Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Το 1ο Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Κοινωνική Εργασία

Το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ) με τη συνεργασία της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (Ε.Π.Α) Καλαμάτας, οργανώνουν, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αctivecitizensfundκαι του έργου «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» που υλοποιείται από την 1η Νοεμβρίου 2021 στις πόλεις Καλαμάτα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Το σεμινάριο που περιλαμβάνει έξι εργαστήρια από ισάριθμους εκπαιδευτές,  απευθύνεται σε 30 πτυχιούχους Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικής και Φροντιστών ανηλίκων δομών παιδικής προστασίας, εργαζόμενους ή μη. Προτεραιότητα θα υπάρξει για εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής προστασίας ανηλίκων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Καλαμάτας, στις 6, 7 και 8 Απριλίου 2022, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Δημοτική Πινακοθήκη Αριστομένους 33), ώρες 15.30 -21.00

Θεματικές ενότητες

1Η ΗΜΕΡΑ Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Ι.«Οι νομοθετικές  ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα. Η αναδοχή και η υιοθεσία των ανηλίκων ως μέτρο προστασίας, φροντίδας  και κοινωνικής ενσωμάτωσης του Παιδιού.»

Ελένη Γεώργαρου, τ.δικηγόρος – εμπειρογνώμων παιδικής προστασίας, πρόεδρος «Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών Δικαίωμα στην Οικογένεια»

ΙΙ. «Παιδί σε κίνδυνο: Σημεία-σταθμοί από τον εντοπισμό μέχρι την παρέμβαση.»

Αγγελική Ρουμελιώτου, κοινωνική λειτουργός, Επιμελήτρια ανηλίκων, Υπηρεσία Επιμελητών και Κοινωνικής Αρωγής, Δικαστήρια Καλαμάτας, Γ.Γ. ΕΠΑ Καλαμάτας

2ηΗΜΕΡΑ Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ι.«Η φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη μέσα από την ελληνική νομοθεσία και τα διεθνή κείμενα»

Ξένη Δημητρίου, νομικός, π. Εισαγγελέας Αρείου Πάγου

ΙΙ. . “Καινοτόμα εργαλεία ενίσχυσης της κοινοτικής παρέμβασης για την προστασία του παιδιού και αποτροπή της ιδρυματοποίησης”

Γιώργος Νικολαϊδης, ψυχίατρος, δ/ντής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

3Η ΗΜΕΡΑ Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Ι. «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα: Διαπιστώσεις και θεσμικές προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού στην Ελλάδα με βάση τις προβλέψεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Γιώργος Μόσχος, νομικός, π. Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Συνήγορος του Παιδιού

ΙΙ.«Η κοινωνική εργασία στα ιδρύματα με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων»

Δέσποινα Οικονόμου, κοινωνική λειτουργός, δ/ντριαΔιεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές 15-30 Μαρτίου, στο email του φορέα υλοποίησης fospavonet@gmail.com. Οι ενδιαφερόμενοι θα επικοινωνούν προκειμένου να τους σταλεί η αίτηση συμμετοχής. Μαζί με την αίτηση θα κατατίθεται πτυχίο ή βεβαίωση ή άδεια εργασίας που θα αποδεικνύουν την ιδιότητα του ενδιαφερόμενου. Για την είσοδο στο σεμινάριο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον covid-19 και η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2310.288010 και 6977831631 10 πμ έως 15.00 μμ.

1η ΗΜΕΡΙΔΑ

ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα:

«Η διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας,  η πρόληψη και η  αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων»

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, δια ζώσης, στις 9 Απριλίου 2022 στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 95)

Για την είσοδο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από τον covid-19 και αστυνομική ταυτότητα.

Το έργο «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά»  υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Activecitizensfund, με φορέα υλοποίησης το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια»   και εταίρο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕΕ – Α.Ο.Τ.Α) Το πρόγραμμα Activecitizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Activecitizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

 

φωτό από τη σελίδα του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών στο facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ