Το μυθιστόρημα της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα» σε θεατρική διασκευή του εκπαιδευτικού Ζουμπούλη Παπαπαρασκευά, θα παρουσιαστεί την Κυριακή 10 Απριλίου στις 14.00 στο Θέατρο Ολύμπιον (Πλ. Αριστοτέλους 10). Η παράσταση οργανώνεται από τον Ομιλο Θεάτρου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα παιχτεί στα πλαίσια του 1oυ Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης «U_thfestival».
Το φεστιβάλ διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Εταιρεία Θεάτρου “αντίqρηση” με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Λίγα λόγια για το έργο
Η παράσταση «Ματωμένα Χώματα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 από μαθητές και του Επαγγελματικού Λυκείου Σίνδου με αφορμή τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Παραστάσεις δόθηκαν σε σχολεία, συλλόγους και ιδρύματα (Χαρίσειο Γηροκομείο, θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη κ.α.), καθώς στη Γερμανία (Ντίσελντορφ και Γκέτεσλο), κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Κοινότητας του Ντίσελντόρφ, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.
Οι μαθητές σε ρόλο προσφύγων που επιβιώσαν της Γενοκτονίας, αναβιώνουν με συγκλονιστικό τρόπο τις περιπέτειες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κατά τη διάρκεια εκείνης της ταραγμένης περιόδου. Η παράσταση πλαισιώνεται από μουσική και ζωντανή εκτέλεση τραγουδιών της εποχής από μαθητές του σχολείου με εξαιρετικές φωνές και σύμφωνα με το πνεύμα του έργου.
Το έργο παρουσιάζεται φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, με χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.
«Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου σε διασκευή Ζ. Παπαπαρασκευά (50′) – Υπεύθυνοι ομάδας: Ζουμπούλης Παπαπαρασκευάς, Ευγενία Ποθητού