Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συσκευή για την κακή στάση του σώματος κατασκεύασαν μαθητές Γυμνασίου Καλαμαριάς

Στη δημιουργία μιας πολύ έξυπνης και χρήσιμης συσκευής με αισθητήρες που ενημερώνει αυτόν που τη φοράει, ότι η στάση του σώματός του είναι λάθος, προχώρησαν εφτά  μαθητές του 8ου Γυμνασίου και δύο του 7ου Λυκείου Καλαμαριάς, που αποτελούν την ομάδα «C’estlavie».

Την καινοτόμο αυτή ιδέα παρουσίασαν στον Δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος με χαρά τους υποδέχτηκε στο γραφείο του. Ο κ. Δαρδαμανέλης περιεργάστηκε τη συσκευή και δε σταμάτησε να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις στους νεαρούς ερευνητές. «Κάθε φορά εσείς οι νέοι της Καλαμαριάς με εκπλήσσετε ευχάριστα. Είμαι πολύ περήφανος γιατί δε σταματάτε να δημιουργείτε, να πηγαίνετε τον τομέα της ρομποτικής ένα βήμα παρακάτω. Οι συναντήσεις μου με όλους εσάς, με γεμίζουν ελπίδα ότι η Καλαμαριά βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, χάρη στις καινοτόμες ιδέες σας. Θερμά συγχαρητήρια, σε σας, στους καθηγητές σας και στους γονείς σας» είπε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους μαθητές.

Η εργασία αναπτύχθηκε στα πλαίσια του διαγωνισμού FLL με φετινό θέμα “CargoConnect”. Το έργο έγινε με τη χρήση του σετ EV3 Lego, αλλά η προοπτική είναι να χρησιμοποιηθούν εξελιγμένοι αισθητήρες κίνησης (kineticsensors) και ηλεκτρονικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (e-textiles). Οι δύο κατασκευές που έγιναν προειδοποιούν τον εργαζόμενο που χειρωνακτικά μετακινεί κάποιο φορτίο για τις δύο πιο συχνές και επικίνδυνες στάσεις του σώματος: την λάθος στάση κατά την ανύψωση του φορτίου και την περιστροφή του κορμού του σώματος κρατώντας το φορτίο. Για την ανίχνευση των λάθος στάσεων χρησιμοποιούνται αισθητήρες απόστασης και γυροσκόπια. Αυτοί με τη σειρά τους ενεργοποιούν ηχητικά και εικονικά μηνύματα στο τουβλάκι EV3.

Με το συγκεκριμένο project οι μαθητές συμμετέχουν στους τελικούς του διαγωνισμού FirstLegoLeague πουθα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο 2&3 Απριλίου στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ, ενώ θα το παρουσιάσουν και στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής την Πέμπτη 14-4-22.

Η ομάδα «C’estlavie» αποτελείται από τους μαθητές/τριες: Αναστασίου Αλέξανδρος, Γεωργοπούλου Δανάη, Κανέλλης Παναγιώτης,  Καρακόλης Ευστάθιος, Κωνσταντινίδης Αναστάσιος, Ταβατίδου Ηλέκτρα, Χατζηδημητρίου Μαρία, Καρακόλης Χρήστος,Παζολίδου Δώρα.Επιβλέπων εκπαιδευτικός είναι ο Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, κ. Χαράλαμπος Παμπουκίδης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ