβλίο της Τάνιας Ελληναίου με τίτλο “χίλιες ζωές δεν φτάνουν”, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, είναι βιωματική και προσελκύει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, που παρακολουθούν τις ψυχικές μεταπτώσεις των βασικών ηρώων, τις επιπτώσεις του έρωτα αλλά και τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας.

Μια εξαιρετική ανάλυση της ιστορίας, των χαρακτήρων των ηρώων και των καταστάσεων στις οποίες περιπλέκονται,  έκανε η κ. Βάνα Λάγιου, Life and Executive Coaching, στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, το βράδυ της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου 2021, στο καφέ της Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα.

Δημοσιεύουμε το κείμενο της κ. Λάγιου:

 

Η αληθινή Θεϊκή αγάπη, σε όλο της το εύρος, δεν εξαντλείται ούτε σε χίλιες ζωές …

Γράφει η Βάνα Λάγιου, Life and Executive Coaching

Έρχεται κάποια στιγμή που όλη η ματαιότητα της ζωής είναι συνυφασμένη με την ομορφιά της φυγής,  σε άλλο πνευματικό επίπεδο. Πράγματα, καταστάσεις και συναισθήματα λαμβάνουν άλλη μορφή, γίνονται λαμπερά  και υπέροχα, με φως και αγάπη.   Η σύνδεση του γήινου με το Θεϊκό.

Η ζωή έχει τον τρόπο της και αποδεικνύει περίτρανα, τη φθαρτότητα των κεκτημένων, ματαιώνοντας  εντελώς ανεπάντεχα και τυχαία, τα έως  τότε κοινωνικά συναισθηματικά και ερωτικά δεδομένα, αγγίζοντας τις πιο απόκρυφες λεπτές χορδές  του Είναι.  Κάθε υπέρβαση, αντανακλά την αγάπη και δίνει νόημα στη ζωή.

Θα παραθέσω παρακάτω το  νόημα του τίτλου του βιβλίου και γιατί επιλέχθηκε.

 

 

1.Ο κεντρικός πρωταγωνιστής  είναι ο Τζον.  Ήρωας και  Κύριος του εαυτού του.

Ένας ιδιοφυής χαρισματικός άντρας, με ιδιαίτερη οξυδέρκεια,  εξαιρετικές νοητικές και σωματικές ικανότητες και δεξιότητες, κοινωνική επάρκεια, ισχυρό αίσθημα ανεξαρτησίας και κυριαρχίας στη ζωή και στην εργασία του. Αποτελεσματικός διαχειριστής, με προσωπική ανατροφοδότηση-( αντιδραση)-  και δυνατά,  προσωπικά στοιχεία.Οραματιστής, προοδευτικός, ευρηματικός, με μια  δυναμική που ξεπερνά  τα όρια του φυσιολογικού, σε όλα τα επίπεδα. Όμορφος, γοητευτικός, ερωτεύσιμος,  με έντονο και ανεξέλεγκτο ερωτισμό,  κάτι σαν δεύτερη φύση.   Το βιολογικό του μοντέλο χαρακτηρίζει  όλες τις λειτουργίες και τις δυσλειτουργίες του νευρικού του συστήματος και  εγκέφαλου.

Ψυχικά υγιής, δεκτικός σε νέες εμπειρίες.   Στάση ζωής του, να ζει και να απολαμβάνει τον έρωτα στο εδώ και τώρα, χωρίς αναστολές. Με αυτοπεποίθηση και συγκρατημένη συναισθηματική ευαισθησία.   Από τα εφηβικά του χρόνια, ήταν το όνειρο, η φαντασίωση και το απωθημένο, κάθε  γυναίκας και το ιδανικό πρότυπο κάθε άντρα.    Οι ερωτικές του περιπέτειες και  επιτυχίες στις γυναίκες δεδομένες, δίχως προσπάθεια από μέρους του κάθε μέρα, κάθε στιγμή, χωρίς δισταγμό. Δεν κυνηγούσε καμιά, εκείνες, παθιαζόταν μαζί του. Και εκείνος, απολάμβανε τον έρωτα σε όλες του τις εκφάνσεις….

Το απόλυτο, υπέροχο αρσενικό. Η εξυπνάδα του, σε συνδυασμό με την τόλμη, τη δυναμικότητα του χαρακτήρα του και την επικείμενη τύχη του, τον κάνουν πάμπλουτο, δισεκατομμυριούχο από την νεαρή του ηλικία.   Διέθετε ψυχικό σθένος, απύθμενες  δυνάμεις και ανεξέλεγκτες ικανότητες.

Η ζωή πάρα ταύτα δε του χαρίστηκε. Δούλευε σκληρά και ασταμάτητα με πρόγραμμα και στρατηγική.

Γνωρίζει μια γυναίκα της κοινωνικής του τάξης,  επιφανειακά συναισθηματική, με φτωχό ψυχισμό, υπεροπτική και επιδειξιομανή.   Δεσμεύεται μαζί της και αποκτούν ένα γιο.

Η ζωή του συνεχίζει να κυλά με ορμητικούς ρυθμούς  σε όλους τους τομείς, όπως εκείνος ήθελε, χωρίς σεξουαλικούς ενδοιασμούς, με άπειρες γυναίκες, που τον λαχταρούσαν έντονα, χωρίς να δίνει δικαιώματα στην γυναίκα του.

Το σεξ δεν είναι αγάπη και το να χαμογελάς δεν σημαίνει ότι είσαι ευτυχισμένος.  Η ζωή με τον τρόπο της,  ανεπάντεχα και τυχαία,  του αποδεικνύει, ότι το σύνολο των εμπειριών, και βιωμάτων του,  στα έως τότε συναισθηματικά και ερωτικά του πεπραγμένα, είναι λάθος.

 

 

2. Το απρόσμενο συμβάν, το απροσδόκητο, το υπέρτατο δώρο, έρχεται σαν καταιγίδα στη ζωή του, που τον παρασύρει σε άγνωστα μέχρι τότε συναισθήματα. Χάνει τον κόσμο του, το μυαλό του, και δεν αναγνωρίζει πλέον τον εαυτό του.

Ο τροχός γυρίζει και ο Θεός γνωρίζει.   Η ζωή, το κάρμα είχαν αποφασίσει.

Το τρελό πάθος, ο ανεξέλεγκτος έρωτας, η απόλυτη αληθινή αγάπη έρχεται στο πρόσωπο μιας πανέμορφης, απλής, ήσυχης, πανέξυπνης, μορφωμένης, αξιοπρεπέστατης, δοτικής και ικανής γυναίκας.    Μια γυναίκα χαμηλών τόνων, με ταπεινότητα και υψηλές ψυχικές,  συναισθηματικές και προσωπικές  αξίες, με τεράστια ψυχική ανθεκτικότητα και εν συναίσθηση.

Μια γυναίκα, που έδινε και δινόταν, που τον λάτρευε, χωρίς να αποζητά ανταλλάγματα, δίχως υστεροβουλίες και προσκολλήσεις.  Η αδιαμφισβήτητη αυθεντικότητα της είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός,  που εξελίσσεται διαρκώς,  με τις αποφάσεις που παίρνει.   Υπέροχη και αληθινή, με ζεστή καρδιά και καλοσυνάτα ματιά.   Ο ορισμός της αυθεντικής  (αληθινής) σχέσης.   Η αγάπη της  ανιδιοτελής.  Πάντα στη διάθεση του να τον ηρεμεί , να τον ησυχάζει, να τον περιποιείται.   Με κάθε τρόπο προσπαθεί να διαφυλάξει τον κόσμο και τον χώρο του αγαπημένου της, ώστε να νιώθει ελεύθερος, χωρίς καταπιέσεις και δεσμεύσεις.   Εκείνη πάντα στο παρασκήνιο.    Δεν διεκδικούσε και δεν δέχονταν τίποτα για τον εαυτό της.  Ευγενική και προσιτή, αξιόπιστη και ικανή  να διαχειριστεί τα πάντα προς όφελος του.

 

3. Ο Τζον κολυμπάει σε ωκεανούς, που τον πνίγουν. Πρωτόγνωρα για εκείνον τα συναισθήματα, που του προκαλεί η ομορφιά της και ο ξεχωριστός και μοναδικός χαρακτήρας της.   Βλέπει ξεκάθαρα ότι αλλάζουν οι ισορροπίες και ολόκληρη η ζωή του.

Διαφορετικές προσωπικότητες, από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα.

Η γυναίκα αυτή, κατακλύζει όλο του το είναι,  το μέχρι τότε φαινομενικά,  χαρούμενο και δήθεν ευτυχισμένο κόσμο του.  Φωτίζει όλη του την ύπαρξη.

Προσπαθεί να καταλάβει τι του συμβαίνει, να κατανοήσει, να εξηγήσει, όλα αυτά  που τον κατακλύζουν.

Αναγνωρίζει και παραδέχεται τα συναισθήματά του και καταρρέει.  Ξεσπάει μέσα του η καταιγίδα και τον στροβιλίζει.  Ξεπερνάει τα όρια του και ενδίδει με όλο του το Είναι, στο απύθμενο πάθος του.

Αντιλαμβάνεται ότι  ερωτεύτηκε  τρελά, και ότι αγαπάει  παθιασμένα  το πανέμορφο πλάσμα που ήρθε στη ζωή του.   Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, κατακλύζεται από ανασφάλειες, ζήλειες, εντάσεις και μια επιθετική κτητικότατα προς την πανέμορφη αγαπημένη του.   Ο ανδρικός του εγωισμός φτάνει σε ακραία σημεία.   Η ποιότητα της σκέψης του καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του.   Οι μηχανισμοί άμυνας του βιώνουν ανατροπές και οι βρυκόλακες, οι δαίμονες των συναισθημάτων του, σε στιγμές  εκρήξεων, πάθους, ζήλειας και  υποτιθέμενης απώλειας της αγαπημένης του, ξεπροβάλουν, εκτοξεύοντας απερίσκεπτες ενέργειες,  βίαιες και καταστροφικές συμπεριφορές,  σε σημείο παραφροσύνης.    Με παγιωμένο στερεότυπο τρόπο σκέψης και θέση, συγκρούεται μαζί της, εκδηλώνοντας τον παρορμητικό, εγωιστικό, μειονεκτικό  γεμάτο  ανασφάλεια χαρακτήρα του.   Προσπαθεί να καταλάβει τι του συμβαίνει, να κατανοήσει και να εξηγήσει μέσα του τα καταστροφικά συναισθήματα που τον κυριεύουν , άγνωστα μέσα του μέχρι  τότε.

Οι εξάρσεις  και η ανωριμότητα,  τον συνθλίβουν, τον εξοργίζουν, τον εξφενδονίζουν  σε πολύ υψηλές δονήσεις.  Ο μέχρι τότε εαυτός του μεταστρέφεται και ο συναισθηματικός του κόσμος, θρυμματίζεται.  Ανατρέπονται όλα στη ζωή του.   Η αντίστροφη μέτρηση έχει ορμητικά  αρχίσει.

Ο Τζον, το απόλυτο αρσενικό, χάνει τον έλεγχο, δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του.    Προσπαθεί να διαχειριστεί και να εφεύρει τρόπους, ώστε να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στο μοναδικό του καταφύγιο, στην αγκαλιά, στη μυρωδιά και στην άντληση  ενέργειας, από το μοναδικό πλάσμα που λατρεύει.  Ο δρόμος της ζωής του γίνεται μονόδρομος, προς χάριν της παρουσίας του άλλου.

 

4. Ποιος είναι ο λόγος που ο ίδιος ευτελίζεται; Σέρνεται και χαμηλώνει; Αμφιβάλλει; και η ευαλωτοτήτά του φτάνει στα ύψη; Ένας τόσο πολύ σημαντικός και σπουδαίος άνθρωπος; Μα φυσικά το έλλειμα  αγάπης,  που συχνά παραβλέπεται η σημασία  της.

Αναρωτιέται, όμως, παράλληλα στα πλαίσια  μιας προσπάθειας αυτογνωσίας,  πως και ποιος είναι;  Τι επιλέγει τελικά να είναι;   Γιατί αντιδρά με γνώμονα, ταπεινωτικούς,  ακραίους  και βίαιους τρόπους;   Γιατί τον ενοχλεί τόσο πολύ, το να θαυμάζουν και να ερωτεύονται  την αγαπημένη του;.  Γιατί δεν την εμπιστεύεται και η άρρωστη  φαντασία του  οργιάζει;  Χωρίς εκείνη να δίνει δικαιώματα;   Φτάνει σε τέτοιο σημείο πτώσης, όπου αποζητά τη λύτρωση, την αποκατάσταση, τη σωτηρία, την απελευθέρωση από το βάρος των επώδυνων και καταστροφικών πράξεων του.  Με οδηγό την αγάπη γίνεται ο ίδιος αλχημιστής των συναισθημάτων του.

Θα ανακτήσει το ψυχικό σθένος για  να αποδεσμευθεί  από όλα τα καταστροφικά  συναισθήματα και τις ποταπές  πράξεις του;

Συνειδητοποιεί και αναγνωρίζει,  άγνωστες  πτυχές του εαυτού του. Καταλαβαίνει ότι η ευτυχία είναι σπάνια.  Προσαρμόζεται σε νέες αξίες, προτεραιότητες, πεποιθήσεις ,  κανόνες και αλήθειες.

Βλέπει καθαρά, ότι κάποιοι , αγαπούν δίχως όρια και άλλοι σε χρησιμοποιούν, εφόσον οι συνθήκες είναι επωφελείς για αυτούς.

Δια μέσου της συνειδητότητας, δηλ. της επίγνωσης των συναισθημάτων, και κρίσιμων ερωτημάτων,  ανακτά την αυθεντικότητα του, δηλ. την ειλικρινή ανάγκη του να ζήσει σύμφωνα με τις καθοριστικές “απαιτήσεις”  και αναγκαιότητες της εσωτερικής του ύπαρξης.  Εστιάζει (επικεντρώνει ) την προσοχή του στην επιτακτική επιθυμία της ψυχής  του, δίχως φόβο, με σθένος,  ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες  αλλαγές, που θα τον οδηγήσουν, να αντιταχθεί στις μέχρι τότε  κοινωνικές νόρμες και να βρει τρόπο να ζήσει ανοιχτά και νόμιμα  με την ευτυχία… Η μοιραία, απόλυτη αγάπη, που του δόθηκε, ο μοναδικός ερωτάς  και η υπέρτατη,  θεϊκή  ένωση, τον κάνουν να  αναζητά τρόπους και ευκαιρίες να οδηγηθεί στην ολοκλήρωση .

Θα καταφέρει να ισορροπήσει και να ευθυγραμμισθεί”  ώστε να ευοδωθούν οι συναισθηματικές  του εμπειρίες σε μια ζωή με επίγνωση”

 

5. Σε αυτό το σημείο, να επισημάνω την επιλογή του τίτλου του βιβλίου, “Χίλιες ζωές δεν φτάνουν”,  που επέλεξε η συγγραφέας μας. 

Γιατί επιλέχθηκε;  και  Τι θέλει να μας πει;

Μας λέει λοιπόν,  Ότι όλα ακολουθούν τη ροή.  Η αληθινή Θεϊκή αγάπη, σε όλο της το εύρος, δεν εξαντλείται ούτε σε χίλιες ζωές για την σωματική, ψυχική, και κυρίως πνευματική ένωση δυο ψυχών, που μέχρι τώρα δεν ενώθηκαν σε μια, ώστε να φτάσουν στην υπερπλήρωση  και στην απόλυτη σύνδεση τους.

Έρχεται η στιγμή, όπου ελεύθερα, ο  άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του και ξέρει πια, ότι η αγάπη οικοδομείται από ολοκληρωμένους και αληθινούς  ανθρώπους.

 

6.Αν διαβάσει κάποιος επιφανειακά το βιβλίο, μάλλον θα το δει σαν ένα απλά ερωτικό βιβλίο.   Όμως  η πραγματική του πρόθεση δεν είναι αυτή.   Εστιάζοντας στον ψυχισμό των πρωταγωνιστών, εντοπίζουμε και εισερχόμαστε σε βαθύτερα νοήματα, μεταφυσικού περιεχομένου, συναισθανόμενοι τις υψηλές δονήσεις που εκπέμπουν οι ψυχές τους, οι καρδιές τους και όλη τους η ύπαρξη.

 

7.Η Θεϊκή καρμική αγάπη, θα βρει τρόπο να ενωθεί σε διάφορες διαστάσεις και ζωές.  Το σημαντικό είναι, να της δίνουμε το πραγματικό νόημα, με ανοιχτότητα, τρυφερότητα, εμπιστοσύνη, αφοσίωση, ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη.

Ο χάρτης της καρδιάς,  δεν έχει αποστάσεις.    Οι ψυχές και οι καρδιές χτυπούν σαν μια, στη μοναδική, δονητική διάθεση που εκπέμπουν.

Ότι αγαπάς, το νιώθεις μέσα σου, ζει, και υπάρχει εντός σου, δια παντός.  Ο έρωτας, ο απόλυτος έρωτας, αγγίζει τα όρια της Θεϊκής αγάπης και της πληρότητας.    Ξαναγεννιέσαι, κανένας και τίποτα δεν  μπορεί να σε σταματήσει και να σε  αποθαρρύνει.!!

Η Θεϊκή, απόλυτη αγάπη άνευ ορίων,  δεν περιγράφεται με λόγια.

Είναι  εκ-στασιακό  βίωμα.

Πόσοι από εμάς, μπορεί κάποια στιγμή να την αξιωθούμε;  ( ιδού το ερώτημα).

Η ιστορία είναι βιωματική. Διαδραματίστηκε στη δεκαετία του 1950 στο Ντένβερ του Κολοράντο της Αμερικής.