Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

“O γαργαληστής” έρχεται στο Θέατρο Αυλαία

“O γαργαληστής /eduproject”, μια δράση με παιδιά για παιδιά, θα παρουσιαστεί στις 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου 2022, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ στη Θεσσαλονίκη.

 Το παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ γίνεται αφορμή για παιχνίδι. Ένα θεατροπαιδαγωνικό πρόγραμμα για την βαθύτερη κατανόηση του Άλλου με στόχο να διεγείρει την ενσυναίσθηση και την κοινωνική ευαισθησία.

Λίγα λόγια

Δύο εμψυχώτριες με όρεξη και ζωντάνια προσεγγίζουν την ιστορία του γαργαληστή με διαφορετική ματιά. Αφήγηση, ρόλοι και παιχνίδι είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Ένας κόσμος δράσης δημιουργείται από λίγα αντικείμενα που εναλλάσσονται. Με αφετηρία την βαλίτσα του γαργαληστή το ταξίδι ξεκινάει. Τα παιδιά μπαίνουν σε ρόλο και έχουν μια αποστολή: Να μαζέψουν και να μοιράσουν το γέλιο. Καταστρώνουν σχέδια, περιπλανιούνται, εξερευνούν, τρυπώνουν κρυφά σε δωμάτια και γαργαλάνε. Συνομιλούν με τους ήρωες. Ανοίγουν μια σχολική τσάντα και βρίσκουν ένα ημερολόγιο που ξεκλειδώνει την ιστορία. Βάζουν στόχο να βοηθήσουν έναν άλλο ήρωα, ένα παιδί. Κάνουν πειράματα, φτιάχνουν ‘‘το άρωμα’’, αυτοσχεδιάζουν και το καταφέρνουν. Γιορτάζουν την χαρά τους με μία τρελή παρέλαση.

Τι επιδιώκουμε

Ακούγοντας τις ιστορίες των ηρώων, τα παιδιά μπαίνουν στην θέση τους και κατανοούν τα προβλήματά τους. Ταυτίζονται μαζί τους και συνειδητοποιούν τις δυσκολίες τους. Έτσι, κινητοποιούνται για την επίτευξη ενός στόχου. Να προσφέρουν βοήθεια σε αυτούς που την χρειάζονται. Το γέλιο πρέπει να μοιραστεί σε όλους. Οι γαργαληστές καλούνται να ‘‘εκπληρώσουν’’ το καθήκον τους! Τι μας ωθεί σε τέτοιες πράξεις γενναιοδωρίας; Πόσα τέτοια παραδείγματα συναντάμε γύρω μας; Μήπως είναι περισσότερα από όσα γνωρίζουμε;
Ελάτε να γαργαλήσουμε για να το διαπιστώσουμε!

Ζουμπαμπαλί και ξεκινάμε…

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ

H Βερενίκη Πασλαμούσκα γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1997 στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει από τότε. Είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Θεάτρου, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Έχει συμμετάσχει με την ιδιότητα της ηθοποιού, της δραματολόγου, της φωτίστριας και της σκηνοθέτιδας σε παραστάσεις και παρουσιάσεις στο πλαίσιο μαθημάτων εντός της σχολής.Πήρε, επίσης, μέρος ως εμψυχώτρια σε μια σειρά θεατροπαιδαγωγικών  προγραμμάτων στο «Εργαστήρι Κοινωνικού Θεάτρου» του Τμήματος Θεάτρου (2018)Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Θεάτρου Τ από το 2016 έως το 2018 και κατά την περίοδο 2018-2019  στο Θεατρικό Εργαστήρι «Parsifal».Συμμετείχε στο φεστιβάλ «Π100 – Πλανήτης Τεχνόπολη» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (2019) με την διαδραστική παράσταση-θεατρικό παιχνίδι Πιθανότητες, ως ηθοποιός και εμψυχώτρια.Τέλος, το 2021 εργάστηκε στο πλαίσιο Πρακτικής Άσκησης στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ως βοηθός Δραματολόγου και βοηθός στην Οργάνωσης Παραγωγής.

 

H Ροδόπη Ρουκούδη γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1997. Μεγάλωσε στο Πολύκαστρο και ζει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη στο Τμήμα Θεάτρου, τηςσχολής Καλών Τεχνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τηΔραματολογία-Παραστασιολογία.Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Θεάτρου Τ από το 2016 έως το 2018. Συμμετείχε σεπαραστάσεις ως ηθοποιός, δραματολόγος, σκηνοθέτης και κινησιολόγος στο πλαίσιο τουθεατρικού Εργαστηρίου και σε διάφορες δράσεις στο πλαίσιο των μαθημάτων της σχολής.Έχει παρακολουθήσει Εργαστήριο Κριτικής θεάτρου στο πλαίσιο των δράσεων τουΦεστιβάλ «Συνοικισμός» καθώς και το Festival Readings για την Ελευσίνα 2021 ΠολιτιστικήΠρωτεύουσα Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει ως εθελόντρια στο 9ο HRT Fest (Handmade and Recycle Theater Festival) στο Τεχνοχώρο Φάμπρικα, στην Αθήνα.Το 2021 πραγματοποίησε την Πρακτική της Άσκηση στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδοςως βοηθός στην Οργάνωση Παράγωγής. Τέλος, ασχολείται με τον κλασσικό και τονσύγχρονο χορό.

 

Συντελεστές:

Σχεδιασμός-Εμψύχωση: Βερενίκη Πασλαμούσκα, Ροδόπη Ρουκούδη

Κείμενο-Μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ

 

Πληροφορίες

www.avlaiatheater.gr

Θέατρο Αυλαία: Τσιμισκή 136, 546 21 / Πλατεία ΧΑΝΘ

Τηλέφωνο: 2310 230013

Ημερομηνίες: Σάββατο 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου 2022, στις 12:00

Ηλικίες: 6-9 ετών

Διάρκεια: 90’

Κόστος συμμετοχής: 10€

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ&ticketservices.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ