Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έναρξη λειτουργίας του γραφείου ESERO στην Ελλάδα με έδρα το ΑΠΘ 

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του Διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία, ξεκίνησε η λειτουργία του Γραφείου ESERO (European SpaceEducationResource Office) στην Ελλάδα, με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Η ίδρυση τουΓραφείου ESERO στο ΑΠΘαπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA),πραγματοποιήθηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, με τις συντονισμένες ενέργειες των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ.

 

Το Γραφείο ESERO θα είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και τον συντονισμό της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών και μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, στις επιστήμες STEM (ScienceTechnologyEngineering and Mathematics) και στις επιστήμες του Διαστήματος.

 

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης, Aν. Καθηγητής Ευστράτιος Α. Στυλιανίδης επισήμανε ότι το ΑΠΘ διεκδίκησε με επιτυχία την ανάθεση του ESERO ως ο πιο εξειδικευμένος εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα που διαθέτει την επιστημονική αριστεία και τα μέσα, ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM σε σύνδεση με την επιστήμη του Διαστήματος, σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας.

 

Υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Γραφείου ESERO στο ΑΠΘ είναι, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ,Νίκος Λαμπρινός και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Μουρατίδης.

 

Τα εγκαίνια του Ελληνικού γραφείου ESERO πραγματοποιήθηκαν στις 29/11/21, στο κτίριο του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, με προσκεκλημένους τη Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιο Σταβέρη-Πολυκαλά και τη Διευθύντρια της Μονάδας Εκπαίδευσης STEM της ESA,MonicaTalevi. Χαιρετισμό απηύθυνε, διαδικτυακά, ο Διευθυντής Επιστημών της ESA, GuentherHasinge. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης και εκ μέρους του Ελληνικού Γραφείου ESERO, οι Καθηγητές του ΑΠΘ Νίκος Λαμπρινός και Αντώνης Μουρατίδης.

 

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Space_Education_Resource_Office

 

Στη φωτογραφία ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, Aν. Καθηγητής Ευστράτιος Α. Στυλιανίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ