Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υποδέχθηκε σήμερα (26/02) το πρωί, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

«Με τη Θεσσαλονίκη με συνδέουν δεσμοί αίματος, πνεύματος, εκκλησιαστικοί, πολιτισμικοί, εθνικοί και όλα αυτά ανακεφαλαιώνονται στο πρόσωπο του δημάρχου, με τον οποίο μας συνδέει προσωπική φιλία», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «η Θεσσαλονίκη, μια πόλη με τέτοιο πολιτισμικό, ιστορικό, επιχειρηματικό -τώρα έμαθα και για το γαστρονομικό- απόθεμα, εκπροσωπείται παντού, σε όλον τον κόσμο, από έναν δήμαρχο μοντέρνο με ανοιχτούς ορίζοντες, αλλά και βαθιά παραδοσιακό, προσηλωμένο στη βυζαντινή και ευρύτερη παράδοση της πόλης της οποίας προΐσταται αυτή τη στιγμή».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε ότι η προσωπική του φιλία με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από την Παλαιά Τρίγλια της Μητροπόλεως Προύσης, όπου ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Τότε δεν υπήρχε καν η σκέψη για δημαρχία. Από τότε εκτίμησα την προσωπικότητά του, τα χαρίσματά του. Ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη, μια ελπιδοφόφα έκπληξη, όταν έμαθα ότι εξελέγη δήμαρχος», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.


Ο ίδιος προσκάλεσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να παραστεί «στα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στο σημείο μηδέν, στη Νέα Υόρκη, τον προσεχή Ιούλιο, οπότε και θα κορυφωθούν οι εορτασμοί της επετείου της εκατονταετίας από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής». Επισημαίνοντας ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ιδρύθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1922, «το έτος της καταστροφής», ο κ. Ελπιδοφόρος υπογράμμισε ότι «αυτό που επαναλαμβάνω πάντοτε είναι πώς ο Ελληνισμός μπορεί ακόμη και στις πιο τραγικές στιγμές του να έχει οράματα, να βλέπει μακριά -και εκατονταετίες μπροστά- και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Ο κ. Ελπιδοφόρος, εξάλλου, σημείωσε ότι η πρόσκληση την οποία απευθύνει προς τον κ. Ζέρβα δεν έχει να κάνει μόνο με «την προσωπική φιλία και την προσωπική εκτίμηση, που είναι πραγματικά απέραντη προς το τίμιο πρόσωπο του δημάρχου», αλλά αφορά και «αυτό που ο δήμαρχος εκπροσωπεί». »Εκπροσωπεί τη συμπρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη, που είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και όλης της Βόρειας Ελλάδας. Για μας είναι μια πόλη στην καρδιά μας», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κάνοντας και μια προσωπική εξομολόγηση, αφού, όπως είπε, τα πρώτα χρόνια που ήλθαν ως πρόσφυγες με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη μοιράστηκαν και τον πόνο των Θεσσαλονικέων με τον καταστροφικό σεισμό.

Εξαιρετικά τιμητική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στο σημαντικό έργο του κ. Ελπιδοφόρου, τονίζοντας ότι «είμαστε περήφανοι που τον έχουμε κοντά μας κι εγώ προσωπικά είμαι περήφανος που ένας φίλος της πόλης της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε μια τόσο σημαντική αποστολή».

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στο προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Ελπιδοφόρου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολή της Χάλκης, αλλά και στο σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφορικά με τη συσπείρωση του ορθόδοξου κλήρου αλλά και των ομογενών, «κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον της ομογένειας στην Αμερική», όπως σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ένα αντίγραφο έργου του μεγαλύτερου ζωγράφου που πέρασε από το Άγιον Όρος, του Μανουήλ Πανσέληνου, που αναπαριστά τον Άγιο Δημήτριο και βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, τον κεντρικό ναό του Αγίου Όρους, στις Καρυές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ