Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Μοριακά τεστ για όλους τους δημότες, από 20 ευρώ, και κατ’ οίκον!

Μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού Covid-19, και μάλιστα κατ’ οίκον, από 20 ευρώ ανά τεστ εξασφάλισε για όλους τους δημότες ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που είναι σημαντικά φθηνότερα από την τιμή των 47 ευρώ, που όρισε η κυβέρνηση ως πλαφόν για τη διενέργειά τους στα εργαστήρια και όχι κατ’ οίκον. Με τον τρόπο αυτόν ο δήμος συνέχισε τις παρεμβάσεις του για την προστασία και την ασφάλεια της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση της πανδημίας!

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα διαγνωστικά κέντρα, σε μοριακά και μικροβιολογικά εργαστήρια προκειμένου να προσφέρουν τη διενέργεια τεστ PCR σε προνομιακή τιμή για τους δημότες του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποδέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την επέκταση του μέτρου προκειμένου να αγκαλιάσει όλους τους δημότες του δήμου.

«Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολο οι οικογένειες του δήμου μας να επιβαρύνονται με το υπέρογκο κόστος των μοριακών τεστ, σύμφωνα με τις τιμές που καθόρισε η κυβέρνηση, όταν μάλιστα έχει αποδειχθεί πως το πραγματικό κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο. Έτσι, προσπαθούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους δημότες μας για να μην επιβαρύνονται ειδικά την περίοδο του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα που μειώθηκαν τραγικά τα εισοδήματα χιλιάδων νοικοκυριών του δήμου μας, εκτινάχθηκαν τα έξοδα επιβίωσης, προκαλώντας ένα εκρηκτικό μείγμα», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνέντευξης Τύπου στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, που δόθηκε με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τα μικροβιολογικά εργαστήρια τα οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε ο δήμος.

Τον δήμαρχο πλαισίωναν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές. Παραβρέθηκαν επίσης η δημοτική σύμβουλος Ιωάννα Αλεξιάδου, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Αλεξάνδρα Τερζίδου (Πρωτοβάθμιας) και Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης (Δευτεροβάθμιας), και η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Ως ιατροί έχουμε ηθική υποχρέωση να υπηρετούμε την κοινωνία, πολύ περισσότερο σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19», δήλωσε η μικροβιολόγος Αγγελική Ντάικου, η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της δημοτικής Αρχής.

 

«Δεν έχει ξαναγίνει…»

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, «η διαδικασία που ακολουθήσαμε αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και το ιδιαίτερο αυτής της διαδικασίας είναι ότι φορέας αυτής της δημοπρασίας είναι ο δήμος, ο οποίος δεν βάζει ούτε ένα ευρώ από το ταμείο του, αφού το κόστος το επιβαρύνονται αποκλειστικά οι δημότες».

«Η επιτυχία της προσπάθειάς μας και της πρωτοβουλίας που αναπτύξαμε αποδεικνύει για ποιούς λόγους διεκδικούμε και επιμένουμε να μεταφερθεί στους δήμους η αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Πιστεύουμε στη βασική αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, αξίες που αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο και είναι κατοχυρωμένες από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας, και εξασφαλίζουν την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Με βάση αυτές τις αρχές, οι υποθέσεις που αφορούν τους πολίτες πρέπει να διεκπεραιώνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη χώρα μας το κράτος και η κεντρική διοίκηση συνεχίζουν το λάθος να αγνοούν την Τ.Α. και να καταστρατηγούν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ακόμα και σε χώρες που εντάχθηκαν τελευταία στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρμοδιότητες αυτές είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αρχές διαφάνειας και πλήρους διαύγειας. Το κεντρικό κράτος σε αυτές τις χώρες δεν ασχολείται με αυτό το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και με τον τρόπο αυτόν μειώθηκε το λειτουργικό κόστος του συστήματος υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος κάνοντας τρομερές οικονομίες και βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», υπογράμμισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο Σίμος Δανιηλίδης ανέφερε ότι «δεχτήκαμε τις επικρίσεις όχι μόνο από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και από την πλευρά συγκεκριμένων συντεχνιών και συμφερόντων και γι’ αυτό προσέξαμε πάρα πολύ ώστε η διαδικασία να έχει απόλυτη νομική βάση. Με τη συνδρομή της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) και τον πρόεδρό της κ. Γεώργιο Κατοπόδη, την υποστήριξη της Νομικής και Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, βρήκαμε μία φόρμα που να πατάει στα πόδια της από άποψη νομική, χωρίς να εμπλέκεται ο δήμος σε είσπραξη χρημάτων και σε πληρωμή χρημάτων».

Σχετικά με την επιλογή η διαδικασία να αφορά τους δημότες και όχι τους κατοίκους, ο Σίμος Δανιηλίδης διευκρίνισε ότι «εάν διευρύναμε την πρωτοβουλία για όλους τους κατοίκους θα απαιτούνταν να εργαστεί για τις πιστοποιήσεις της ιδιότητας μια στρατιά ολόκληρη εργαζομένων, που έτσι και αλλιώς ο αριθμός τους στους δήμους είναι μειωμένος. Η πιστοποίηση της ιδιότητας του δημότη ή του κατοίκου, με βάση την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τα αρμόδια γραφεία, συνιστά μια χρονοβόρα διαδικασία για το υπάρχον προσωπικό. Αντίθετα, στη φάση αυτή πήγαμε μόνο στους δημότες οι οποίοι με μια απλή κίνηση μπορούν μέσω του κόμβου gov.gr να κατεβάζουν το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης και να αποδείξουν την ιδιότητα του δημότη στο εργαστήριο που θα επιλέξουν».

 

Τιμές-διαδικασία

Έτσι, η  ολοκλήρωση της διαδικασίας των συλλογής προσφορών επιφύλαξε ευχάριστη έκπληξη για τους δημότες, καθώς εξασφαλίστηκαν τιμές πολύ χαμηλές. Μετά την αξιολόγησή τους από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που έγινε χθες, Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, ο δήμος προχώρησε σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου 2022, στην υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τα διαγνωστικά κέντρα, τα μοριακά και μικροβιολογικά εργαστήρια, η ισχύς των οποίων αρχίζει από αύριο (Τετάρτη 14 Απριλίου 2022).

Στη διαδικασία αυτή δεν εμπλέκονται πλέον οι Υπηρεσίες του δήμου, έχοντας προηγουμένως διασφαλίσει τους κανόνες της διαφάνειας και της απευθείας εξυπηρέτησης των δημοτών από το Εργαστήριο της επιλογής τους.

Έτσι, ο κατάλογος που διαμορφώθηκε, και από τον οποίο αποκλειστικά οι δημότες μπορούν κάνουν την επιλογή τους για τη διενέργεια μοριακών ελέγχων, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την κάλυψη της τιμής του PCR, έχει ως εξής:

  1. Ιστογενετική (Σουλιτζής Νικόλαος) – 20 €/τεστ

(Τσιμισκή 33, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2311.243268)

  1. Ντάικου Αγγελική – Το 1ο μοριακό τεστ 24€ – Όλα τα υπόλοιπα για το ίδιο άτομο και τα μέλη της οικογένειας 19€ – Κατ’ οίκον λήψη 25€ το πρώτο τεστ και 20€ για τα υπόλοιπα

(Γερακαρού Θεσσαλονίκης – Τηλ:23930.91354, 6906.770900)

  1. Δουδουλής Ευάγγελος35 €/τεστ

(Εγνατίας 96, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310.221782)

  1. Καρυώτης Κυριάκος35 €/τεστ

(Αγ. Δημητρίου 23, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310.551767)

  1. Affidea (Θεόδωρος Καρούντζος) – 43 €/τεστ

(Βασ. Γεωργίου 6, Θεσσαλονίκη – Τηλ.: 2310.861500)

 

Να σημειωθεί ότι πριν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η πρόταση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, οι Υπηρεσίες του δήμου πραγματοποίησαν ενδελεχή νομική έρευνα για τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαδικασίας, που επισφραγίστηκε με τη σχετική έγκριση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) και τον πρόεδρό της κ. Γεώργιο Κατοπόδη.

Σύμφωνα με τα μνημόνια συνεργασίας, οι προσφερόμενες τιμές αφορούν το σύνολο της παρεχόμενης υπηρεσίας (δειγματοληψία και ανάλυση δείγματος, κ.λπ., περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών).

Οι δημότες θα πρέπει να κατεβάζουν από τον κόμβο gov.gr πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, που θα αποδεικνύει τη δημοτικότητά τους.

Τα αποτελέσματα του κάθε τεστ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός το αργότερο 24 ωρών από την εξέταση, θα καταχωρούνται, δε, με ευθύνη του κέντρου, κλινικής ή του εργαστηρίου στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

 

Η πορεία των τιμών ανά τεστ

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες διενέργειες διαγωνισμών είχαν προηγηθεί εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας και των περιόδων των lock down (2020 και 2021), μέσω των οποίων εξασφαλίσθηκε επαρκής αριθμός μοριακών ελέγχων-τεστ (PCR) για το σύνολο των εργαζομένων στον δήμο, στα Νομικά του Πρόσωπα και για τους ωφελούμενους των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, και μάλιστα σε πολύ χαμηλές τιμές που εξ ολοκλήρου καλύπτει ο δήμος. Σταδιακά, με τους αλλεπάλληλους διαγωνισμούς του δήμου και των Νομικών του Προσώπων (ΚΕΥΝΣ, ΔΚΚΠΑ) οι τιμές των μοριακών τεστ ξεκίνησαν από τα 80 ευρώ/τεστ (11.8.2020) και μειώθηκαν στα 27 ευρώ/τεστ (1.9.2021),  όταν στην ελεύθερη αγορά το καλοκαίρι του 2020 οι τιμές έφθαναν στα 120 και 140 €/τ. (βλ. ΠΙΝΑΚΑ).

Κι ενώ ο δήμος Νεάπολης-Συκεών πλήρωνε 27 €/τ., ήρθε η κυβέρνηση να ορίσει ως ανώτερο πλαφόν τα 47 €/τ., γεγονός που προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να κάνει λόγο για υπέρογκη τιμή και να καταγγέλλει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Όπως ανέφερε ο Σίμος Δανιηλίδης, «με οδηγό το θεαματικό αποτέλεσμα των διαγωνισμών για τους εργαζόμενους στον δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα, υπήρξε καθολική ανάγκη να διευρύνουμε την πρωτοβουλία μας για να αγκαλιάσουμε και όλους τους συνδημότες μας, πράγμα που κάναμε και πετύχαμε θετικότατα αποτελέσματα», υπογράμμισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ