Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Για την εξέλιξη σημαντικών έργων ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Η περιοχή πέριξ της οδού Αμφιπόλεως, στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα, είναι η επόμενη που εντάσσεται στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων γειτονιών, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με σκοπό να αναβαθμίσει τον δημόσιο χώρο και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενημερώνοντας χθες (14/03) το Δημοτικό Συμβούλιο για την εξέλιξη σειράς σημαντικών έργων.

Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται έργα ανάπλασης πέριξ της οδού Χαλκιδικής, στην περιοχή της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, όπου στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στις γειτονιές δεκαεπτά δρόμοι αλλάζουν όψη με νέα υλικά στα πεζοδρόμια, με δέντρα, φωτισμό και καινούριο αστικό εξοπλισμό.

Στη συνέχεια τα συνεργεία θα μεταφερθούν στην περιοχή της Τούμπας, όπου ανάλογες παρεμβάσεις ανάπλασης, φωτισμού, βελτίωσης της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες, αναβάθμισης του αστικού εξοπλισμού και επισκευών σε πεζοδρόμια και δενδροδόχους θα εξελιχθούν σε μια μεγάλη ζώνη γύρω από την οδό Αμφιπόλεως.

«Μία – μία όλες οι περιοχές της Θεσσαλονίκης θα βλέπουν παρεμβάσεις, βελτιώσεις, έργα και ενδιαφέρον στην πράξη», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε μεταξύ άλλων ιδιαίτερη αναφορά στο έργο ανάπλασης των Στάβλων Παπάφη, ύψους 13 εκατ. ευρώ, για το οποίο ανέφερε ότι ο Δήμος βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις τελικές διαδικασίες έγκρισής του.

Αναφερόμενος στο θέμα της στάθμευσης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι προγραμματίζεται μεταξύ άλλων η διαμόρφωση 700 θέσεων σε όλες τις κοινότητες στο πλαίσιο διαγωνισμού που ολοκληρώνεται μέσα στο προσεχές διάστημα, ενώ έπειτα από συντονισμένες ενέργειες προβλέπεται η δυνατότητα για 1.000 νέες θέσεις στάθμευσης στον τερματικό σταθμό της Μιχαήλ Ψελλού.

Έργα smart cities 17,7 εκατ. ευρώ 

Στην κεντρική τοποθέτησή του στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει προτάσεις για τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έργων στο σκέλος των smart cities συνολικού ύψους 17,7 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί χρηματοδότηση 9,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα που κινούνται σε δύο βασικούς άξονες:

  1. Αφορούν υποδομές που θα υποστηρίξουν τα υπολογιστικά συστήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε όλα τα κτίριά του, θα εξασφαλίσουν ταχύτητες και ασφάλεια δεδομένων αλλά και σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος των επικοινωνιών.
  2. Αφορούν έξυπνες υπηρεσίες για τους πολίτες, με wi-fi 6ης γενιάς, επέκταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΟΠΣΕΠ), εξοικονόμηση ενέργειας, εφαρμογές για την πολιτική προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Γαστρονομική πρωτεύουσα

Στο μεταξύ, ο κ. Ζέρβας έκανε ξεχωριστή αναφορά στην παρουσίαση προ ολίγων ημερών από τον Δήμο Θεσσαλονίκης του λογότυπου με το οποίο θα εκπροσωπείται η Θεσσαλονίκη στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco.

«Είναι μια θετική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο εισόδημα, υψηλή επισκεψιμότητα, νέες θέσεις εργασίας, ενίσχυση του brandname της πόλης μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας, αναφερόμενος στα οφέλη που προκύπτουν από την παγκόσμια διάκριση που πέτυχε η Θεσσαλονίκη με την ένταξή της στο Δίκτυο της Unesco.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ