Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Εορταστικό πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακό και άκρως εορταστικό είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τον μήνα Δεκέμβριο. Πολύπλευρο, πολυδιάστατο και γεμάτο εκπλήξεις, υπόσχεται να μεταδώσει στην πόλη το εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων, φέρνοντας νέες συνεργασίες και παραστάσεις που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους.

 

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει 13 εξαιρετικές παραγωγέςοι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα της τέχνης (κουκλοθέατρο για παιδιά, Διονύσης Σαββόπουλος, MaiskyTrio, αφιέρωμα στον EnnioMorricone) όπου ξεχωρίζει ο εορταστικός κύκλος με κύριο θεματικό άξονα τις «Γιορτές στο Μέγαρο».

 

 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δεκεμβρίου 2021

 

-Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο-Ορχήστρα Πνευστών ΤΜΕΤ: «Πότε θα’ ρθειμιαν Άνοιξη…»

(06/12, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2)

Συνδιοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Εργαστήριο ΠΝ.Ο.Ε.Σ. (Εργαστήριο Συνόλων Πνευστών Οργάνων) του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

ΤοΕργαστήριο υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΤΜΕΤ και έχει ως σκοπό την έρευνα και προώθηση της σύγχρονης σκέψης σε ό,τι αφορά τα σύνολα πνευστών οργάνων, την ανάδειξη του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου συνόλων πνευστών, καθώς και την προαγωγή σχετικών τεχνικών διδασκαλίας, μελέτης, διεύθυνσης, σύνθεσης και εκτέλεσης.

Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί η «Ευχή ικητήριος»του Αναστάσιου Γιαννόπουλου σε πρώτη εκτέλεση, συντεθειμένη «υπέρ του Βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος του Α’… δια την ανάμνησιν της αναγεννήσεως της Ελλάδος». Η επιμέλεια και προσαρμογή της παρτιτούρας φέρει τη σφραγίδα του Κωστή Χασιώτη. Επίσης η πασίγνωστη «Κυπριακή Ραψωδία» του Νίκου Αστρινίδη με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση των εθνικών και σύγχρονων ποιητών Ρήγα Φεραίου, Διονύσιου Σολωμού, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Κωνσταντίνου Κρυστάλλη, Γιώργου Θέμελη και Χρήστου Πλακονούρη για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

 

Μουσική: Αθανάσιος Ζέρβας

Αγγελική Καθαρίου:Μέτζο Σοπράνο

Στεφανία Χαρίση:Κλαρινέτο

 

Κουαρτέτο σαξοφώνωνSaxMET

 

Ορχήστρα Πνευστών Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης

Καλλιτεχνική προετοιμασία Κωστής Χασιώτης, Αθανάσιος Ζέρβας

Διεύθυνση Ορχήστρας: Αθανάσιος Ζέρβας

 

 

MaiskyTrio

(08/12, Αίθουσα Φίλων Μουσικής, κτήριο Μ1)

Έχοντας καταγράψει μια λαμπρή πορεία και με την αξία του να έχει αναγνωριστεί καθολικά, ο παγκοσμίου φήμης τσελίσταςMischaMaiskyέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει μια απαράμιλλη μουσική πανδαισία και ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα.

Με την κόρη του Lily στο πιάνο και τον γιο του Sascha στο βιολί, τοMaiskyTrio, θα αποδώσει έργα της δυτικής κλασικής μουσικής (Schubert: NotturnoforPianoTrio, Shostakovich: PianoTrioNo2, Mendelssohn: PianoTrioNo1), επιβεβαιώνοντας στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής γιατί συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

ΤοMaiskyTrioπαίζει μαζί επαγγελματικά από το 2006, με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους να έχει κερδίσει αποθεωτικά σχόλια κοινού και κριτικών σε όλες τις συναυλίες που συμμετέχουν στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική.

 

MaiskyTrio:

SaschaMaiskyβιολί

MischaMaiskyβιολοντσέλο

LilyMaisky πιάνο

 

 

-Χριστούγεννα στο Μέγαρο- SwingingChristmas

(10/12, Αίθουσα Φίλων Μουσικής, κτήριο Μ1)

Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μπαίνει σε εορταστικούς ρυθμούς και η μαγείατων Χριστουγέννων πλημμυρίζειτους χώρους τουχαρίζοντας στο κοινό όμορφες στιγμές μουσικής πανδαισίας, ήχων και δημιουργικότητας.

Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς κύκλους εκδηλώσεων του Οργανισμού και η αυλαία ανοίγει με ένα εορταστικό γκαλά.Τέσσερις εξαιρετικοί σολίστ (Άννα Στυλιανάκη, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Μάριος Σαραντίδης, Νάντια Κοντογεώργη) και η Κ.Ο.Θ., υπό τη μουσική διεύθυνση τουΜιχάλη Οικονόμου, θα μας μεταφέρουν στο πνεύμα των Άγιων Ημερών μέσω μια μοναδικής μουσικής βραδιάς όπου θα κυριαρχεί η γιορτινή ατμόσφαιρα.

 

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διδασκαλία χορωδίας Μαίρη Κωνσταντινίδου

 

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Μουσική διεύθυνσηΜιχάλης Οικονόμου

 

 

-Χριστούγεννα στο Μέγαρο-SimoneMongelli: BodyterraneanTheShow Μουσική χωρίς όργανα

(11/12, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2)

Συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός κρουστών, ντράμερ, bodymusic, performer, εθνομουσικολόγος και δάσκαλος SimoneMongelli, μαζί με την ομάδα του,παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη το Bodyterranean. Ένα έργο όπου το ανθρώπινο σώμα συναντά τη φωνή και τον ρυθμό.

Το Bodyterraneanείναι μια σύγχρονη, δυναμική και πρωτοποριακή παράσταση με κύρια συστατικά τον ρυθμό, τη μελωδία, την πολυφωνία, την κίνηση και την ατμόσφαιρα, με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα.

Το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο άλμπουμ που ο Ιταλός καλλιτέχνης εξέδωσε στο τέλος του 2016, αποτέλεσμα μίας μακρόχρονης έρευνας πάνω στο πάντρεμα της σύγχρονης γλώσσας της BodyMusic με την αρχαία γλώσσα της παράδοσης της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπου χρησιμοποίησε αποκλειστικά τους ήχους του σώματος και της φωνής.

το σώμα.

 

SimoneMongelli: Σύλληψη ιδέας, συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακού υλικού,

ενορχηστρώσεις, σκηνοθεσία, body percussion, vocal percussion, φωνητικά

ΣίσσυΠιντέλα:Body percussion, φωνητικά, χορός

ΦώτηςΦωτόπουλος:Body percussion, φωνητικά

ΛήδαΔουμουλιάκα:Τραγούδι, φωνητικά, body percussion, χορός

ΜιχάληςΚωτσόγιαννης:Φωνητικά, τραγούδι, body percussion, vocal percussion

Ναταλία Λαμπαδάκη:Τραγούδι, φωνητικά, bodypercussion

Ελπινίκη Σαριπανίδου:Βodypercussion, φωνητικά

 

Σχεδιασμός φωτισμού: Μενέλαος Ορανός

Ήχος:Νικόλας Σταυριανουδάκης

Κοστούμια:Κωνσταντίνα Κρίγκου

Artwork:HappyArtists

Οργάνωση παραγωγής Novelvox

 

 

-Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων-11ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής

(12/12, Φουαγιέ κτηρίου Μ2)

Είναι μια διοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ.

Το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής, στο πλαίσιο του Κύκλου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΟΜΜΘ, προσφέρει για 11η διοργάνωση την ευκαιρία σε νέους συνθέτες να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους και μέσω της μουσικής έκφρασης να καταθέσουν δημόσια τους προβληματισμούς για την πανδημία που μαστίζει τον πλανήτη και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, κ. Χρήστος Σαμαράς: «Η τεράστια παγκόσμια αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής έρχεται να συνοδοιπορήσει με τη σύγχρονη ανθρώπινη δημιουργική μουσική έκφραση μέσω του 11ου Εργαστήριου Σύγχρονης Μουσικής που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι γεγονός ότι οι εκδηλώσεις αβεβαιότητας είναι δυνατόν να αναδείξουν δημιουργικές πτυχές και προθέσεις οι οποίες με τη σειρά τους να γεννήσουν αξίες και συμπεριφορές που ενδέχεται να καθορίζουν περαιτέρω την πνευματική μας ζωή.

Μάλιστα, οι αβεβαιότητες κάποιες φορές αναδεικνύουν ικανότητες, γεγονός που σημαίνει ότι η προσήλωση στη συνθετική δημιουργικότητα μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, σε βαθμό τέτοιο που να μας οδηγήσει προς την εξέλιξη και την προσωπική αυτοπραγμάτωση.

Το 11ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής αποτελεί μιας τέτοιας τάξεως εκδήλωση που δίνει βήμα στους νέους δημιουργούς να αναπτύξουν αλλά και να κοινωνήσουν δημόσια αυτούς τους προβληματισμούς».

 

Κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Ορχήστρας Δωματίου Contra Tempo:

Ana Chifu φλάουτο

Παναγιώτης Κουγιουμτζόγλουόμποε

IgorEfimovκλαρινέτο

Τραϊανός Παπαδόπουλος κόρνο

Κώστας Βαβάλας φαγκότο

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

 

 

-Χριστούγεννα στο Μέγαρο – Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ): «Χριστούγεννα, μαζί»

(13/12, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2)

Τα κάλαντα αποτελούν αναπόσπαστο και κύριο στοιχείο των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν σε μια βραδιά γεμάτη μελωδίες και στίχους από κάλαντα, τηρώντας ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου – περίοδος που συμπίπτει με τον αρχαίο μήνα Ποσειδεώνα – τα παιδιά τελούσαν το έθιμο της ειρεσιώνης, δηλαδή τραγουδούσαν στους δρόμους κρατώντας την ειρεσιώνη, κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και μάλλινα νήματα (είρος ή έριον: μαλλί). Τραγουδώντας ευχές και παινέματα έφερναν στα σπίτια το μήνυμα της καλής τύχης και της γονιμότητας.

Παρόμοια τραγούδια συναντάμε στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες γιόρταζαν τα σατουρνάλια ή κρόνια και τις καλένδες. Όπως ήταν φυσικό, κατά τη βυζαντινή περίοδο η επίσημη χριστιανική εκκλησία αντέδρασε έντονα στα ειδωλολατρικά αυτά κατάλοιπα, τα οποία στην πορεία κατάφερε να ενσωματώσει. Τα κάλαντα μάλιστα φαίνεται πως παίρνουν το όνομα τους ακριβώς από τις βυζαντινές καλένδες.

Τη διδασκαλία και διεύθυνση της Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει ο Σωτήρης Αλεβίζος, ενώ στο πιάνο συνοδεύει ο Άγγελος Τσανάκας.

 

 

-Κύκλος Μουσικής Δωματίου – Escualo5 playsAstorPiazzolla

(15/12, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2)

Πέντε σολίστες από πέντε διαφορετικές χώρες, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Μόναχο, ενώνουν το ταλέντο, τις μουσικές τους ιδέες και το κοινό καλλιτεχνικό τους πάθος για τον θρυλικό Αργεντίνο συνθέτη και μπαντονεονίσταAstorPiazzolla, ο οποίος έφερε την επανάσταση στο παραδοσιακό αργεντίνικο ταγκό ενσωματώνοντας σε αυτό στοιχεία της κλασσικής και τζαζ μουσικής.

Οι Escuallo5 αναδημιουργούν το TangoNuevo(Νέο Ταγκό) του εμβληματικού AstorPiazzollaχαρίζοντας με τις μουσικές τους συνθέσεις μια παράσταση η οποία περιγράφεται ως «μοναδική και ανεκτίμητη εμπειρία» που υμνεί το ταλέντο και τη μουσική ευφυία του εμβληματικού Αργεντίνου συνθέτη.

 

Escualo5:

IasonKeramidis(βιολί)

FranzHalász(κιθάρα)

DéboraHalász(πιάνο)

PhilippStubenrauch(κοντραμπάσο)

Alexander Kuralionok (ακορντεόν)

 

AstorPiazzolla

Escualo / Fracanapa / Milonga del Angel / Bandoneo, Guitarra y Bajo /

Histoire du Tango: Nightclub and Concert d’aujourd’hui / Fuga y Misterio

Vayamos al Diablo / Soledad / Le Grand Tango / Adios Nonino /

PrimaveraPorteña / Contrabajissimo

 

 

-Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο – Διονύσης Σαββόπουλος: «’21»

(18/12, Αίθουσα Φίλων Μουσικής, κτήριο Μ1)

Στις 18 Δεκεμβρίου 2021 (Αίθουσα Φίλων Μουσικής, κτήριο Μ1, ώρα: 21.00) ο Διονύσης Σαββόπουλος ανεβαίνει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και προσφέρει μια μοναδική παράσταση για την πορεία και την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού στο διάβα των 200 χρόνων από την Εθνική παλιγγενεσία.

Το ΜΜΘ τιμά τα 200 χρόνια ελληνικού τραγουδιού στο κλείσιμο του επετειακού έτους,  με τον μεγάλο δημιουργό να μεταφέρει στη σκηνή του ΜΜΘ κάτι απ΄τα ιστορικά πλέον podcasts που μας χάρισε στην διάρκεια της χρονιάς.

Πρόκειται για μια αφήγηση που στρέφει το βλέμμα πάνω στην τέχνη της ελληνικής τραγουδοποιϊας από τα δημώδη άσματα των αρχών του 19ου αιώνα έως την λεγόμενη «έντεχνη σκηνή» των ημερών μας.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος μας λέει ότι «η τραγουδισμένη μας ζωή 200 χρόνια τώρα, υπερβαίνει  τις συγκρούσεις και τα αδιέξοδα του πολιτικού μας βίου γιατί κατάφερε να κρατήσει  ζωντανό το κοινό μας αίσθημα για τον τόπο κι ολοζώντανη  την ελληνική λαλιά με τουρκοκρατίες, φραγκοκρατίες, σεισμούς, λοιμούς και διχασμούς και ίσως αυτό να ναι το μεγαλύτερο μας κατόρθωμα».

Μαζί του θα βρίσκονται η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Φώτης Σιώτας, η MOYSA-Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και η Παιδική Χορωδία του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου και το πολυφωνικό συγκρότημα ΔΙΩΝΗ.

 

Επιμέλεια: Διονύσης Σαββόπουλος

 

Τραγουδούν:

Διονύσης Σαββόπουλος

Ελένη Τσαλιγοπούλου

Φώτης Σιώτας

ΔΙΩΝΗ

Ενορχηστρώσεις : Αντώνης Σουσάμογλου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Πάνος Κοσμίδης

 

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

Μουσική διεύθυνση: Θα ανακοινωθεί

 

Συμμετέχουν:

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διδασκαλία χορωδίας Μαίρη Κωνσταντινίδου

 

Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Κυρίλλου & Μεθοδίου

Διδασκαλία χορωδίας Μαρία  ΈμμαΜελιγκοπούλου

 

 

-Χριστούγεννα στο Μέγαρο – Αφιέρωμα στον EnnioMorricone – Εορταστική συναυλία MOYSA 

(22/12, Αίθουσα Φίλων Μουσικής, κτήριο Μ1)

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το πρόγραμμα TempoForte, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής EnnioMorricone Ελλάδος, αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη, ενορχηστρωτή, μαέστρο και τρομπετίστα, ο οποίος με το αξεπέραστο έργο του δημιούργησε τη δική του σχολή στην κινηματογραφική μουσική.

Στο πλαίσιο της δράσης «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», η δημιουργική «φλόγα» της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) συναντά το ταμπεραμέντο του EnnioMorricone παρουσιάζοντας στο κοινό ένα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές της μουσικής διαδρομής του αξέχαστου κινηματογραφικού συνθέτη.

 

Γεννημένος στη Ρώμη στις 10 Νοεμβρίου 1928 ο EnnioMorricone αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συνθέτες, σκηνοθέτες και μουσικόφιλους σε όλο τον κόσμο καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πολυσύνθετων και παραγωγικών συνθετών μουσικής για ταινίες όλων των εποχών.

Την υπογραφή του φέρουν περισσότερα από 500 μουσικά θέματα για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η μουσική του χρησιμοποιήθηκε σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες, ενώ συνέθεσε και για περισσότερες από 100 πρωτότυπες παραστάσεις.

Ενδεικτικό της τεράστιας μουσικής κληρονομιάς του είναι το γεγονός ότι έγραψε μουσική για ταινίες που ξεχωρίζουν στον κινηματογραφικό στερέωμα όπως Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος, Για Μια Χούφτα Δολάρια, Κάποτε στη Δύση και Κάποτε στην Αμερική του SergioLeone, Diabolik του ΜarioBava, Συμμορία των Σικελών του HenriVerneuil, Μέρες Ευτυχίας του TerrenceMalick, Αποστολή του RolandJoffé, Οι Αδιάφθοροι του Brian de Palma, Ο Επαγγελματίας του GeorgesLautner, Σινεμά ο Παράδεισος και Μαλένα του GiuseppeTornatore.

 

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ

Προετοιμασία ορχήστρας:Θοδωρής Παπαδημητρίου

Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Παπαδημητρίου.

 

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διδασκαλία χορωδίας:Μαίρη Κωνσταντινίδου

 

 

-Χριστούγεννα στο Μέγαρο – Όπερα κουκλοθέατρου – W.A. Mozart: Απόλλων και Υάκινθος

(22,23/12, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2)

 

Τι συμβαίνει όταν ένα παιδί γράφει μουσική για να την παίξουν και να την τραγουδήσουν τα άλλα παιδιά; Όταν εμπνέεται από τη μυθολογία της Ελλάδας, τα ονειρικά τοπία και τη συναρπαστική ιστορία της; Ειδικά για την περίπτωση του μικρού Μότσαρτ το αποτέλεσμα παραμένει…μαγικό!

Αντλώντας έμπνευση από το ομώνυμο μύθο του Οβιδίου, ο εντεκάχρονος Μότσαρτ συνθέτει το έργο για ένα σχολείο στο Σάλτσμπουργκ παραλλάσσοντας την ιστορία ως ένα φόρο τιμής στη δύναμη της φιλίας και το μεγαλείο της φύσης, καθιστώντας την ιδανική για το νεανικό κοινό. Η παράσταση Απόλλων και Υάκινθος είναι μια όπερα-κομψοτέχνημα η οποία παρουσιάζεται εξαιρετικά σπάνια στο κοινό συναρπάζοντας τους θεατές με τη φρεσκάδα και τη νεανική της χάρη.

Για την παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμπράττουν ο Θεσσαλονικιός συνθέτης Αποστόλης Κουτσογιάννης, residentcomposer στο Cambridge και ιδρυτής του OrosEnsemble, η τακτική συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ Αθηνών Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή και η δραστήρια στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ κουκλοθέατρου της Ευρώπης puppetcollective ΜπαGάζια, προτείνοντας μια μοναδική εκδοχή όπερας-κουκλοθεάτρου!

 

Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή: Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια

Ομάδα Κουκλοθεάτρου ΜπαGάζια: Καλλιτεχνική επιμέλεια

Αποστόλης Κουτσογιάννης: Σύνθεση – Διασκευή

Ειρήνη Μάστορα & Γιάννης Τσιούτας: Σκηνικά-Κοστούμια – σχεδιασμός/εμψύχωση/κατασκευή κούκλας

Ελένη Χούμου: Φωτισμοί

Σπύρος Μάστορας: Βίντεο – φωτογραφίες

 

Συμμετέχουν:

Λητώ Μεσσήνη: Υψίφωνος

Αναστασία Κότσαλη: Μεσόφωνος

Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης: Μπαγιάν

Αλέξης Μαστιχιάδης: Τσέμπαλο

 

 

-Κύκλος «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» – Γιώργος Τσοντάκης: «Ο αέρας της Ελλάδος»

(29/12 2021, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2)

Είναι μια παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνήςτης Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην κατάληξη του αφιερώματος της Εναλλακτικής Σκηνής στον Λόρδο Μπάιρον συναντούμε το νέο μουσικοθεατρικό έργο του Ελληνοαμερικανού συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη, πολυβραβευμένου δημιουργού γνωστού για τη ρητορική και επικοινωνιακή δύναμη της μουσικής του.

Το έργο, ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανασυνθέτει την ελληνική περιπέτεια του φιλέλληνα ποιητή, ο οποίος κατέφτασε στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824, για να πεθάνει τρεις μήνες αργότερα σε ηλικία 36 ετών μετά από μια έντονη περίοδο γενναίας, αλλά και συγκεχυμένης εμπλοκής με την ελληνική Εθνεγερσία.

Ο συνθέτης τοποθετεί τη «σκηνή» του έργου του στη νεκρική κλίνη του Μπάιρον και επιχειρεί να αποδώσει την υποκειμενικότητα του ετοιμοθάνατου ποιητή διαμέσου μιας μουσικοκειμενικής σύνθεσης αυθεντικών ιστορικών τεκμηρίων και αποσπασμάτων από το ποιητικό του έργο.

 

Κείμενο Γιώργος Τσοντάκης, Έλσα Ανδριανού

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Τσοντάκης / Νίκος Λαάρης

Δραματουργική συνεργασία Έλσα Ανδριανού

Έρευνα Νεφέλη Μαϊστράλη

 

Με τον ηθοποιό Ρόμπιν Μπηρ

 

Συμμετέχουν εξαμελές φωνητικό και εννεαμελές ενόργανο σύνολο

 

 

VivaMozart -Πρωτοχρονιάτικη συναυλία

(01 & 02/01 2021, Αίθουσα Φίλων Μουσικής, κτήριο Μ1)

Είναι μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία που υποδέχεται τη νέα χρονιά. Φέτος, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κάνουν «ποδαρικό» στο νέο έτος με έργα που φέρουν τη σφραγίδα του εμβληματικού Μότσαρτ.

 

Βασιλική Καραγιάννη: Σοπράνο

RubenDrole: Βαρύτονος

DavidAlexanderBogorad: Βιολί

Φαίδων Μηλιάδη: Βιολί

Νικολός Δημόπουλος: Φλάουτο

Άγγελος – Σπυρίδων Κοσκινάς: Κόρνο

Κατερίνα Γίμα: Άρπα

 

Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Μαρία ΈμμαΜελιγκοπούλου: Διδασκαλία χορωδίας

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ζωή Τσόκανου: Διεύθυνση Ορχήστρας

 

-Μουσικό Θέατρο Για Παιδιά και Νέους – Νίκος Κυπουργός: Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει

(07,08,09/01 2021, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, κτήριο Μ2)

Είναι μια παραγωγή της Εναλλακτικής σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά αλλά και αφιερωμένο, απροσδόκητα, στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζων Κέιτζ, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ιδανική εισαγωγή τόσο των μικρών όσο και (γιατί όχι;) των μεγάλων θεατών στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής καθώς και μια επίθεση, ξεκαρδιστική και ανελέητη, στους κάθε λογής σνομπισμούς και υποκρισίες που λυμαίνονται και απονεκρώνουν τόσο τον χώρο της μουσικής δημιουργίας όσο και εκείνον της πρόσληψης.

Ακροβατώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λυρική παράδοση και τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό, το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει αφηγείται την ιστορία ενός φιλόμουσου όσο και ανυπόφορου βασιλιά που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να ανασύρει η Μούσα, που βρίσκει, με τη σειρά της, μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο κομμάτι – που, όμως, ούτε κι αυτό αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά. Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία…

 

Θωμάς Μοσχόπουλος: Λιμπρέτο (σε συνεργασία με τον συνθέτη)

Χαράλαμπος Γωγιός: Μεταγραφή για μικρό σύνολο

Θοδωρής Αμπαζής: Σκηνοθεσία

ΚέννυΜακΛέλλαν: Σκηνικό – Κοστούμια

Νίκος Σωτηρόπουλος: Σχεδιασμός φωτισμών

Ελεάνα Τσίχλη: Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια

 

 

Ερμηνεύουν οι:

Χάρης Ανδριανός

Βάσια Ζαχαροπούλου

Δημήτρης Ναλμπάντης

 

Συμμετέχει πενταμελές μουσικό σύνολο

 

Όλες οι παραγωγές είναι covid free καθώς οι θεατές εισέρχονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Εντός των χώρων του Οργανισμού τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

 

Για το σύνολο των παραστάσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.tch.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ