Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Χαιρετισμός Σταύρου Καλαφάτη στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης παρέστη σήμερα 30/1  στην Τελετή για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:

“Τιμώντας σήμερα τη Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ανακαλούμε στη μνήμη θλιβερά γεγονότα που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα και γράφτηκαν στις πιο σκοτεινές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.

Χάθηκαν στη θηριωδία εκείνη έξι εκατομμύρια Εβραίοι από ολόκληρη την Ευρώπη. Χάθηκαν 67.151 αδέλφια μας, Έλληνες Εβραίοι. Χάθηκε  ανάμεσά τους σχεδόν ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Μαρτύρησαν φρικτά και άφησαν την τελευταία πνοή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Υπέστησαν -όπως καταθέτουν οι μαρτυρίες των λίγων που επέστρεψαν- ανείπωτη θηριωδία, που αδυνατεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Και δεν λησμονιούνται. Δεν πρέπει να λησμονιούνται.

Ήταν μια απόπειρα αφανισμού ενός λαού, που χαράχτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία των παγκόσμιων εγκλημάτων. Μια βαρβαρότητα που χαράχτηκε στην ιστορία των απανταχού Εβραίων, αλλά και στη δική μας ιστορία. Γιατί οι άνθρωποι εκείνοι, Εβραίοι της πόλης μας ήταν σημαντικό, σπουδαίο και περήφανο τμήμα της κοινωνίας μας. Και οι Έλληνες μοιραζόμαστε με τους Ισραηλίτες αδελφούς μας τις οδυνηρές εκείνες στιγμές. Μοιραζόμαστε και το χρέος που μας άφησαν.

Η καθιέρωση από την ελληνική Πολιτεία της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος συνιστά εθνική υποχρέωση που ποτέ δεν πρόκειται να λησμονηθεί. Όπως δεν πρόκειται να λησμονηθούν οι συνέπειες του τυφλού φυλετικού μίσους, του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού.

Είναι χρέος σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται. Και είναι απόφασή μας  -όπως οφείλουμε και δεσμευτήκαμε- να προχωρήσουμε στη δημιουργία, εδώ στην πόλη μας Μουσείου Ολοκαυτώματος. Έτσι ώστε να κρατάμε δυνατά στη μνήμη μας και την μνήμη των γενιών που έρχονται τον άδικο χαμό. Και να στέλνουμε μήνυμα διδαχής ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Αλλά και μήνυμα ισχυρών δεσμών ανάμεσά μας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ