Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ψήφισμα για την Παναγία Σουμελά από το δ.σ. Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της Δευτέρας 21/2/2022 και ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

 

«Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στον απανταχού Ελληνισμό αλλά ιδιαίτερα στους ποντιακής καταγωγής Έλληνες οι εικόνες βεβήλωσης της Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, από κάποιους Τούρκους  μουσικούς παραγωγούς, που διοργάνωσαν μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Ιερά Μονή. Η συγκεκριμένη αποτρόπαια πράξη έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

          Η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η «Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντος», Πανίερο Σέβασμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς.

          Οι εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα στο διαδίκτυο, για τις οποίες ευθύνονται αποκλειστικά οι Τουρκικές αρχές, αποτελούν βεβήλωση του μνημείου αυτού, που η UNESCO έχει λάβει ως υποψήφιο για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

          Η Μονή Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους. Κάθε άλλη χρήση, με την ανοχή των τουρκικών αρχών, προσβάλλει το Εθνικό και Θρησκευτικό μας συναίσθημα.

          Εκφράζουμε την οργή, την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους απανταχού Έλληνες.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ