Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Μουσικό αφιέρωμα Giovanni Bottesini από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Ιταλού δεξιοτέχνη κοντραμπασίστα Giovanni Bottesini τη χρονιά που μας πέρασε, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) παρουσιάζει ένα μουσικό αφιέρωμα με τίτλο: Giovanni Bottesini (1821-1889): Μια επανάσταση στο κοντραμπάσο. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, ώρα 20.30, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ (Φράγκων 15, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 051 0551).

Ο Βασίλης Λιαρμακόπουλος (κοντραμπάσο) και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Orpheus SoloistsJungEun Lee (βιολί), Κωνσταντίνος Αναστασιάδης (βιολί), Παύλος Μεταξάς (βιόλα), Ιωάννης Στέφος (βιολοντσέλο) – θα ερμηνεύσουν σημαντικά έργα του σπουδαίου βιρτουόζου και συνθέτη. Η μουσικολόγος Μαριάνα Μποζαπαλίδου θα πλαισιώσει το μουσικό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας το συνθετικό έργο, τις καινοτομίες και τα ορόσημα της καριέρας του Giovanni Bottesini στην Ευρώπη του 19ου αιώνα.

Ερμηνευτής, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, ο Giovanni Bottesini έχει μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έκανε το κοντραμπάσο να «τραγουδήσει». Με την ριζοσπαστική, για την εποχή, τεχνική που εισήγαγε και το δεξιοτεχνικό ρεπερτόριο που συνέθεσε για τον «γίγαντα της ορχήστρας», το κοντραμπάσο, μετέτρεψε αυτό το απαιτητικό και δυσκίνητο όργανο σε σολίστα, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του «Παγκανίνι του κοντραμπάσου».

Ο Βασίλης Λιαρμακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Διπλωματούχος κοντραμπάσου του Ωδείου Athenaum με καθηγητή τον Αναστάσιο Κάζαγλη, συνέχισε σε επίπεδο Bachelor και Master of Music ως υπότροφος της Ακαδημίας Sibelius της Φιλανδίας, υπό την επίβλεψη του Lasse Lagercrantz. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε ως μουσικός ορχήστρας και παιδαγωγός. Από το 2006 έως και το 2013 υπήρξε μέλος της Καμεράτα – Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, εκτελώντας χρέη Κορυφαίου από το 2009. Την περίοδο 2014-2015 διετέλεσε κορυφαίος κοντραμπασίστας της Noord Nederland Orkest (Συμφωνικής Ορχήστρας Βόρειας Ολλανδίας). Έχει συμπράξει με τις περισσότερες Ελληνικές ορχήστρες, με σύνολα σύγχρονης μουσικής και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους διευθυντές ορχήστρας και σολίστες. Έχει διδάξει στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, στο Μουσικό Γυμνάσιο Αλίμου, στο Διεθνές Ωδείο Ηλιούπολης. Από το 2016-2017 διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Το διεθνώς αναγνωρισμένο δωδεκαμελές σύνολο μουσικής δωματίου Orpheus Soloists ιδρύθηκε το 2003 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να αναδείξει τον πλούτο των έργων μουσικής δωματίου από την εποχή Baroque έως και σήμερα. Η δράση του καλύπτει ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εντός και εκτός Ελλάδος, όπως συμμετοχές σε φεστιβάλ, κύκλους συναυλιών, παραγωγές όπερας, masterclasses, μουσικούς διαγωνισμούς, συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και δημιουργία πρωτοποριακών projects. Οι Orpheus έχουν συνεργαστεί με διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως οι Vladimir Mendelssohn, Philipp Jundt, Hanna Weinmeister, Kurt Nikkanen, Sonoko Numata, Christoph Henkel και Rudolf Koelman, σε παραγωγές εντός και εκτός Ελλάδος. Οι Orpheus Soloists είναι “Ensemble in Residence” του St George International Music Festival και τα κορυφαία μέλη του διδάσκουν σπουδαστές από όλον τον κόσμο στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας. Από το 2012 διοργανώνουν με επιτυχία τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Orpheus Soloists, κατά τον οποίο οι βραβευθέντες συμπράττουν με το μουσικό σύνολο. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου έχει ο ομποΐστας Δημήτρης Κίτσος.

Η μουσικολόγος Μαριάνα Μποζαπαλίδου είναι κάτοχος Πτυχίου (BMus) και Μεταπτυχιακού (MMus) από το King’s College του Λονδίνου στον τομέα της Συστηματικής Μουσικολογίας και Διδακτορικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. στο αντικείμενο της Μαθηματικής Μουσικής – αντικείμενο για το οποίο έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε ερευνητικά περιοδικά διεθνούς κύρους. Σε ηλικία 19 ετών αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με Δίπλωμα Πιάνου (Α΄ Βραβείο, τάξη Άννας Τσίτσα-Κούνιο) με Α’ βραβείο για εξαιρετική ερμηνεία. Έχει διδάξει επί σειρά ετών θεωρία της μουσικής, καλλιέργεια ακοής και σολφέζ και πιάνο σε ωδειακά και πανεπιστημιακά ιδρύματα και προγράμματα. Παράλληλα, επιμελείται και παρουσιάζει τηλεοπτικά αφιερώματα για την λόγια μουσική τέχνη («ΜουσιΚΩΘτροπίες» και «Μουσική Θεσσαλονίκη», TV100), αλλά και ευρύτερα πολιτιστικά θέματα («Balkan Express», ΕΡΤ3). Συνεργάζεται επίσης στην παραγωγή και παρουσίαση μουσικοπαιδαγωγικών προγραμμάτων με το Μέγαρο Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ι.Κ.Υ., του Ιδρύματος Schillizzi και έχει βραβευτεί για την εθελοντική της προσφορά για την ενίσχυση του Ιδρύματος κατά της Νόσου Alzheimer. Στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης εργάζεται ως μουσικολόγος.

 

Συναυλία Covid Free

Οι θεατές εισέρχονται στον χώρο κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, με ισχύ έως 90 ημέρες μετά από αυτόν, συνδυαστικά με
  • αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, που σαρώνεται ηλεκτρονικά στην είσοδο μέσω ειδικής εφαρμογής. Οι παραπάνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν και ανηλίκους, 12 ετών και άνω.

 

Οι ανήλικοι θεατές 6 έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ. aρ. 1 σχετικού. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα. Τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ