Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Sirius Πιάνο Τρίο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022, ώρα 20.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15, το Sirius Πιάνο Τρίο. Το σύνολο μας προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι που επικεντρώνεται σε δύο από τα πιο εμβληματικά έργα του ρεπερτορίου για μουσική δωματίου, μεταξύ των οποίων παρουσιάζεται ένα σύντομο τζαζ ιντερμέδιο.

Η αφήγηση που επικρατεί στα δύο έργα – και είναι συνώνυμη με τον τίτλο του πρώτου τρίο του προγράμματος – είναι ελεγειακή και εστιάζει στην κεντρική ιδέα της απώλειας και του πένθους, που δυστυχώς στις μέρες μας έχει γίνει μία συνθήκη που πολλοί από εμάς βιώσαμε. Το Trio Elegiaque σε σολ ελάσσονα, ένα από τα πρώιμα έργα του Sergei Rachmaninoff γραμμένο το 1892, είναι το πρώτο από τα δύο ομότιτλα έργα του συνθέτη. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο συνθέτης δείχνει ήδη την ικανότητά του να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ηχοχρωμάτων.

Το Café Music του Paul Schoenfield παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο κύριων συνθέσεων της συναυλίας δημιουργώντας έντονη αντίθεση. Πρόκειται για ένα έργο με ένα ιδιαίτερο μείγμα κλασικής, τζαζ και klezmer διάθεσης.

Τη συναυλία ολοκληρώνει το διάσημο τρίο του Bedřich Smetana, επίσης σε σολ ελάσσονα, που έγραψε ο συνθέτης με αφορμή μια μεγάλη προσωπική απώλεια. Ένα από τα πιο δυνατά έργα του ρεπερτορίου, επηρεασμένο από την ανατολικοευρωπαϊκή λαϊκή μουσική και το έντονο πάθος της, γεμάτο με πλούσιες θεματικές παραλλαγές και πιανιστικό ύφος που θυμίζει περισσότερο Liszt παρά Chopin, το πιάνο τρίο του Smetana προβάλλει τη θλίψη, τις αναμνήσεις και την αγάπη του για τους ανθρώπους που έχασε. Καταλήγει σε ένα θριαμβευτικό φινάλε, σαν να θέλει να φωτίσει το τέλος του πένθους με την υπόσχεση μιας αρχής για αυτούς που παρέμειναν ζωντανοί.

Ο Δανοαμερικανός βιολονίστας και βιολιστής David Bogorad σπούδασε βιολί με υποτροφία στο Oberlin Conservatory of Music στις Η.Π.Α. με τον διακεκριμένο καθηγητή Milan Vitek. Οι σπουδές του στη βιόλα ξεκίνησαν με την Karen Ritscher στο Oberlin Conservatory of Music και ολοκληρώθηκαν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες σε Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ διακεκριμένων φεστιβάλ στην Δανία, Ελλάδα και Νορβηγία. Ως μέλος του Prima Trio εμφανίστηκε σε κύκλους συναυλιών και σε περιοδείες στις περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α. Από το 2010 ήταν μέλος του “Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου” στη βιόλα. Από το 2009 κατέχει τη θέση του Β’ Κορυφαίου στα δεύτερα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η Μυρτώ Ταλακούδη πήρε δίπλωμα βιολοντσέλου με άριστα παμψηφεί με τη διδασκαλία του Μανώλη Καζαμπάκα και συνέχισε με σπουδές στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Freiburg της Γερμανίας, στις τάξεις του Christoph Henkel και της Adriana Contino. Το 2010 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Indiana University Jacobs School of Music των Η.Π.Α., στην τάξη του διακεκριμένου καθηγητή και σολίστ Janos Starker.

Παράλληλα μελέτησε μπαρόκ τσέλο με τις Christine Kyprianides και Susanne Wahmhoff. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Eva Heinitz Fellowship. Διετέλεσε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), της Καμεράτα – Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής, είχε τη θέση κορυφαίας Α’ στην Εθνική Λυρική Σκηνή και εργάστηκε επί σειρά ετών στην Όπερα του Chemnitz (Robert-Schumann-Philharmonie) και τη Neue Philharmonie Westfalen, στη Γερμανία. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στη μουσική δωματίου (τάξη Δημήτρη Πάτρα) και μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Γεννημένη στο Κάουνας της Λιθουανίας, η Martyna Jatkauskaite ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και έκανε την πρώτη της επίσημη δημόσια εμφάνιση στην ηλικία των 11, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο σε φα ελάσσονα του Bach με την Ορχήστρα Δωματίου του Κάουνας.

Το 2005 της απονεμήθηκε η Κρατική Υποτροφία της Βαλτικής για να σπουδάσει με την Joan Havillστο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου. Αποφοίτησε με Master in Music Performance και Διάκριση. Είναι νικήτρια τουλάχιστον 20 διεθνών διαγωνισμών, βραβείων και διακρίσεων, που περιλαμβάνουν το Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Acquaviva Delle Fonti-Giovanni Colafemmina”, Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Γιώργος Θυμής» και την ύψιστη διάκριση του Guildhall – το Χρυσό Μετάλλιο. Την ίδια χρονιά προβλήθηκε ως Νέο Ταλέντο σε αφιέρωμα του περιοδικού Classical FM. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, και Ιαπωνία), δίνοντας ρεσιτάλ και συμπράττοντας με ορχήστρες σε σημαντικές αίθουσες, όπως Sala Verdi (Μιλάνο), Μέγαρο Μουσικής (Θεσσαλονίκη), Fazioli Hall (Ιταλία), Wigmore Hall, Cadogan Hall και Barbican Hall (Λονδίνο). Ως κάτοχος της Μουσικής Υποτροφίας Philharmonia Orchestra/Martin, έδωσε ρεσιτάλ στο Royal Festival Hall και το Queen Elizabeth/Purcell Room (Λονδίνο). Ως σολίστ, έχει συμπράξει με τις ορχήστρες London Festival Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Lithuanian National Symphony Orchestra, Lithuania Chamber Orchestra, Kaunas Symphony Orchestra, Guildhall Symphony Orchestra και Mihail Jora Bacau Orchetra. Ανάμεσα στους μαέστρους με τους οποίους έχει παίξει, περιλαμβάνονται οι Dirk Kaftan, Vasily Petrenko, Ross Pople, Peter Stark, Αντρέας Τσελίκας, Βασίλης Χριστόπουλος, Juozas Domarkas, Ovidiu Balan, Saulius Sondeckis, Modestas Pitrenas και Espen Selvik.

Οι ερμηνείες της έχουν μεταδοθεί από την Εθνική Ραδιοτηλεόραση της Λιθουανίας και το RWE Radio σε σύμπραξη με την Südwestfallen Philharmonie (Γερμανία). Έχει τιμηθεί με τη διάκριση “Overall Winner” του Διαγωνισμού Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition (Αγγλία), με Α΄ Βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς “Roma 2000” (Ιταλία), “Konzerteum” (Ελλάδα), “Vainiunas” (Λιθουανία), “Pro-Piano Romania”, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία στους διαγωνισμούς “Citta di Cantu”, “Karl Cherni” (Τσεχία), “La Muse” (Ιταλία) και “Dudley” (Αγγλία).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Sergei Rachmaninoff (1873-1943) Trio Elégiaque no. 1 σε σολ ελάσσονα
Paul Schoenfield (γ. 1947) Café Music
– Rubato – Andante Moderato
Bedřich Smetana (1824-1884) Τρίο σε σολ ελάσσονα, op. 15
– Moderato assai
– Allegro, ma non agitato. Alternativo I: Andante –
Alternativo II: Maestoso
– Finale: Presto

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ