Ντέρμπι ομάδων αρτοποιών νέας γενιάς από κρατικές σχολές διεξάγονται στο 5ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που εξελίσσεται στα πλαίσια της 10ης Artozyma, στο περίπτερο 13 της Helexpo – ΔΕΘ. Κατά την σημερινή (2/4) πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος διαγωνίστηκαν το πρωί ομάδες σπουδαστών από την Ξάνθη και τη Λάρισα και το απόγευμα ομάδες από την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη ημέρα κύλισε με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες, που θα συνεχίσουν αύριο τους αγώνες καθώς και από τους θεατές που ενθάρρυναν τους διαγωνιζόμενους με χειροκροτήματα και επιφωνήματα.
Άψογη χαρακτηρίζεται η διοργάνωση της Παρθένας Παστραφίδου (GRUPPO FL), η οποία φρόντισε στην λεπτομέρεια κάθε απαίτηση της προετοιμασίας και της εξέλιξης του πρωταθλήματος.
Ξεχωριστή ήταν η παρουσίαση του πρωταθλήματος από τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Παναγιώτη Χανό, ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία ενός ιδιαίτερου ευχάριστου κλίματος, το οποίο ενθάρρυνε τους διαγωνιζόμενους και προσέλκυε τους θεατές.
Συνεπίκουρος στην παρουσίαση ήταν ο δικός μας αρχισυντάκτης, Φώτης Κουτσαμπάρης, δημοσιογράφος, ο οποίος εκλήθη από τον εκλεκτό συνάδελφο του και φίλο, να πάρει το μικρόφωνο και προσθέσει τη δική του οπτική.

Από αριστερά: Νίκος Κορφιάτης, Μιχάλης Πατεράκης, Διονύσης Βογιατζής, Κική Εμμανουηλίδου, Τζίμας Παναγιώτης, Παρθένα Παστραφίδου
Διακεκριμένοι επαγγελματίες αποτελούν την κριτική επιτροπή: Η σεφ – συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου, μέλος Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, η διοργανώτρια Παρθένα Παστραφίδου, τα μέλη της εθνικής ομάδας αρτοποιών Νίκος Κορφιάτης (Κεφαλλονιά), Μιχάλης Πατεράκης (Κρήτη), Διονύσης Βογιατζής (Κρήτη), Τζίμας Παναγιώτης European master baker 2021, Σείριος Καίσαρης, αρχηγός εθνικής ομάδας αρτοποιών (Μεσσηνία).

Φώτης Κουτσαμπάρης (αριστερά), Παναγιώτης Χανός (δεξιά)
Το πρόγραμμα
Αύριο Κυριακή 3 Απριλίου στον πρωινό κύκλο (10.00 – 12.30) θα διαγωνιστούν οι ομάδες της Καβάλας και Θεσσαλονίκης και στον απογευματινό (15.00 – 17.30) οι ομάδες Ξάνθης και Λάρισας.
Την Δευτέρα 4 Απριλίου θα διαγωνιστούν όλες οι ομάδες με την καθοδήγηση των μελών της Εθνικής μας Ομάδας πλάθοντας το εθνικό μας ψωμί, το «Ψωμί της Πινακωτής».
Στο τέλος της ίδιας μέρας, η κριτική επιτροπή θα αναδείξει τις ομάδες που θα διακριθούν και θα βραβεύσει, σε μια ειδική τελετή, τους νικητές.
Το πρωτάθλημα
Το 5ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, ένα κορυφαίο γεγονός στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης Artozyma 2022, δεδομένης της επιτυχίας του σε προηγούμενες διοργανώσεις, καθιέρωσε την κατηγορία “Αρτοποιοί Νέας Γενιάς”, που θα εναλλάσσεται ανά διοργάνωση με την κατηγορία “Επαγγελματίες Αρτοποιοί”.
Στους νέους αρτοποιούς δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν Πανελλήνιο Διαγωνισμό, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και κερδίζοντας γνώση δίπλα στην Εθνική μας Ομάδα, η οποία αποτελείται από τα κορυφαία στελέχη της Αρτοποιίας στη χώρα.
Τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας συμμετέχουν μεταξύ άλλων σε Master Classes του 5ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού.
Στόχοι του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού
H προβολή και ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού μέσα από τις ιστορικές διαδρομές της τέχνης του ψωμιού όπως αναδεικνύονται στο βάθος του χρόνου, στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο της αρτοποιίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Η δημιουργία μιας διαχρονικής τράπεζας πληροφοριών, ένα σημείο αναφοράς και γνώσης για το ευρύ κοινό, ένας κόμβο επικοινωνίας και μάθησης για “μικρούς” και “μεγάλους” αρτοποιούς, μελλοντικούς αρτοποιούς, προμηθευτές και εμπόρους του κλάδου.
Το πρωτάθλημα η GRUPPOFL υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με τη στήριξη του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» και την αρωγή και χορηγία της ΔΕΘ HELEXPO.