Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν» – MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Ποιες πληροφορίες αποθηκεύουν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα; Ποιες ιστορίες μπορούν να πουν τα υφάσματα για την προέλευσή τους, τη σημασία τους, τη χρήση τους, το ιδιαίτερο υλικό τους και τις άυλες αξιώσεις τους; Κάτω από ποιες οικονομικές συνθήκες και κοινωνικές δομές αναπτύχθηκαν τα πρότυπα και οι επίσημες γλώσσες με την πάροδο του χρόνου; Πώς αλλάζουν όταν μεταφέρονται μεταξύ των πολιτισμών; Πώς μπορούν οι καλλιτέχνες να διευρύνουν την κατανόησή μας για τα υφάσματα; Ποιες ιδέες και πρακτικές οικειοποιούνται, μεταφέρουν, επινοούν ή αναβιώνουν;

Αυτά τα ερωτήματα διατρέχουν την έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 5 Μαρτίου έως τις 5 Ιουνίου 2022 και αποτελεί τη νέα εκδοχή της αρχικής έκθεσης «The Event of a Thread». Η νέα αυτή εκδοχή, δίπλα σε έναν πυρήνα έργων 14 καλλιτεχνών, εμπλουτίζει τις αφηγήσεις που σχετίζονται με το κλωστοϋφαντουργικό σύμπαν μέσα από τα έργα εννέα επιπλέον καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του MOMus-ΠΚΤ με το ifa (InstitutfűrAuslandbezienhungen) και την υποστήριξη του GoetheInstitutThessaloniki.

Στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η παράδοση συναντά το παρόν, οι τέχνες συνα­ντούν τη χειροτεχνία, οι τοπικές μορφές γνώσης συναντούν παγκόσμιες πρακτικές. Τα υφάσματα αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες παραγωγής και το αόρατο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης στην υλική τους μορφή. Ταυτόχρονα, παρέχουν πληροφορίες για τις τοπικές μορφές έκφρασης, την εμπειρία και την κοινωνική πρακτική.

Το 1965 η καλλιτέχνης του Bauhaus Ani Albers περιέγραψε το «γεγονός του νήματος» ως κάτι πολύγραμμο, χωρίς αρχή και τέλος. Σήμερα, το όραμα της διαπλοκής ευαισθησιών και πρακτικών από όλο τον κόσμο για τη διαμόρφωση νέων μοτίβων που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική έρευνα γύρω από τη μοναδική τέχνη που, περισσότερο από άλλες, ενώνει όλους τους πολιτισμούς, διατρέχει την έκθεση. Από το Bauhaus στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, και από τη βιομηχανική στην πολιτισμική ιστορία, η έκθεση δίνει μια νέα διάσταση στην ιστορία του νήματος, προσεγγίζοντάς το ως συμβάν που λαμβάνει χώρα σε υλικό, πνευματικό, οπτικό και οικονομικό επίπεδο και μπορεί να σχηματίσει σύνθετες κατασκευές κάθε είδους.

Την έκθεση πλαισιώνουν εργαστήρια, ανοιχτές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ την πρώτη μέρα λειτουργίας της, Σάββατο 5 Μαρτίου, θα είναι ανοιχτή 10:00-18:00 με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

  • Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, 12:00, MOMus-ΠΚΤ / περφόρμανςτου Άγγελου Πλέσσα «AnimaNoospherica»
  • Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, 12:00, MOMus-ΠΚΤ / ξενάγηση για το κοινό στην έκθεση παρουσία καλλιτεχνών(δηλώσεις συμμετοχής: 2310 593270)
  • Πέμπτη 17 & 24 Μαρτίου, 7 & 14 Απριλίου, 12 & 26 Μαΐου 2022, 18:00, MOMus-ΠΚΤ/ ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση(δηλώσεις συμμετοχής: 2310 593270)
  • Σάββατο 30 Απριλίου 2022, 12:00 / περφόρμανςτης ΚωνσταντίαςΒλαχίδου «Ραντεβού στην Καμάρα»σε δημόσιο χώρο
  • Πέμπτη18Μαΐου 2022, 18:00, MOMus-ΠΚΤ / «TheThreadMarathon»,παρουσιάσεις καλλιτεχνικών και εφαρμοσμένων εργασιών γύρω από το νήμα

 

Concept curators: Inka Gressel (ifa), Susanne Weiß (ifa)

Συνεπιμελητές έκθεσης Θεσσαλονίκης: Christian Oxenius, ΘούληΜισιρλόγλου&ΔόμναΓούναρη(MOMus-ΠΚΤ)

Kαλλιτέχνες: NancyAtakan, ΜαρίαΒαρελά, UllavonBrandenburg, TheCallas, ΕιρήνηΓκόνου, ΦωτεινήΓουσέτη, NoaEshkol, AndreasExner, UliFischer, ZilleHommaHamid, HeideHinrichs, OlafHolzapfel, ChristaJeitner, ElisavanJoolen&VincentVulsma, Kalos&Klio, EvaMeyer&EranSchaerf, ΧριστίναΜήτρεντσε, KarenMichelsenCastanon, ΆγγελοςΠλέσσας, JudithRaumκαιFranzErhardWalther, DardanZhegrova

Η είσοδος στον χώρο γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (εντός τελευταίων τριών μηνών). Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.

 

 

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης

email:info.experimental@momus.gr

Τ : +30 2310 593270, 546683

fb @MOMusExperimental / #MOMusExperimental

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη:12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

 

www.momus.gr/ fb @MOMusMuseums / Instagram @momus_museums/ Youtube MOMus Museums

#MOMus

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ