Ιανουάριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Ιανουάριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11:30 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει περίπατο στον Μακεδονικό τάφο του Φοίνικα. Πρόκειται για τον τρίτο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους – τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.

Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.

Λεπτομέρειες για τις δηλώσεις συμμετοχής ανακοινώνονται με δελτία τύπου και στη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο Facebook.

Στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων της ΕΑΠΘ:                                                                             

Συνεχίζεται η συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά», με τον δανεισμό τριών αντικειμένων από τις συλλογές της (https://cycladic.gr/page/kallos-i-ipertati-omorfia, 29.09.2021-8.02.2022). Πρόκειται για μία πήλινη γυναικεία προτομή από το νεκροταφείο του οικισμού της Τράπεζας της Πολίχνης, ένα ειδώλιο Ταναγραίας από τον σταθμό Σιντριβάνι του Μετρό και μία κυλινδρική πυξίδα από φαγεντιανή από το δυτικό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης (φωτ.).

Συνεχίζεται στο Palazzo Pretorio της Cittadella στο Veneto της Ιταλίας η έκθεση με τίτλο «Mura che uniscono. Salonicco a Cittadella (Τείχη που ενώνουν. Η Θεσσαλονίκη στην Cittadella)», που συνδιοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το MOMus, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων και τον Δήμο της Cittadella. Η έκθεση απαρτίζεται από δύο μέρη. Στο πρώτο που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μέσα από 55 αντικείμενα και πλούσιο εποπτικό υλικό, παρουσιάζεται η Βυζαντινή και Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Η έκθεση επικεντρώνεται στην οχύρωση της πόλης, στην Ακρόπολη και στο φρούριο του Επταπυργίου. Στο δεύτερο μέρος που επιμελήθηκε το ΜΟΜus η Θεσσαλονίκη και η Cittadella συνομιλούν μέσα από το σύγχρονο καλλιτεχνικό έργο του φωτογράφου Πάρη Πετρίδη και της εικαστικού Γεωργίας Δαμοπούλου. Το σύνολο της έκθεσης αποτυπώθηκε σε συνοπτικό κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης: 19.11.2021-31.3.2022.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Ιανουάριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Τάφος νεαρής γυναίκας με χρυσά κοσμήματα από το νεκροταφείο της Σταυρούπολης» και «S. Rosi. Ένας Ιταλός ζωγράφος στη Ροτόντα».

H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 και αφορά τάφο που βρέθηκε στην οδό Λαγκαδά κοντά στο Δημόσιο Ψυχιατρείο και περιείχε τα κατάλοιπα καύσης ενός κοριτσιού, τρία αγγεία και πολλά χρυσά κοσμήματα που χρονολογήθηκαν στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, αναφέρεται στον S. Rosi, ο οποίος ανακαίνισε τον ζωγραφικό διάκοσμο της Ροτόντας το 1888-1889, όσο το μνημείο λειτουργούσε ως μουσουλμανικό τέμενος. Το έργο του, μολονότι για τα δεδομένα της εποχής συνέβαλε σημαντικά στον ευπρεπισμό του διακόσμου του μνημείου, υπέστη κακή κριτική λόγω άστοχων ζωγραφικών επεμβάσεων στα ψηφιδωτά.

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 8:30-15:30, Δευτέρα – Πέμπτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 8:30-15:30, Δευτέρα – Πέμπτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά